Miracolul "Rabla" - cum cresc vanzarile Dacia cand lumea nu apeleaza la programul Guvernului

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 08:05
5623 citiri
Miracolul "Rabla" - cum cresc vanzarile Dacia cand lumea nu apeleaza la programul Guvernului

Relatia dintre vanzarile de automobile Dacia si programul Rabla initiat de Guvern este cat se poate de ciudata.

Prin Programul de Stimulare a Innoirii Parcului National Auto pentru anul 2011, lansat pe 21 martie, au fost scoase din circulatie pana la 12 octombrie 102.649 automobile si s-au achizitionat 22.700 masini noi, din care 7.943 de origine autohtona, potrivit datelor oficiale de pe site-ul Executivului.

Intr-un comunicat anterior al aceleiasi institutii, datat 1 iunie 2011, se mentiona ca pana la data respectiva prin programul "Rabla" au fost casate 50.000 de autovehicule si au fost cumparate 4.355 de masini, din care 2.773 sunt de productie autohtona, adica Dacii.

Un calcul simplu ne arata ca in ultimele aproximativ 4 luni si jumatate au fost duse la Remat putin peste 52.000 de autovehicule, cifra similara cu cea raportata in primele doua luni si jumatate de desfasurare a programului, si s-au achizitionat, atentie, 18.345 de automobile noi, de peste doua ori mai multe decat in perioada dinainte de 1 iunie.

Din cele 18.345 automobile noi achizitionate in ultimele patru luni si jumatate, 5.170 sunt fabricate in uzinele Dacia de la Pitesti.

Daca la 1 iunie aproximativ 64% din masinile noi inmatriculate prin programul "Rabla" erau dacii, in prezent doar 35% din totalul celor inmatriculate sunt produse in Romania, la Colibasi. Privind aceste date n-ai spune ca programul "Rabla" a contribuit miraculos la realizarea vanzarilor Dacia, dar totusi lucruri spectaculoase s-au intamplat.

Mai intai, din statisticile Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA) reiese faptul ca Dacia a vandut in intervalul aprilie - mai 2011 un numar de 6.088 unitati, ceea ce inseamna ca ponderea automobilelor comercializate prin programul Rabla este de circa 45% din totalul vanzarilor, fara a lua in calcul prima saptamana de desfasurare a programului.

Apoi, potrivit datelor regasite pe site-ul Guvernului, in intervalul 1 iunie - 28 iulie nu s-a vandut absolut niciun automobil marca Dacia prin programul Rabla. Daca in comunicatul Guvernului de pe 1 iunie se preciza ca s-au achizitionat "4.355 de masini, din care 2.773 sunt de productie autohtona", intr-o sinteza privind "Masurile pentru relansarea activitatii economice", datata 1 septembrie, se mentioneza la pagina 47 ca au fost casate pana la 28 iulie prin programul "Rabla" un numar de 68.656 masini vechi si s-au cumparat "9.586 masini noi, din care 2.773 sunt masini romanesti".

Tragand linie, rezulta ca in primele doua luni de vara s-au cumparat prin Programul de Stimulare a Innoirii Parcului National Auto 5.231 unitati noi, niciuna fabricata in Romania, la un total de 18.656 masini vechi casate.

Revenind la statisticile APIA, in iunie si iulie cei de la Dacia au vandut 6.616 unitati, cu 328 mai multe decat in perioada aprilie-mai, cand modelele Dacia reprezentau circa 45% din totalul masinilor noi vandute prin programul Rabla.

Daca intre 1 iunie si 28 iulie nu s-a vandut nicio Dacie prin programul Rabla rezulta ca producatorul pitestean a comercializat prin programul guvernamental in august, septembrie si in prima jumatate a lunii octombrie 5.170 de automobile. Pe scurt, din cele 13.114 automobile noi cumparate prin programul Rabla intre 28 iulie si 12 octombrie, 40% au fost modele Dacia.

In concluzie, programul Rabla contribuie la vanzarile Dacia doar din doua in doua luni, iar atunci cand nu o face deloc producatorul pitestean reuseste sa vanda mai multe automobile! Oare de ce?

Nota: In comunicatul guvernului din 12 octombrie se mentioneaza faptul ca Programul "Rabla" a fost lansat de catre Ministerul Mediului si Padurilor, prin Administratia Fondului pentru Mediu, pe data de 16 martie 2011, desi premierul Emil Boc pe 21 martie a nuntat ca programul urmeaza sa fie demarat din acea zi.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#vanzari Dacia, #Dacia Rabla 2011, #date APIA , #vanzari