Scandal pe salarii la Dacia: Se va prabusi pilonul industriei auto romanesti?

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 14:16
5883 citiri
Scandal pe salarii la Dacia: Se va prabusi pilonul industriei auto romanesti?

Negocierile esuate dintre sindicalistii si reprezentantii Dacia in privinta contractului colectiv de munca ar putea duce la scaderea productiei de masini de la uzina de la Mioveni si relocarea ei la cea din Maroc. Pe scurt, exista posibilitatea ca sute de oameni sa fie concediati, iar bugetul Romaniei sa fie afectat, ceea ce va duce la cresteri usoare de taxe.

"Orice sincope in domeniul auto (inclusiv componente) se va resimti semnificativ la nivelul contributiei industriei la PIB. Afectarea unui numar mare de locuri de munca din care se realizeaza venituri sensibil peste medie va afecta contributiile la bugetul de stat.

Si mai preocupanta este perspectiva pe termen mediu si lung legata de strategia companiei, inclusiv recentrari de productie in Franta (unde s-a semnat contractul colectiv, muncitorii acceptand masuri vizand flexibilizarea programului de lucru) sau relocari in Maroc, India, Rusia. Implicatiile sunt multiple si solutiile putine intr-un sector aflat intr-o situatie delicata", a avertizat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Angajatii Dacia au primit beneficii salariale de 30 milioane de euro in 2012 (Video)

Sindicatul Dacia negociaza, in prezent, cu cei din conducerea companiei majorarea cu 25% a salariilor, dar si noi beneficii.

Din acest motiv, luna trecuta o parte a angajatilor au intrat intr-o greva ilegala in care a fost afectata productia pe un interval de patru schimburi, interval in care uzina a pierdut productie in valoare de 20 milioane de euro, avand in vedere ca la fiecare minut se produce un autoturism.

Salariul mediu la uzina de la Mioveni este in jur de 3.000 de lei.

In schimb, reprezentantii producatorului auto au propus o marire salariala de circa 9%, mult peste media cresterilor din piata in 2013, care se situeaza de regula sub 5%.

"Este o solicitare complet nerealista (din partea sindicatelor -n.red.), care pune in pericol competitivitatea Dacia in raport cu alte uzine din grup si, in cele din urma, locurile de munca atat de pe platforma de la Mioveni, cat si din industria auto romaneasca. Dincolo de aceasta pozitie a sindicatului, mizam pe responsabilitatea salariatilor nostri pentru a construi impreuna un viitor sigur si stabil pentru compania noastra", a declarat Radu Mavrodin, Director Resurse Umane Renault Romania si regiunea Euromed-Africa, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Astfel, daca situatia se va prelungi si nu se va ajunge la un acord, atunci reprezentantii Dacia ar putea muta o parte din productie in uzina din Tanger, Maroc, unde un angajat castiga doar 54% din salariul celui din Romania.

Contactati de Ziare.com, sindicalistii au precizat ca se afla la noi negocieri cu reprezentantii companiei.

Care sunt efectele majore ale micsorarii productiei la Dacia

In aceste conditii, analistul Radu Ciofu avertizeaza ca cei mai afectati de aceasta decizie vor fi locuitorii din zona, avand in vedere ca majoritatea lucreaza la acea uzina sau in societati conexe.

"Ar fi destul de rau (daca s-ar diminua productia - n.red.), pentru ca Dacia are o contributie majora in PIB. In cazul in care scade productia, per ansamblu s-ar simti ceva in Romania. Insa cei mai afectati vor fi oamenii din acea zona, uitati-va ce se intampla la Oltchim. In general, in toate tarile ex-comuniste, exista unele industrii mari, care sunt concentrate doar in anumite regiuni. In cazul Dacia, peste 80% dintre locuitorii din zona sunt angajati la uzina", a precizat acesta, pentru Ziare.com.

Conform datelor prezentate de Renault, Dacia este a doua companie din Romania din punct de vedere al cifrei de afaceri si unul dintre cei mai importanti angajatori din tara, cu 14.400 de salariati.

