Retrospectiva: Grevele lui 2008, de la preoti la prostituate

Vineri, 26 Decembrie 2008, ora 16:07
5037 citiri
Retrospectiva: Grevele lui 2008, de la preoti la prostituate
Foto: virtualarad.net

De la obisnuitele proteste ale profesorilor, in 2008 am avut parte de greve ale oamenilor politici, ale scriitorilor, ale salvamarilor si in curand am putea sa vedem ceva cu totul neobisnuit, si anume o greva a preotimii, care tot si-a facut sindicat. Principala nemultumire? Perpetua problema a salariilor.

Personalul auxiliar din Tribunalul Bucuresti, in greva

Grevele din 2008 au debutat cu protestul personalului auxiliar de la Tribunalul Bucuresti, care si-au intrerupt activitatea din cauza nesolutionarii de catre Ministerul Justitiei a mai multor cereri legate de plata unor restante salariale.

Scriitorul Cezar Ivanescu a intrat in greva foamei

Pentru a protesta impotriva acuzelor de politie politica, desi nu a primit o decizie CNSAS in acest sens, poetul Cezar Ivanescu a intrat la inceputul lunii februarie in greva foamei.

Ivanescu il acuza pe Mircea Dinescu ca ar fi in spatele acuzatiilor lansate, ca motiv invocand o disputa mai veche, legata de moartea scriitorului Marin Preda.

Prostituatele de la Sibiu

Nemultumite de faptul ca le-au scazut tarifele de cand Sibiul nu mai este Capitala Culturala Europeana, dar si de faptul ca oamenii legii le amendeaza pe banda rulanta, prostituatele care-si fac veacul la iesirea din oras pregateau la mijlocul lunii februarie o miscare de protest, care pana la urma nu s-a mai finalizat.

Alocatii scolare si dupa 18 ani

Elevii din Cluj, Caras-Severin, Timis, Ialomita, Calarasi, Galati, Bihor, Bistrita-Nasaud, Maramures, Mures, Harghita, Hunedoara si Brasov au declansat la 19 februarie o greva japoneza, cerand acordarea alocatiei si dupa implinirea varstei de 18 ani.

40.000 de functionari publici in greva timp de doua ore

40.000 de functionari publici trebuiau la 20 februarie pentru doua ore, in greva de avertisment. Sindicatele au cerut tuturor angajatiilor din primarii, consilii locale, vami si directii de taxe si impozite sa inceteze lucrul intre orele 8 si 10, dar in ciuda apelului la zeci de primarii din tara functionarii si-au desfasurat in mod normal activitatea.

Greva doua ore la CFR

Sindicalistii din CFR nu s-au inteles in luna martie cu reprezentantii Ministerului Transporturilor, asa incat la 5 martie intre orele 7:00 si 9:00 dimineata, nu va circula niciun tren. In greva de avertisment a intrat si personalul din gari.

Energeticienii de la Enel Dobrogea

Energeticienii de la Enel Dobrogea, Enel Banat, Enel Energie si Enel Servicii Comune au facut greva de avertisment doua ore, luni 17 martie.

In urma protestului, energeticenii au obtinut o crestere salariala de noua procente de la 1 aprilie si o alta majorare de la 1 iulie, dupa rectificarea bugetara, desi initial solocitasera o crestere de 25% in doua etape", a precizat presedintele Federatiei Univers.

Platforma siderurgica Galati

50 de muncitori de pe platforma siderurgica Galati s-au indreotat la 17 martie, spre Bucuresti, pentru a depune o petitie la sediul Guvernulu. Nemultumiti de salarii si conditiile de munca, sindicalistii de la Solidaritatea au plecat in "Caravana disperarii".

Ei au cerut o majorare a salariilor cu 25%, acordarea unui spor de 50% pentru orele lucrate in weekend, dar si marirea primei de vacanta de la 200 la 350 de lei.

Greva la Dacia, protest de 10,5 milioane de euro pe zi

12.000 de muncitori, din cei 13.000 cati are uzina Dacia, au declansat la 25 martie o greva generala pe durata nedeterminata, dupa ce negocierile cu patronatul au esuat. Fiecare zi de greva generala a costat Dacia cel putin 12 milioane de euro.

Sindicalistii de la Dacia Renault au ajuns la un acord cu managementul companiei la 11 aprilie si au decis incheierea grevei declansata in 24 martie.

Potrivit acordului, muncitorii calificati beneficiaza de o crestere generala de 300 lei brut de la 1 ianuarie 2008 si de 60 lei brut de la 1 septembrie 2008.

Peste 240 de sindicalistii de la Dacia Mioveni au reintrat la 5 mai in greva, pe termen nelimitat, deoarece erau nemultumiti de ultimile negocieri.

Taximetristi in greva foamei

Taximetristii au intrat la 10 aprile in a treia zi de protest. Saptezeci dintre cei peste o suta care s-au adunat in fata Primariei Capitalei au ales sa intre in greva foamei, cerand edililor sa modifice legea taximetriei astfel incat autorizatiile care au fost emise pentru firmele de taximetrie care functionau cu parc inchiriat de masini sa le fie acordate lor.

Vechea lege a taximetriei prevedea ca firmele de specialitate nu au voie sa lucreze cu masini inchiriate de la soferii fara autorizatie. Taximetristii ii acuzau pe edilii bucuresteni ca le ignora solicitarile.

Taximetristii au protestat din nou la 22 iulie in fata Aeroportului Baneasa, fiind nemultumiti de decizia autoritatilor de a muta statia de taxi-uri mai departe de terminalul aeroportului.

Prima greva a profesorilor

Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar bucurestean au intrat, la 10 aprilie, in greva japoneza, pentru a protesta fata de hotararea Guvernului de a nu acorda tichetele cadou.

Tichetele cadou, cu valoarea de 10, 20, 30, 40 sau 50 de lei, s-ar fi acordat de patru ori pe an, la sarbatori si evenimente aniversare.

Greva spontana la Baile Herculane

Statiunea Baile Herculane a ramas la 23 aprilie paralizata, in urma grevei spontane a angajatilor SC Hercules SA Baile Herculane.

Pensionarii veniti aici la tratament au ramas netratati pentru ca personalul medical refuza sa mai lucreze, deoarece nu isi primise salariile de 5 luni de zile.

Intra si preotii in greva?

Preotii si-au facut sindicat prin luna iunie, cu numele "Pastorul cel bun", iar in masura in care clerul are sindicat, nicio forma a luptei sindicale de acum incolo nu mai are cum sa-i fie straina.

Vom ajunge pana la urma in situatia ca si preotii sa faca greva si sa-si revendice drepturile. Daca toata lumea face greva, de la profesori la politisti si de la infirmieri la gropari, de ce personalul eclezial sa nu procedeze similar?

Greva la aeroportul Mihail Kogalniceanu

Peste 200 de angajati ai aeroportului Mihail Kogalniceanu de langa Constanta au intrat la 17 iunie in greva japoneza, cerand marirea salariilor cu 50%.

Administratia aeroportului a oferit o majorare de 30%, dar sindicalistii au refuzat oferta.

Si salvamarii fac greva

Salvamarii de pe litoral au intrat, la 15 iulie in greva japoneza pentru ca Guvernul nu ar fi alocat banii pentru functionarea serviciilor de salvamar si de prim-ajutor. Era vorba despre 400.000 de lei.

Firmele care asigura prezenta salvamarilor pe plaja au anuntasera ca de pe 22 iulie sunt gata sa intre in greva generala si sa lase plajele fara supraveghere.

Singura statiune care nu se afla in aceasta situatie este Mamaia, unde autoritatile locale au finantat serviciile de salvamari, iar banii ii recupereaza la rectificarea bugetara.

Greva la Portul Constanta

Opt sindicate de pe platforma portuara constanteana s-au alaturat la 22 iulie celor peste 500 de angajati de la Terminalul de Containere din Portul Constanta Sud Agigea, care se aflau de cinci zile in greva generala.

Ei cereau majorarea salariilor cu 700 de lei pentru fiecare angajat, acordarea sporurilor de vechime si a celor de concediu si primele suplimentare.

Greve si la partide

Mai multi consilieri locali si membrii PD-L din Eforie au intrat, la 24 iulie, in greva foamei, cerand prefectului judetului Constanta, Danut Culetu, suspendarea hotararilor Consiliului Local la care nu au fost convocati democrat-liberalii.

Protestul democrat-liberalilor din Eforie a inceput, la 21 iulie, si, pentru ca au fost amanati, au intrat in greva foamei. Mariei Olteanu, una dintre protestatare, bolnava de cancer, i s-a facut rau si a fost solicitata o ambulanta.

