Ziare.com

Miracolul "Rabla" - cum cresc vanzarile Dacia cand lumea nu apeleaza la programul Guvernului

de Lucian Hainarosie
Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 08:05

   

Miracolul "Rabla" - cum cresc vanzarile Dacia cand lumea nu apeleaza la programul Guvernului
Relatia dintre vanzarile de automobile Dacia si programul Rabla initiat de Guvern este cat se poate de ciudata.

Prin Programul de Stimulare a Innoirii Parcului National Auto pentru anul 2011, lansat pe 21 martie, au fost scoase din circulatie pana la 12 octombrie 102.649 automobile si s-au achizitionat 22.700 masini noi, din care 7.943 de origine autohtona, potrivit datelor oficiale de pe site-ul Executivului.

Intr-un comunicat anterior al aceleiasi institutii, datat 1 iunie 2011, se mentiona ca pana la data respectiva prin programul "Rabla" au fost casate 50.000 de autovehicule si au fost cumparate 4.355 de masini, din care 2.773 sunt de productie autohtona, adica Dacii.

Un calcul simplu ne arata ca in ultimele aproximativ 4 luni si jumatate au fost duse la Remat putin peste 52.000 de autovehicule, cifra similara cu cea raportata in primele doua luni si jumatate de desfasurare a programului, si s-au achizitionat, atentie, 18.345 de automobile noi, de peste doua ori mai multe decat in perioada dinainte de 1 iunie.

Din cele 18.345 automobile noi achizitionate in ultimele patru luni si jumatate, 5.170 sunt fabricate in uzinele Dacia de la Pitesti.

Daca la 1 iunie aproximativ 64% din masinile noi inmatriculate prin programul "Rabla" erau dacii, in prezent doar 35% din totalul celor inmatriculate sunt produse in Romania, la Colibasi. Privind aceste date n-ai spune ca programul "Rabla" a contribuit miraculos la realizarea vanzarilor Dacia, dar totusi lucruri spectaculoase s-au intamplat.

Mai intai, din statisticile Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA) reiese faptul ca Dacia a vandut in intervalul aprilie - mai 2011 un numar de 6.088 unitati, ceea ce inseamna ca ponderea automobilelor comercializate prin programul Rabla este de circa 45% din totalul vanzarilor, fara a lua in calcul prima saptamana de desfasurare a programului.

Apoi, potrivit datelor regasite pe site-ul Guvernului, in intervalul 1 iunie - 28 iulie nu s-a vandut absolut niciun automobil marca Dacia prin programul Rabla. Daca in comunicatul Guvernului de pe 1 iunie se preciza ca s-au achizitionat "4.355 de masini, din care 2.773 sunt de productie autohtona", intr-o sinteza privind "Masurile pentru relansarea activitatii economice", datata 1 septembrie, se mentioneza la pagina 47 ca au fost casate pana la 28 iulie prin programul "Rabla" un numar de 68.656 masini vechi si s-au cumparat "9.586 masini noi, din care 2.773 sunt masini romanesti".

Tragand linie, rezulta ca in primele doua luni de vara s-au cumparat prin Programul de Stimulare a Innoirii Parcului National Auto 5.231 unitati noi, niciuna fabricata in Romania, la un total de 18.656 masini vechi casate.

Revenind la statisticile APIA, in iunie si iulie cei de la Dacia au vandut 6.616 unitati, cu 328 mai multe decat in perioada aprilie-mai, cand modelele Dacia reprezentau circa 45% din totalul masinilor noi vandute prin programul Rabla.

Daca intre 1 iunie si 28 iulie nu s-a vandut nicio Dacie prin programul Rabla rezulta ca producatorul pitestean a comercializat prin programul guvernamental in august, septembrie si in prima jumatate a lunii octombrie 5.170 de automobile. Pe scurt, din cele 13.114 automobile noi cumparate prin programul Rabla intre 28 iulie si 12 octombrie, 40% au fost modele Dacia.

In concluzie, programul Rabla contribuie la vanzarile Dacia doar din doua in doua luni, iar atunci cand nu o face deloc producatorul pitestean reuseste sa vanda mai multe automobile! Oare de ce?


Nota: In comunicatul guvernului din 12 octombrie se mentioneaza faptul ca Programul "Rabla" a fost lansat de catre Ministerul Mediului si Padurilor, prin Administratia Fondului pentru Mediu, pe data de 16 martie 2011, desi premierul Emil Boc pe 21 martie a nuntat ca programul urmeaza sa fie demarat din acea zi.

Citeste mai multe despre vanzari Dacia Dacia Rabla 2011 date APIA
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5354 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Off topic

Cretinii de la finante si mediu vor ingropa comertul cu masini la mana a doua prin noua lege a taxei de mediu , comert care era strans legat si in echilibru cu cel cu masini noi. O sa vada ca , oamenii nu-si vor mai vinde masinile vechi si vanzarile de masini noi vor scadea.Dar prostia e mare la noi prin ministere.

 

Concluzia,

este ca nu te poti baza pe procentele si numarul de autovehicule cumparate,lunar sau trimestrial!
Nici APIA nici Guvernul nu vehiculeaza cifre reale...
Daca nici data inceperii programului Rabla ,nu corespunde,ce sa mai zici de restul de date!
De ce?pentru ca sintem fuseristi si nu se trateaza nici un subiect cu seriozitatea necesara!In ziare se urmareste cit de senzationala e vestea ,nu cit e de adevarata!

 

Nici nu cred ca ar trebui sa fie corelate cifrele

De la remat se obtine un cupon in urma casarii. Cuponul poate fi valorificat oricand. Pentru ca se pot folosi pana la 3 cupoane cred ca e normal ca in prima parte a anului sa nu se vanda multe masini pentru ca dureaza ceva pana se face consolidarea, adica pana cand oamenii achizitioneaza cupoanele la pretul dorit. Pe masura ce se apropie finalul programului scade si pretul cupoanelor si deci creste consolidarea si cresc vanzarile de masini prin rabla.

 

Corect spus.

Programul ,,rabla,, nu este structurat doar pe vanzari de dacii. Dacia are cateva variante, pe cand clientii au mult mai multe optiuni de varietati,modele de masini.

Daca programul Rabla era doar pe vanzari de dacii, era alta situatia.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor