Directorul general Dacia si Renault Romania despre avantajul tarii noastre, piata auto si planurile de viitor - Interviu

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 07:31
5472 citiri
Directorul general Dacia si Renault Romania despre avantajul tarii noastre, piata auto si planurile de viitor - Interviu
Foto: daciagroup.com

Directorul general Dacia si Renault Romania, Jerome Olive, si-a exprimat increderea ca grupul francez ar putea sa ramana pentru totdeauna in tara noastra, avand in vedere ca detinem un avantaj important in fata altor state in care se fabrica masini sub aceasta marca.

El a marturisit in interviul acordat Ziare.com ca se asteapta la vanzari-record in acest an si ca productia locala de masini va ajunge la 340.000 de unitati.

In plus, Jerome Olive sustine ca Romania are un atu foarte important, anume acela ca Renault are in tara noastra o intreaga baza ce reuneste toate activitatile unui constructor de automobile.

Directorul general Dacia si Renault Romania este optimist in ceea ce priveste evolutia industriei auto in acest an, atat in ceea ce priveste vanzarile, cat si productia, iar investitiile in 2014 in tara noastra se vor face cu precadere in activitatile de fabricatie vehicule si in proiectele de mecanica.

Renault a deschis o noua linie de productie la fabrica din Tanger si va construi o noua fabrica in Algeria. Cat de competitiva este Romania fata de celelalte state in care se fabrica modele Dacia si cum se poate proteja de o eventuala inchidere sau scadere alarmanta a productiei?

Renault reuneste in Romania toate activitatile unui constructor de automobile, iar toata aceasta platforma ne ofera un avantaj competitiv in comparatie cu Tanger sau cu alte tari ale grupului Renault.

Tine de noi sa punem in valoare acest potential si sa mentinem Romania printre castigatorii grupului. Raspunsul nostru trebuie sa fie la inaltime din punct de vedere al competitivitatii - trebuie sa fim atenti la costuri (si acest lucru nu implica reducerea salariilor) si sa progresam in permanenta in ceea ce priveste calitatea produselor noastre.

Trebuie sa lucram impreuna pentru competitivitatea care garanteaza cresterea si profitabilitatea companiei si care va avea ca rezultat cresterea salariilor si a avantajelor, pentru ca vrem sa ramanem in Romania si sa facem din Romania o baza a Renault pentru totdeauna.

Care este situatia vanzarilor masinilor Dacia in UE? Cate unitati preconizati ca se vor vinde pana la finalul anului?

In general, nu oferim previziuni de vanzari. Totusi, ne asteptam ca anul 2013 sa marcheze un record in ceea ce priveste vanzarile pe pietele internationale. In primele 9 luni ale acestui an, inmatricularile in Europa s-au cifrat la peste 212.000 vehicule marca Dacia, ceea ce reprezinta o crestere de 21,5%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cum stau, in cifre, Uzinele Dacia din Romania si care sunt prognozele pentru finalul anului?

Baza industriala de la Mioveni reuneste doua Uzine: Vehicule si Mecanica, dar si cea mai mare platforma logistica a Aliantei Renault Nissan. Avem angajate peste 15.000 de persoane.

Cateva cifre cheie:

- In prezent, Uzina Vehicule Dacia produce o masina la fiecare 55 de secunde (1.390 vehicule/zi, in trei schimburi) ;

- In 2012, 93% din productia vehicule Dacia a mers la export;

- Aproximativ 70% din productia Uzinei Mecanica si Sasiuri este destinata exportului, pentru Uzine ale Grupului Renault;

- Peste 7.500.000 m3 de piese au fost expediati la export de catre Directia Logistica Dacia - Centrul ILN, din 2005 pana la mijlocul anului 2013;

- Activitatile Uzinelor Dacia si ale platformei logistice de la Mioveni au generat in 2012 7,7% din exporturile Romaniei. Aceasta performanta claseaza Dacia pe primul loc in topul companiilor exportatoare ale tarii.

