Ziare.com

Liderii sindicali de la Dacia cred ca protestul lor va fi declarat ilegal

Luni, 24 Martie 2008, ora 11:40

   

Liderii sindicali de la Dacia cred ca protestul lor va fi declarat ilegal
Cei peste 7500 de angajati de la Uzina Dacia au fost avertizati de liderii sindicali sa se abtina de la gesturi violente, deoarece exista riscul ca protestul sa fie declarat ilegal, cum s-a intamplat la ultima greva generala din anul 2002, cand angajatii au fost nevoiti sa reia lucrul dupa trei zile, informeaza NewsIn.

Liderul Sindicatului Automobile Dacia (SAD), Nicolae Pavelescu, a iesit, luni, dupa aproape trei ore de la declansarea grevei generale, la poarta uzinei si a oferit o scurta declaratie de presa.

"Greva se desfasoara conform legii. O greva nu e un balet sau un spectacol de balet. Probabil zilele urmatoare vor mai fi si cuvinte dure. Nu am fost chemati la negocieri si nici nu cred ca vom fi chemati. La ora actuala cred ca cei mai indreptatiti sa poarte negocierile sint chiar oamenii aflati in greva. Il astept pe domnul Costi, dar nu cred ca dansul va fi bagat in seama de patronat. Sunt convins ca ne vor da in judecata pentru aceasta greva, dar nu ne intereseaza, mergem pana la capat", a spus Pavelescu.

Accesul in interiorul Uzinei Dacia este permis doar muncitorilor de la schimburile II si III care au vrut sa fie alaturi de colegii care lucreaza de dimineata.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In rest, nimeni nu are voie sa intre sau sa iasa. Din moment in moment este asteptat la Mioveni presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, cel care conduce Cartel Alfa, una dintre cele patru mari confederatii sindicale.

O alta declaratie a venit din partea viceliderului SAD, Ion Iordache, care este convins ca administratia de la Dacia inca sarbatoreste Pastele.

"In timp ce noi am intrat in greva administratia probabil ca sarbatoreste si acum Pastele. Nu stiu nimic de domnul Fourmont, probabil ca si dansul sarbatoreste Pastele. Ii urez Paste fericit, dar sper ca si dansul sa-mi intoarca aceeasi urare cand va fi Pastele nostru. Prevad o greva lunga, dar nu vom renunta. Oamenii sunt foarte suparati. Asteptam rezultate jucand tare, dar nu vrem sa facem spectacol. Avem experienta neplacuta de la greva trecuta, cand s-a spart un geam din greseala si a fost declarata ilegala", a precizat Ion Iordache.

Acelasi vicelider a spus ca este mahnit ca nu toti angajatii sprijina aceasta greva.

"Am o parere foarte proasta, pentru ca daca se vor mari salariile, nu se vor mari doar la cei care au fost in greva, ci la toti. Nu cred ca exista in lumea asta o tara in care angajatii de la Renault sa aiba salariile atat de mici ca la noi", a adaugat Ion Iordache.

Sindicalistii au cerut o majorare a salariilor de 550 lei, in doua transe: 350 de lei incepand cu 1 ianuarie 2008 si 200 de lei incepand cu 1 iunie.

De asemenea, au solicitat marirea primelor de Paste si Craciun pana la 50% din salariul mediu brut si a primei de vacanta pana la echivalentul unui salariu mediu brut.

In schimb conducerea Dacia a inaintat o oferta de crestere salariala cu 118 lei, oferta pe care au pastrat-o pina duminica, dar nu a fost acceptata de sindicalisti.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 940 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor