ACAROM propune un set de masuri pentru industria auto

Luni, 08 Decembrie 2008, ora 20:24
2149 citiri
ACAROM propune un set de masuri pentru industria auto

Presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), Constantin Stroe, fost director general al uzinei Dacia, a declarat, luni, ca a pregatit un plan de masuri pentru salvarea industriei auto din Romania

Constantin Stoe spune ca intentioneaza sa-i prezinte presedintelui Traian Basescu acest plan privind relansarea industriei auto autohtone, ce cuprinde 12 masuri.

"S-a luat o decizie grea, dar nu era alta solutie. Poate ca singura alinare acum este faptul ca vin sarbatorile si oamenii pot sta sa se odihneasca acasa, alaturi de familie. Dar urmeaza o intrebare decisiva. Ce facem dupa 1 ianuarie? Ei bine, trebuie sa gasim cu totii solutii ca sa nu murim. Iata de ce am pregatit un pachet de masuri pe care le voi duce direct la domnul presedinte Basescu", a spus Constantin Stroe.

Fostul director general al uzinei de automobile de la Mioveni a dezvaluit doar trei dintre masurile cuprinse in acest plan pentru industria auto romaneasca.

"Va spun doar trei din cele 12 masuri care cred eu ca trebuie aplicate. Amanarea platii TVA pe sase luni nu numai pentru Dacia, ci pentru toti cei care lucreaza in industria auto, pe motiv ca se intra in an nou financiar. Spun amanare si nu anulare, pentru ca doar aceasta amanare ne poate scoate din criza.

A doua masura ar fi participarea Romaniei la o cota parte din cele 18 miliarde de euro pe care UE le pune la dispozitie in Europa pentru toti constructorii de masini.

Si a treia masura ar fi acordarea creditelor financiare cu dobanzi foarte mici, nu prin sistem bancar, pentru ca aici nu se va gasi intelegere, ci prin alte metode", a precizat Stroe.

Presedintele ACAROM sustine ca masurile pe care le propune pot fi indeplinite.

"Masurile pe care i le voi prezenta presedintelui Romaniei pot fi indeplinite, dar doar daca exista vointa. Nu cerem bani degeaba, ci vrem doar niste facilitati, asa incat sa nu mai chemam oamenii la munca doar pentru trei zile si apoi sa intrerupem din nou activitatea" a mai afirmat Constantin Stroe.

Potrivit acestuia, Dacia va intrerupe productia pentru o luna si va reduce cadenta de la 1.360 la 1.085 vehicule pe zi, incepand cu 12 ianuarie.

Desi Dacia inregistreaza un succes la export, cresterea cotelor de piata nu compenseaza scaderea generala a pietelor auto din Europa.

Reprezentantii Dacia au subliniat ca in Romania, cererea de vehicule noi a inregistrat o scadere de peste 50% in noiembrie 2008. In aceeasi luna, Dacia a comercializat 4 698 unitati pe piata interna, in scadere cu 52% fata de noiembrie 2007.

Uzina Dacia si-a intrerupt activitatea in mai multe randuri pe parcursul ultimelor luni.

Quarterly Report - Editia 4

Inflația este ținută sub control, în Europa. Preşedinta BCE, Christine Lagarde, dă asigurări că nu va mai exista o explozie a prețurilor
Inflația este ținută sub control, în Europa. Preşedinta BCE, Christine Lagarde, dă asigurări că nu va mai exista o explozie a prețurilor
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a indicat că este probabilă o reducere a dobânzilor luna viitoare, creşterea rapidă a preţurilor fiind acum în mare parte ţinută...
Marea problema a Romaniei e deficitul bugetar in crestere. Cum poate fi redus acesta
Marea problema a Romaniei e deficitul bugetar in crestere. Cum poate fi redus acesta
Marea problema a acestui an consta in tinerea sub control a cheltuielilor bugetare, a transmis presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, care a mentionat, si faptul ca in executia bugetara...
#ACAROM, #set masuri, #industria auto, #Constantin Stroe , #stiri Dacia