Le Figaro: Renault, eclipsat de Dacia

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 15:26
3572 citiri
Le Figaro: Renault, eclipsat de Dacia

Cifrele pentru anul 2012 au aratat ca, din nou, marca Renault a inregistrat un recul, in timp ce Dacia este in crestere, producatorul auto francez fiind "eclipsat" de cel de la Mioveni, potrivit publicatiei franceze Le Figaro.

Frederic Frery, profesor de strategie al primei scoli de afaceri din lume, ESCP Europe, analizeaza motivele pentru care Renault reuseste ceea ce nu isi planifica si de ce esueaza in ce doreste sa reuseasca. Profesorul Scolii Centrale din Paris face astfel o analiza si o comparatie intre Renault si Dacia, pentru Le Figaro.

Renault muribund dispare putin cate putin in spatele Dacia

In ciuda pacatelor sale - indepartarea a 7.500 de posturi, intarzieri repetate a gamei electrice, prabusirea cotei de piata, rezultate negative - Renault devine un model al ceea ce s-a convenit sa se numeasca o strategie emergenta sau strategie involuntara: ceea ce reuseste nu este ceea ce fusese prevazut si invers, ceea ce trebuie indeplinit este un esec.

In anul 2012, datele au aratat din nou ca marca Renault este in scadere, in timp ce marca Dacia este in crestere. Mai trebuie amintit ca Dacia n-a fost fost deloc in inima proiectului strategic oficial al Renault? Loganul si urmasii sai au cunoscut succesul in afara strategiei afisate de grupul francez.

Zece ani mai tarziu, Renault este muribund si dispare putin cate putin in spatele Dacia, iar francezii se intreaba cum a devenit fostul producator auto national un constructor low-cost romanesc. Raspunsul este "involuntar".

Dacia - "masina Frankenstein"

Succesul Loganului se explica prin natura inainte de toate insignifianta a originii proiectului: o uzina vetusta, o piata fara valoare, o "masina Frankenstein" (fabricata cu piese imprumutate din modele existene), conceputa de tari sarace, modelul fiind descris drept "marginal, discret, putin seducator".

Succesul Loganului a reprezentat insa o surpriza pentru conducerea grupului francez care, confruntat cu importuri paralele, n-a avut de ales decat sa oficializeze lansarea modelului pe pietele franceze.

Daca Loganul a fost o reusita, este tocmai pentru ca el n-a fost un model strategic. In acelasi timp, niciunul dintre obiectivele oficiale anuntate de Carlos Ghosn (presedintele Renault - n. red.) nu a fost atins. Bineinteles, intreaga industrie auto a cunoscut una dintre cele mai grave crize din istoria sa de un secol, mai noteaza Le Figaro.

Dacia, vanzari in crestere in 2012, la nivel mondial - top cele mai vandute modele in Romania (Video)

Insa, in acelasi timp, intre drama incredibila a "falsilor spioni" si recentul fiasco al colaborarii cu Better Place pentru modelele Fluence electrice, in Israel, capacitatea de rezistenta la esec strategic a lui Carlos Ghosn "forteaza" respectul.

Viitorul va spune rapid daca cel putin pariul referitor la alianta Renault cu Nissan - devenita esentiala pentru supravietuirea grupului -, va fi unul castigator. In asteptarea acelei zile, s-ar putea crede la prima analiza ca Renault este "fagocitata" de Dacia, ca Loganul "canibalizeaza" Meganul si ca Dusterul a luat pielea Koleosului. Realitatea este insa si mai alarmanta: Dacia nu inlocuieste Renault, deoarece gamele lor nu sunt deloc concurente.

Prabusirea Renault, mascata de cresterea Dacia. Producatorul roman, "carja" pentru Renault

Adevarul este ca Renault se prabuseste, insa aceasta prabusire este mascata de cresterea Dacia. Mai multe dintre modelele Renault au fost niste fiasco - Wind, Lattitude -, gama sa este imbatranita - Espace, Laguna - si daca actualitatea si Guvernul au fost in mod special nemilosi in ce priveste strategia grupului PSA (Peugeot - Citroen), Renault ar putea face obiectul criticilor de altfel mai acerbe, daca n-ar avea perfuzia Nissan si carja Dacia.

Este amintit faptul ca modelele din gama Dacia nu pot fi fabricate in Franta. Acestea au nevoie de un nivel al costurilor prea fiabil pentru a satisface exigentele dreptului la munca al francezilor.

Odata cu diluarea in Dacia, Renault ne arunca intr-o alta logica: fabricata de romani sau de marocani, masina Dacia este vanduta unor francezi care in curand nu vor mai primi nici salariile care sa le permita sa plateasca masinile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Renault eclipsat Dacia, #Dacia eclipsat Renault, #Vanzari Dacia Europa, #Renault vanzari Dacia , #Renault