Criza financiara taie pofta romanilor de masini noi

Sambata, 14 Martie 2009, ora 10:44
1220 citiri
Criza financiara taie pofta romanilor de masini noi
Foto: Promotor

Piata auto romaneasca a scazut cu 58,8% in primele doua luni ale anului, la doar 20.965 de masini nou-inmatriculate, in timp ce in luna februarie romanii au cumparat doar putin peste 7.000 de masini noi.

Rezultatele dramatice inregistrate pe piata auto romaneasca sunt cauzate de criza financiara, blocarea creditarii si teama pentru ziua de maine a tot mai multor romani, scrie Jurnalul National.

"Piata auto romaneasca a inregistrat in februarie 7.182 de inmatriculari de autoturisme noi, in scadere cu 66,5% fata de nivelul de 21.423 de masini din aceeasi perioada a lui 2008", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

In primele doua luni ale anului, numarul de inmatriculari de masini noi a scazut de peste doua ori, de la 50.918 la 20.965 de automobile.

Piata autohtona a coborat astfel pe pozitia a treia intre cele zece state care au aderat la UE dupa 2004, fiind devansata de Polonia, cu 30.194 de inmatriculari noi in februarie, in urcare cu 7,3%, si Cehia, cu 9.823 de masini noi inregistrate, in declin cu 7,7%.

Anul trecut, Romania se plasa pe locul al doilea, dupa Polonia.

Dacia, in crestere in tarile din zona euro

Marca romaneasca Dacia a inregistrat un declin de 25,4% al numarului de masini nou-inmatriculate in tarile UE si EFTA (Islanda, Norvegia, Elvetia) in februarie, la 12.175 de automobile.

Totusi, in zona euro, Dacia se numara printre putinele marci care au inregistrat cresteri. Astfel, numarul de autoturisme Dacia nou-inmatriculate in zona euro in februarie a crescut cu 8,3%, la 9.120 de masini. In perioada ianuarie-februarie, evolutia Dacia a stagnat la putin peste 17.000 de automobile nou-inregistrate.

Compania romaneasca avea la finele primelor doua luni o cota de piata de 0,9% in zona euro, in urcare de la 0,7% in perioada similara din 2008.

Salvarea vine din Germania

Romania a devenit in februarie a treia piata de desfacere pentru Dacia, fiind detronata de Germania, in conditiile in care primul loc este ocupat din luna decembrie de Franta, potrivit datelor producatorului auto. "Germania a devenit a doua piata de desfacere pentru Dacia, iar Franta se afla in continuare pe primul loc", a declarat vineri directorul general al Automobile Dacia, Francois Fourmont, intr-o conferinta de presa.

In prezent, Dacia si-a orientat productia catre piata germana, unde constructorul auto din Mioveni a livrat incepand cu a doua parte a acestei luni, circa 3.500 de unitati pe saptamana, potrivit lui Fourmont.

De altfel, prima de casare din Germania ar putea aduce acest stat pe primul loc in clasamentul vanzarilor Dacia.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#vanzari auto romania, #Dacia vanzari Germania , #vanzari