Greva de la Dacia costa Renault 12 milioane de euro pe zi

Marti, 25 Martie 2008, ora 08:33
2552 citiri
Greva de la Dacia costa Renault 12 milioane de euro pe zi

12.000 de muncitori, din cei 13.000 cati are uzina Dacia, au declansat, luni dimineata, o greva generala pe durata nedeterminata, dupa ce negocierile cu patronatul au esuat, fiecare zi de greva costandu-i pe francezii de la Renault 12 milioane de euro pe zi, relateaza Gardianul, in editia online de marti.

Inaintea declansarii grevei, la Dacia iesea de pe banda de montaj o masina pe minut, adica 1.440 de autoturisme Logan zilnic. Oprirea productiei inseamna, deci, venituri mai mici cu cel putin 11 - 12 milioane de euro zilnic.

In timpul grevei generale, uzina nu mai produce nimic, deoarece salariatii se prezinta la locurile de munca, dar nimeni nu munceste.

Administratia franceza a Dacia a incercat, la finele saptamanii, sa impiedice greva generala, facand o noua oferta salariala muncitorilor.

Pe de alta parte, intr-o scrisoare datata 21 martie, administratia uzinei, sub semnatura directorului general, Francois Fourmont, a incercat chiar intimidarea muncitorilor.

In scrisoarea respectiva, directorul Fourmont le cerea salariatilor sa nu intre in greva generala, pentru ca vor pierde masa calda oferita zilnic, tichetele de masa pentru fiecare zi nelucrata, precum si bani din lefuri.

Fourmont le-a mai atras atentia grevistilor ca actiunea pune in pericol viitorul uzinei si al lor, mai ales ca din 2010 Dacia Logan se va produce si in Rusia si in Iran.

Directorul de comunicare al Dacia, Liviu Ion, a admis faptul ca amenintarea potrivit careia Dacia s-ar putea inchide din 2010, are acoperire, spunand ca nu este exclusa posibilitatea mutarii productiei in Rusia si / sau Iran.

Conducerea Dacia nu poate oferi salariatilor o crestere salariala mai mare de 19%, dupa ce, la ultimele negocieri, oferta fusese aceea de majorare a salariilor cu doar 11 procente.

Sindicalistii au cerut sporirea salariilor, in medie, cu 550 lei, precum si majorarea primelor si sporurilor oferite cu diverse ocazii.

"Administratia Dacia a propus o crestere de 12% a salariului de baza, asigurand un prag minim de 144 lei brut pentru muncitori. Cresterea se traduce printr-un procent de +18,5%, pentru un salariu de baza brut de 778 lei.

La aceasta crestere se adauga o prima de 1.020 lei, pentru rezultatele anului 2007, echivalenta cu un salariu de baza individual, acordata intr-o singura transa", informeaza conducerea Dacia.

Muncitorii de la Dacia, sustinuti si de alti sindicalisti afiliati la Blocul National Sindical, condus de Dumitru Costin, vor organiza, marti, un miting de protest in fata Casei de Cultura a Sindicatelor din Mioveni, la care sunt asteptati sa participe cel putin 10.000 - 12.000 de oameni.

Dacia Renault Pitesti a contestat in instanta legalitatea grevei generale declansate de angajatii uzinei, depunand in acest sens o plangere la Tribunalul Agres.

Administratia reclama, in primul rand, faptul ca sindicatul nu a parcurs toate cele patru capitole de negociere inainte de declansarea grevei generale.

Citeste si:
Suma uriașă investită de Renault, Nissan și Mitsubishi pentru dezvoltarea unor modele de mașini electrice
Suma uriașă investită de Renault, Nissan și Mitsubishi pentru dezvoltarea unor modele de mașini electrice
Alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi intenţionează să-şi tripleze investiţiilor pentru dezvoltarea în comun a vehiculelor electrice (EV), au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi...
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Primarul Capitalei Nicușor Dan a venit vineri, 28 ianuarie, cu o explicație după ce în presă a apărut informația că primăria ar fi pregătit un milion de lei pentru un studiu de...