Dacia s-a impus pe piata automobilelor cu modelul sau low cost - AFP

Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 13:44
3799 citiri
Dacia s-a impus pe piata automobilelor cu modelul sau low cost - AFP

Constructorul roman Dacia a reusit sa se impuna pe piata auto cu autoturismele sale ieftine, in cativa ani, datorita unui concept inedit ale carui beneficii ajuta compania-mama, Renault, sa treaca cu bine de criza economica, relateaza AFP.

La sapte ani de la lansarea Logan, Dacia a prezentat la Salonul auto de la Paris cea de-a doua generatie de automobile de oras, Logan 2, si o varianta modernizata a modelului Sandero, care a aparut in 2008.

Dacia a lansat mai multe modele noi, la Salonul auto de la Paris (Galerie foto, video)

"Acesta permite efectuarea de economii cu cat mai multe piese din noua generatie", a explicat Arnaud Deboeuf, director al programului "Entry" (Dacia in Europa) la Renault.

Fabricarea unei masini ieftine, dar dotata cu toate echipamentele necesare, reprezinta conceptul Dacia, scrie AFP.

"Nu este o simpla masina, ci si o afacere de succes. Am revizuit toata structura de costuri, pastrand doar ceea ce agreeaza clientul", a continuat Deboeuf.

Renault exploateaza piesele existente, le elimina pe cele nefolositoare si tine in permanenta legatura cu furnizorii pentru reducerea costurilor, fara modificarea caietului de sarcini sau a prototipului. Fabricantul recurge la economii in toate fazele: productie, logistica, marketing si nu permite returnarea produsului.

Aceasta idee nu s-a impus prea usor, atat pe piata interna, cat si pe cea externa, deoarece contravine tendintei actuale, releva Bernard Jullien, cercetator si coautor al cartii "Epopee Logan".

Reuters Noile modele Dacia, succes uimitor pe pietele europene

In acest an, vanzarile gamei low-cost ar urma sa ajunga la un milion de unitati, respectiv o treime din productia intregului grup Renault.

De asemenea, in 2012, Dacia a introdus masina de teren Lodgy si furgonetele denumite Dacia Dokker si Dacia Dokker Van.

"Nu vom avea niciodata mai mult de zece tipuri de produse", estimeaza Arnaud Deboeuf. Un model trebuie sa indeplineasca mai multe criterii: sa "faca vanzare, sa aiba anvergura internationala si sa sparga piata la capitolul pret", sustine acesta.

Pe batranul continent, Dacia se adreseaza segmentului de clienti care cumparau autoturisme de ocazie, noteaza Max Blanchet, analist la Strategy Consultants Roland Berger, iar acest lucru contribuie la succesul automobilului.

In alte zone ale lumii, autovehicule marca Dacia sunt mai "putin ieftine". "Un 4x4 Duster va fi echipat cu climatizare pe spate pentru India, nu in Franta", exemplifica directorul programului "Entry".

In aceste conditii, sindicatele au inceput sa ceara grupului sa repatrieze o parte din productie in Franta. Dacia dispune insa de fabrici doar in tari cu mana de lucru ieftina.

In consecinta, fanii Dacia nu trebuie sa se ingrijoreze, deoarece produsele sale nu au deocamdata concurenta, conchide AFP.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...
Comentarii