Oficialii de la Renault, speriati de mineriada - cum s-a privatizat Dacia

Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 16:25
3184 citiri
Oficialii de la Renault, speriati de mineriada - cum s-a privatizat Dacia

Dacia era cat pe-aci sa fie cumparata prima data in 1990 de Renault, insa oficialii francezi au fost pusi pe fuga de mineri.

Negocierile cu partea franceza se purtau la hotelul Intercontinental din Capitala, a povestit Constantin Stroe, vicepresedintele Consiliului de Administratie Dacia, invitat la Digi 24.

Practic, mineridada s-a petrecut sub ochii francezilor. Minerii au spart geamurile, au intrat in hotel si i-au pus pe fuga pe oficialii de la Renault.

"S-au speriat foarte tare. Au plecat si nu ne-am mai vazut trei ani de zile, dupa aia mi-a fost foarte greu sa reluam negocierile", a povestit Stroe.

Imediat dupa Revolutie "ne-am apucat sa gandim privatizarea Dacia, pentru ca era clar ca nu putem sa razbim singuri", a marturisit vicepresedintele Consiliului de Administratie de la Dacia, precizand ca s-au purtat discutii cu opt mari constructori, europeni si mondiali, "incepand cu Renault, in 7 martie 1990, si revenind la Renault in 1997".

Stroe a explicat si cum i-a convins pe francezi sa negocieze, dupa episodul cu mineriada, punctand insa ca un rol important l-a avut presedinte Renault, Louis Schweitzer.

"Dupa ce m-am convins ce puteau sa ofere ceilalti constructori europeni si mondiali, m-am intors la Renault. De exemplu, cel care a preluat fosta uzina Olcit mi-a spus ca din 31.000 de salariati raman doar cu 5.000, iar restul 'out'.

Tatonand, am ajuns iar la Renault, care intre timp ajunsese la o situatie economica favorabila. Un mare merit l-a avut fostul presedinte de la Renault, Louis Schweizer, caruia i-am spus 'Nu poti sa faci niciodata masini la 3.000 de dolari pret la clientul final. Eu fac! Dar eu stiu ca nu pot face mai mult de trei-patru ani de zile. Propun sa facem amandoi'. Si am facut", a mai povestit oficialul de la Dacia.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Renault speriati Mineriada, #privarizare Dacia Renault , #Renault