Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Director Renault din Maroc: Am copiat uzina din Romania si totul merge perfect

Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 15:17
3600 citiri
Director Renault din Maroc: Am copiat uzina din Romania si totul merge perfect

Directorul de operatiuni al fabricii Renault din Maroc a declarat recent ca productia merge foarte bine, datorita faptului ca uzina lor este copiata dupa cea romaneasca, de la Dacia.

Fabrica de la Tanger este detinuta de Somaca, divizia marocana a grupului francez. Ea a produs 60.000 de masini in 2012, scrie arabianbusiness.com.

"Toate procesele pe care le vedeti aici provin din Romania. Noi doar am copiat totul si totul merge perfect", a declarat Fabrice Delecroix, director operational la Somaca, la festivitatea de deschidere a productiei noului model de Dacia Sandero, care se realizeaza deja in tara noastra inca din luna octombrie a anului trecut.

Uzina Renault din Maroc a fost inaugurata in februarie 2012, fiind a doua in afara Frantei, dupa cea de la Dacia din Romania.

Insa Tangerul ofera conditii de productie chiar si mai atractive decat tara noastra, deoarece este in apropierea portului Tanger Med, care ofera un acces foarte facil in Europa: intr-o zi si jumatate se poate ajunge in portul francez Sete, pe cand, din Pitesti, este nevoie de 6 - 15 zile pentru a livra o masina in Franta.

Un alt avantaj este costul fortei de munca: 250 de euro net pe luna, fata de 450 de euro, in Romania, si 1.800 de euro, in Franta.

Aceasta fabrica reprezinta o gura de oxigen pentru Maroc. Uzina, care a angajat deja 2.500 de persoane, va oferi, in total, 6.000 de locuri de munca, pana in 2015. De asemenea, se estimeaza ca se vor crea 30.000 de joburi la producatorii de echipamente originale.

Marocanii spera ca fabricile auto de la Tanger si Casablanca ale constructorului francez sa reduce dependenta tarii de agricultura si sa diminueze deficitul comercial, precum si somajul.

Declaratiile directorului comerical de la Somaca vin la scurt timp dupa ce angajatii din Romania au reusit dupa aproape o luna de negocieri sa obtina o marire de salariu de 220 de lei, desi au cerut 450 de lei in plus.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#uzina Maroc copiata Dacia Romania, #uzina Dacia Maroc copiata Romania, #uzina Dacia Maroc , #Renault