Taxa de inmatriculare imparte piata auto in doua tabere

Vineri, 25 Ianuarie 2008, ora 08:01
2743 citiri
Taxa de inmatriculare imparte piata auto in doua tabere

Modificarile aduse taxei auto continua sa creeze dispute. Noua taxa auto, ce urmeaza sa fie aplicata la 1 iulie, va transforma Romania intr-o lada de gunoi auto, sustine Constantin Stroe, presedintele Asociatiei Producatorilor de Automobile din Romania si vicepresedinte al producatorului Dacia. El este insa contrazis de alte voci din piata.

Producatorii si importatorii de masini noi acuza guvernul ca, prin noua taxa, va "ingropa" piata auto, iar pe de alta parte, importatorii si dealerii de masini second-hand afirma ca noile prevederi nu fac decat sa se alinieze legislatiei europene in materie.

Modificarile propuse de Ministerul Economiei si Finantelor vizeaza majorarea de pana la trei ori a taxei pentru masinile noi aflate la prima inmatriculare si reducerea taxei pentru cele second-hand.

Fostul presedinte al APIA, Marius Carp, spune ca noua taxa are atat parti bune cat si rele. "Partea buna este ca s-a pastrat taxa, iar asta va limita oarecum importurile de masini foarte vechi si poluante. Partea rea este ca va duce la o scadere a inmatricularilor de masini noi si, probabil, o scadere a productiei autohtone", a precizat Carp.

Liviu Dobrin, directorul Autovit, cel mai mare targ de masini rulate din Romania crede ca modificarea taxei nu va influenta foarte mult piata.

"Romanii se vor gandi de doua ori ce e mai rentabil. Sa cumpere un Logan nou, la 8000 de euro, sau sa ia un VW Golf din 2004, din Germania, la acelasi pret", spune Dobrin.

Noua taxa de prima inmatriculare va intra in vigoare la 1 iulie 2008, asta daca va primi oficial avizul Comisiei Europene si va fi aprobata in Romania de Guvern, iar apoi de Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
#taxa auto, #producatori, #importatori, #Modificari, #dispute , #stiri Dacia