Francezii ameninta cu mutarea uzinei Dacia in Maroc

Joi, 03 Martie 2011, ora 20:12
7201 citiri
Francezii ameninta cu mutarea uzinei Dacia in Maroc

De fiecare data cand la Mioveni se negociaza salariile, patronatul francez al uzinei Dacia le arata muncitorilor pisica marocana. Amenintarea pare, insa, mai greu de pus in practica decat pare, la prima vedere.

Zilele acestea, la uzina Dacia de la Mioveni, Arges, au loc negocieri salariale intre patronat si sindicatele de pe platforma. Ca de fiecare data cand se ajunge in impas, patronatul recurge la amenintarea cu mutarea uzinei. Anii trecuti s-a vorbit despre mutarea Daciei in Rusia.

Acum, patronatul francez a adus in discutie o posibila mutare a capacitatilor de productie in Maroc, daca liderii de sindicat de la Dacia nu-si reduc pretentiile salariale.

"Francezii ne sunt cei mai buni prieteni, pana in clipa in care le cerem bani", spunea un lider sindical de la Dacia.

Argumentul forte al sindicalistilor, greu de combatut, altminteri, este ca in plina recesiune economica globala, Dacia a fost, gratie vanzarilor sale record, "perla coroanei grupului Renault".

Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, a participat la cateva runde de discutii patronat-sindicate.

"Productia in Maroc are importante dezavantaje. Sunt atat de multe fabrici si puncte de lucru la Mioveni, incat nu cred ca o asemenea infrastructura poate fi parasita. De aceea, (conducerea Daciei - n.r.) nici nu au transmis mesajul ca doresc sa plece, ci doar s-a precizat ca in Maroc costurile de productie sunt mai mici".

Cu toate acestea, remarca a fost facuta chiar in mijlocul negocierilor salariale, spun sindicalistii, intr-un moment in care cu greu ar fi putut ramane fara ecou.

Gabriel Lixandru, redactor-sef al ziarului local "Argesul", un bun cunoscator a ceea ce se petrece la Dacia, nu crede nici el ca francezii si-ar putea pune in aplicare amenintarea de a muta uzina din Romania.

"In contextul actual, dat de tulburarile majore din Tunisia si Algeria, ambele tari vecine cu Marocul, ar fi extrem de riscanta mutarea Daciei acolo", a spus Lixandru.

Conducerea uzinei Dacia nu a dorit sa ofere detalii despre negocierile cu sindicatele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#mutare uzina Dacia Maroc, #negocieri sindicale Dacia , #Renault