Secretar de stat in greva foamei

Istvan Haller, secretar de stat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, acuza Guvernul ca intarzie voit, de aproape trei ani, aplicarea unei sentinte a CEDO in cazul conflictului interetnic de la Hadareni, localitate din judetul Mures.

In 1993, la Hadareni a izbucnit un conflict intre locuitorii romani majoritari si cei de etnie rroma, in urma caruia au murit patru oameni si au ars 14 case.

Greva functionarilor

Functionarii publici erau decisi in luna octombrie sa nu renunte la greva generala in cazul in care salariul mediu nu va creste la 1.300 lei.

Aproape 20.000 de angajati din ANAF, Garda Financiara, Garda Nationala de Mediu si Inspectia Muncii au intrat la 6 octombrie intre orele 8 si 10, urmand ca, intre orele 10 si 13, sa picheteze sediul Guvernului.

Salarii neplatite la Avioane Craiova

Peste 600 de angajati de la Avioane Craiova au protestat,la 16 octombrie, in fata fabricii si au refuzat sa intre la lucru.

Oamenii erau nemultumiti ca nu si-au mai primit salariile pe ultimele doua luni si au solicitat demisia directorului general, Anatolie Boldisor.

A doua greva a profesorilor

Circa 70.000 de cadre didactice din sindicatul Spiru Haret au intrat la 3 noiembrie intr-o greva de avertisment.

Asadar chiar in ziua in care elevii se intorceau la scoala dupa o saptamana de vacanta, orele au fost suspendate incepand cu ora 7:00. Nu a fost o greva de doua ore, ci una pe durata intregii zile.

Aceasta a fost o forma de protest fata de decizia Guvernului de a amana aplicarea legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50%.

Toate cele patru sindicate din educatie au participat la 10 noiembrie, la greva de avertisment, pichetand sediul guvernului.

Sindicalistii din educatie au anuntat ca nu renunta la greva generala, dupa ce premierul Tariceanu a anuntat, la 10 noiembrie, ca salariile profesorilor vor creste diferentiat, in doua trepte, la 1 martie si, respectiv, 1 septembrie 2009.

Conducerile celor patru sindicate din educatie au hotarat la 14 noiembrie sa renunte la greva generala anuntata pentru data de 18 noiembrie. Decizia a fost luata in urma consultarilor cu toate organizatiile sindicale din invatamant.

Printre motivele care au stat la baza acestei decizii se numara faptul ca sindicalistii se asteaptau ca si a doua orodonanta emisa de guvern cu privire la majorarea salariilor profesorilor, sa fie declarata neconstitutionala de catre CC.

In acelasi timp, sindicalistii spuneau ca nu vor ca protestul lor sa fie folosit pentru propaganda electorala.

Inainte de alegeri, secretarii din primarii

Secretarii din primarii, uniti in Federatia Nationala a Secretarilor din Unitatile Administrativ Teritoriale (FNSUAT), au amenintat la 3 noiembrie cu blocarea alegerilor daca nu primesc bani in plus.

Ei spuneau ca pot bloca procesul electoral, prin nesemnarea actelor oficiale, daca nu primesc indemnizatii si daca nu se modifica legea care ii subordoneaza primarilor.

Sanitarii au scapat

Reprezentantii cadrelor medicale din tara au fost de acord la 7 noiembrie cu majorarea medie a salariilor cu 10% in sistemul sanitar, incepand cu 1 ianuarie 2009.

Astfel, ei au decis sa renunte la proteste, din moment ce promisiunile veneau impreuna cu sporuri salariale. Potrivit presedintelui Sanitas, salariatii care au venituri mici, cuprinse intre 600 si 1.000 de lei ar putea primi majorari salariale de 20-25%.

Medicii de la ambulante

Federatia Nationala Sindicala Ambulanta a amanat greva de avertisment anuntata pentru 11 noiembrie, dupa ce Federatia Sanitas a ajuns la un acord cu Ministerul Sanatatii, privind majorarea salariilor medicilor cu 10%, in medie.

Aproape 10.000 de angajati ai serviciului de Ambulanta, dintre care 7.000 de cadre medicale, anuntasera, la inceputul lunii noiembrie, ca vor face greva de avertisment, pe data de 11 daca nu li se maresc salariile cu minimum 50%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#greve 2008, #salarii profesori, #protest salvamari, #greva Dacia Mioveni , #stiri Dacia
Comentarii
U
UN NENOROCIT(cum spunea un raspopit)
rank 1