Importanta segmentului Pitesti - Sibiu si "pacostea" din Codul Muncii Interviu cu liderul sindicatului Dacia

Luni, 17 Martie 2014, ora 09:09
5210 citiri
Importanta segmentului Pitesti - Sibiu si "pacostea" din Codul Muncii Interviu cu liderul sindicatului Dacia
Foto: Ziarul Argesul

Peste zece mii de persoane, angajati de la Uzina Dacia si familiile lor, au protestat la inceputul lunii pe platoul Casei de Cultura a Sindicatelor din Mioveni.

Printre masurile solicitate de catre participantii la protest s-au numarat construirea segmentului de autostrada Pitesti - Sibiu sau modificarea Codului Muncii.

Ziare.com a stat de vorba cu liderul Sindicatului Automobile Dacia, Nicolae Pavelescu, despre cerintele angajatilor si mizele lor, despre rezultatele mitingului, dar si depre relatia cu conducerea companiei.

Care sunt principalele nemultumiri care au dus la organizarea mitingului de pe 5 martie al angajatilor Automobile Dacia si care considerati ca sunt, practic, efectele problemelor pe care le contestati?

Amanarea demararii constructiei segmentului de autostrada Pitesti - Sibiu este una din nemultumirile noastre.

Este cunoscut faptul ca Dacia are o importanta deosebita nu numai pentru zona Argesului, ci si pentru economia nationala. De aceea nu putem fi indiferenti la perspectivele pe care le are Dacia. Viitorul celor care lucreaza la Dacia si pentru Dacia este legat de viitorul productiei de la Dacia.

Scaderea vanzarilor pe piata din Romania a impus transportarea productiei catre piete din Europa de vest cu preponderenta. Dinspre Europa de vest catre Mioveni exista zilnic un important flux rutier de camioane cu piese si subansamble de la furnizori.

De aceea segmentul de autostrada Pitesti - Sibiu vine in sprijinul Daciei prin scaderea costurilor cu transportul. Nu este de neglijat nici importanta acestui segment pentru realizarea unei cai de comunicatie rapide intre Constanta si Arad.

Guvernantii nu constientizeaza impactul amanarii constructiei acestui segment de autostrada, fiind preocupati sa-si realizeze ambitiile personale cu autostrazi pe la Comarnic sau pe la Alexandria.

O alta nemultumire a noastra este marea pacoste din Codul Muncii cu contractele de munca pe perioada determinata si agentul de munca temporara.

Protestul a vizat si lipsa masurilor concrete pentru sustinerea pietei auto din Romania (suplimentarea tichetelor REMAT, stimularea cumpararii de masini noi, nepoluante, prin sisteme de creditare avantajoase).

In contextul viitorului Daciei si chiar al viitorului industriei Romanesti, dorim infiintarea unui program national pentru invatamantul profesional. O industrie puternica se bazeaza pe oameni calificati. Renault a revenit la Dacia in primul rand pentru forta de munca bine pregatita in scoli si licee profesionale.

Acum, in benzile de productie mai bine de jumatate din tinerii muncitori sunt licentiati, masteranzi in tot felul de domenii. O scoala profesionala serioasa in parteneriat public-privat, cu burse, cu angajare asigurata dupa absolvire ar fi solutia pentru viitorul industriei din Romania.

Ce anume ati dori sa se modifice in Codul Muncii?

Asa cum am aratat, principala noastra preocupare o constituie contractele de munca cu durata determinata. Tinerii angajati cu aceste contracte sunt exact ca niste zilieri, nu au posibilitatea sa-si faca planuri pentru viitor.

Este o mare tragedie sa distrugi posibilitatea unui tanar de a-si face planuri de viitor, de a-l lipsi de perspective sigure. Ganditi-va: cum ar fi daca ati munci zi de zi cu gandul ca maine nu veti mai avea serviciu. E cumplit!

De aceea vrem sa dispara acest tip de contract de munca din Codul Muncii, ca si agentul de munca temporara. Unii agenti economici apeleaza la angajari prin agent de munca temporara pentru a se degreva de anumite responsabilitati fata de angajat.

Intervine astfel o mare inechitate: doi salariati fac aceeasi treaba, in aceleasi conditii; cel angajat normal e platit cu o suma de bani, iar cel angajat prin agent de munca temporara e platit cu o fractiune din suma cu care este platit primul.

Ce rezultate ati obtinut in urma mitingului recent? Vor urma actiuni similare in perioada urmatoare?

Daca am fi naivi si ne-am lua dupa declaratiile imediate ale guvernantilor, am putea spune ca mitingul a avut un impact determinant pentru rezolvarea revendicarilor noastre.

De la declaratiile unui anumit ministru cum ca autostrada Pitesti - Sibiu mai trebuie sa 'se coaca' doi ani, sau ale altuia ca e de acord cu infiintarea invatamantului profesional, de la anuntul cu demararea unui nou program 'Rabla' la demersurile introducerii in legislativ a modificarilor la legislatia muncii, toate par sa se fi rezolvat in urma mitingului.

Suntem insa satui de declaratii si promisiuni, mai ales in an electoral. Stim ce se ascunde in spatele declaratiilor pline de bunavointa. Fie si faptul ca in noul program de guvernare este trecut la obiective segmentul de autostrada Rm. Valcea - Sibiu (adica nu Pitesti - Sibiu) dovedeste seriozitatea cu care guvernantii trateaza revendicarile noastre.

Este evident ca vor urma si alte actiuni in sprijinul revendicarilor noastre, evident la alte niveluri. Este prematur sa vorbim punctual despre acestea. Le vom anunta la timpul oportun.

Cum comentati declaratiile recente ale directorului general al Dacia, Nicolas Maure, cu privire la faptul ca uzina din Mioveni trebuie sa-si pastreze competitivitatea fata de alte fabrici Renault, precum cea din Maroc, inclusiv prin mentinea costurilor salariale "la un anumit nivel"?

Omul isi face treaba. Sunt declaratii normale ale reprezentantului patronatului la debutul negocierilor unui nou contract colectiv de munca.

Suntem constienti de realitatile momentului. Produsele de la Dacia se fabrica in mai multe uzine ale Renault din Brazilia, Maroc, Algeria, Rusia, India si mai urmeaza. Stim cum se lucreaza in alte parti si mai ales stim cum se lucreaza la Dacia.

Profetia primului director de dupa privatizare, Manuel Roldan, s-a implinit cu varf si indesat. Acesta a spus, parafrazand un celebru politician, ca "la Dacia vom avea parte de sange, lacrimi si sudoare".

Se spune ca la Dacia salariile sunt bune. Sunt bune, in comparatie cu cele din industria romaneasca, dar si intensitatea muncii este deosebita. Ne cunoastem potentialul si stim sa cerem ceea ce ni se cuvine. Pe parcursul negocierilor vor mai fi declaratii, amenintari si luari de pozitii, toate fac parte din "joc".

Care este in prezent relatia sindicatului cu conducerea Dacia?

As putea sa compar relatia Sindicat - Administratie cu un meci perpetuu, in care Administratia are, din pacate, de partea sa si arbitrul (statul). In rest, strangeri de mana la inceput, faulturi - cat cuprinde, fluieraturi, huiduieli si un etern scor alb.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Nicolae Pavelescu proteste Dacia, #angajati Dacia, #lider sindicat Dacia, #Dacia Romania , #stiri Dacia