Estimam ca, pana la sfarsitul anului 2013, sa avem o productie totala care va depasi 340.000 de unitati.

La noua uzina din Algeria a contribuit statul cu aproape 50%. Similar, si Romania ar trebui sa participe in acest mod la investitii? Cum ar trebui statul sa protejeze afacerile de anvergura si sa le ajute pe viitor?

Investitiile franceze sunt vizibile in Romania si fac dovada reusitei in domeniul lor. Franta ocupa locul al patrulea in topul investitorilor in Romania. Grupul Renault a beneficiat inca de la inceput de sprijin din partea autoritatilor romane, atat la nivel local, cat si la nivel central.

Cum evaluati situatia actuala a industriei auto romanesti, in comparatie cu cea din restul tarilor UE? Ce perspective de crestere/scadere vedeti pentru urmatorii 5 ani?

Ne aflam la cinci ani de la criza profunda a industriei auto, mai ales in Europa, unde constructorilor le-a fost greu sa se adapteze la scaderea puternica a pietei. In consecinta, Europa se confrunta astazi cu probleme de supracapacitate de productie si cu un razboi al preturilor.

Piata din Romania a fost una dintre pietele cel mai afectate de aceasta criza si ramane in puternica scadere si in 2013, dupa 5 ani succesivi de recul (-11,1% la 9 luni, cu 55.500 de unitati vandute). Comparativ, in 2007, piata a fost de aproximativ 320.000 de unitati.

In ceea ce priveste productia, Dacia a suportat in ultimii ani consecintele crizei, mai ales anul trecut, cand productia noastra s-a situat la un nivel destul de jos (307.864 de unitati).

Anul acesta, nivelul nostru de productie e mai bun, dar, tinand cont de contextul complex din Europa, Dacia va trebui sa-si pastreze principalele atuuri si sa faca eforturi de a ramane competitiva. In plus, Dacia va trebui sa castige prin noua gama de modele.

Ce planuri are Dacia pentru 2014 in Romania?

Continuam sa investim in activitatile de fabricatie vehicule si in proiectele de mecanica, in Romania. Clientul este principala noastra grija si punem toata energia noastra in eforturile de a produce vehicule bune, in termeni de calitate, costuri, termene de livrare, pentru a ramane competitivi in raport cu concurenta.

Cum evaluati impactul extinderii gamei Dacia?

Dacia a facut un salt semnificativ in doar 10 ani, trecand de la statutul de marca locala, cu un singur produs, la aceea de marca internationala, cu o gama completa de modele. Atat pentru presa internationala de specialitate, cat si pentru analistii industriei auto, evolutia marcii Dacia reprezinta subiect de studiu, evidentiind dinamismul fara precedent al unui constructor auto.

Lansarea marcii Dacia pe pietele internationale a avut loc la mijlocul anului 2005. De-atunci, notorietatea marcii a crescut exponential, astfel ca in prezent, nu exista tara in spatiul european unde Dacia sa nu fie prezenta.

Dacia a dat dovada ca este o afacere de succes. Care credeti ca au fost principalele motive care au contribuit la acest lucru?

Anul viitor, Renault va sarbatori 15 ani de istorie recenta in Romania, in care am contribuit la succesul Dacia. Pe scurt, succesul companiei se traduce astazi prin produsele sale, implicit prin cei peste 2,5 milioane de clienti in Europa si in bazinul mediteranean.

Aceasta strategie cunoscuta sub numele de "smart buy" (achizitie inteligenta) s-a materializat prin crearea unei familii de modele cu 8 membri in prezent (Sandero, Sandero Stepway, Logan, Logan MCV, Dokker, Dokker VAN, Lodgy si Duster).

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Dacia investitii Romania, #Renault investitii Romania, #director general Dacia productie Romania, #avantaje uzina Dacia Romania, #situatia uzina Dacia Romania , #vanzari