Dacia: Succes in randul bogatilor europeni, esec pe pietele in curs de dezvoltare

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 21:48
1976 citiri
Dacia: Succes in randul bogatilor europeni, esec pe pietele in curs de dezvoltare

Producatorul auto francez Renault a intampinat probleme in vanzarile modelelor ieftine gen Dacia pe pietele mai sarace, precum India, insa a reusit sa atraga clientii bogati din tarile dezvoltate, comenteaza publicatia financiara The Wall Street Journal.

Vanzarile de modele ieftine ale grupului Renault au totalizat 684.882 de unitati, in 2010, aproximativ jumatate fiind reprezentate de Dacia, care se vinde mai ales in Europa, in timp ce restul sunt modele low-cost Renault.

Insa oficialii Renault nu se asteptau ca lucrurile sa stea astfel. "Dacia avea drept tinta economiile in curs de dezvoltare", explica Tim Urquhart, analist la IHS Global Insight. "Insa a avut un suscces peste asteptari in vestul Europei", a adaugat el, citat de The Wall Street Journal.

Imediat dupa ce a inceput productia modelului Logan, importatorii independenti din Europa Occidentala au inceput sa le vanda, iar, dupa un an, chiar Renault a inceput vanzarea Dacia pe aceste piete, oferind preturi fixe.

Multumita acestor modele, Renault a inregistrat un record de vanzari, cu 2,63 de milioane de unitati in 2010, si a revenit la profit, dupa ce, in 2009, a avut o pierdere de 3,1 miliarde de euro.

Vanzarile totale ale Daciei au dat un adevarat imbold grupului Renault, in ciuda faptului ca s-au vandut mai mult pe pietele din vest Europei. "Veniturile Dacia per unitate sunt mai scazute decat in cazul modelelor Renault, insa Dacia este motorul cresterii in orice regiune in care Renault are afaceri. Fara Dacia, volumul de vanzari ar fi fost mai mic", a explicat analistul Alexis Albert, de la Nomura.

Dacia atrage tinerii europeni

In schimb, Dacia nu se prezinta la fel de bine tocmai pe pietele pentru care a fost destinat initial. In India, in ciuda veniturilor foarte scazute, nici macar modelul Tata Nano, cea mai ieftina masina din lume, nu a avut mare succes, clasa de mijloc indiana nefiind interesata de ea.

In cazul Logan, masina s-a dovedit destul de mare pentru a intra intr-o categorie cu taxe mai mari decat estimau oficialii Renault. Au urmat apoi divergente cu partenerul local, Mahindra & Mahindra, care a condus la dizolvarea parteneriatului de tip joint venture, iar, in prezent, aceasta fabrica Logan sub licenta.

Renault a avut probleme cu vanzarile si in Rusia, din cauza crizei economice, dar si in Iran, din cauza tensiunilor politice.

Pe de alta parte, oficialii companiei atribuie succesul Dacia in Europa mentalitatii tinerilor, care cred ca este inteligent sa cheltui mai putin.

Cu toate acestea, statul francez, care detine 15 la suta din Renault, nu este multumit cu strategia companiei, deoarece este de parere ca acest lucru inseamna relocarea productiei din Franta in alte tari. De exemplu, costa cu 1.000 de euro mai mult sa fabrice o masina in Franta, decat in Romania, din cauza salariilor mai mari.

De altfel, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, le-a cerut sefilor Renault sa nu relocheze productia Clio in afara Frantei. Acestia s-au conformat.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com