In plus, operatiunile grupului francez in tara noastra au generat, in 2011, o pondere de 2,9% din PIB.

"Daca pica o fabrica mare, asa cum este cea de la Dacia, toata zona se va prabusi pe orizontala, pentru ca nu vor fi afectati doar angajatii respectivi, ci si cei din firmele conexe, care fac livrari de materiale si servicii sau chiar magazinele care furnizeaza alimente. Pentru orice angajat pe care il dai afara, mai sunt si alti doi care vor fi concediati, din societatile adiacente. Zona va fi terminata daca productia Dacia se va micsora si se va reloca, sa nu vorbim de cazul in care se va inchide de tot fabrica, cand productia din zona va scadea cu 80-90%", a explicat Radu Ciofu.

In plus, el atrage atentia ca exista si o mare problema sociala, pentru ca oamenii acestia nu au unde sa se angajeze in alta parte.

Ce inseamna plecarea Dacia pentru romani

In cazul in care productia Dacia din Romania se va reduce semnificativ, atunci multi muncitori ar putea fi disponibilizati. De asemenea, din cauza scaderii veniturilor, compania ar putea avea o contributie mai mica la bugetul de stat, astfel ca Guvernul va fi nevoit sa mareasca putin unele taxe pentru a putea compensa aceasta pierdere.

"Pana la urma se poate transpune in buzunarele tuturor, pentru ca Dacia plateste taxe si este cel mai mare exportator, asa ca va afecta finantele statului si va dezechilibra balanta comerciala, ceea ce va duce la importuri mai scumpe, sau mai putine. In plus, taxele pentru populatie vor creste putin, dar nu extraordinar de mult", a mentionat analistul Radu Ciofu.

Dacia va avea soarta Nokia?

Analistul a amintit de un mare investitor in Romania, Nokia, care a decis inchiderea fabricii de la Jucu, in 2011, precizand ca a fost o lovitura foarte puternica pentru locuitori si pentru economia judetului Cluj, insa nu i-a afectat pe ceilalti.

"Romania este atractiva pentru investitori, insa aducerea unor companii care sa angajeze macar 1.000 de oameni sta in abilitatea Guvernului de a gestiona situatia", a evidentiat acesta.

Plecarea Nokia nu a fost neaparat un lucru rau pe termen lung, pentru ca au venit in locul ei doua companii, Bosch si DeLonghi. Partea buna a plecarii unei firme este ca lasa in urma ei o infrastructura si niste oameni calificati, care pot fi integrati mai usor de un nou investitor, decat in cazul in care aceste lucruri ar fi luate de la 0.

"Daca te misti bine, dar aici e meritul sau nu al Guvernului, poti gasi usor pe altcineva in locul sau. Asa este in economia capitalista: unul pleaca, altul vine. Problema este cat de repede si cat de mare este inlocuitorul. Va dati seama ca nu ar fi nicio problema din acest punct de vedere daca ar pleca Renault si ar veni VW sau BMW intr-un an in locul sau", a explicat Radu Ciofu.

Performantele Dacia, in cifre

Dacia a avut si in primele trei luni din 2013 cele mai mari vanzari in Romania, producatorul autohton reusind sa comercializeze 1.927 de unitati, ceea ce inseamna 25,5% din total, in conditiile unei piete auto in declin (-5,9%), conform datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

De altfel, Dacia a avut una dintre cele mai mari cresteri de vanzari pe plan european, de 12,1% in primele doua luni din acest an, fiind intrecuta doar de Jaguar si Honda, potrivit Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile.

In 2012, 296.000 de masini au fost scoase de uzina Dacia din Romania, ceea ce reprezinta o scadere de 5% fata de anul precedent. In acelasi an, Renault a investit 250 milioane de euro in tara noastra, fata de 148 milioane de euro, in 2011.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#negocieri salarii Dacia, #probleme Dacia, #productie Dacia Romania, #angajati Dacia Romania , #vanzari