Sute de angajati Dacia vor fi dati afara in 2015: Proteste la Mioveni si sfaturi de la Ponta

Joi, 16 Aprilie 2015, ora 15:48
9573 citiri
Sute de angajati Dacia vor fi dati afara in 2015: Proteste la Mioveni si sfaturi de la Ponta

Sute de angajati de la uzina de automobile Dacia din Mioveni vor fi dati afara in acest an, iar ceilalti muncitori sa tem ca vor avea aceeasi soarta, daca autostrada Pitesti-Sibiu nu va fi construita mai repede.

Mai exact, 500 din cei 14.000 de angajati de la Uzina de automobile Dacia din Mioveni vor fi disponibilizati in acest an, arata Digi24.

Ion Iordache, vicepresedintele sindicatului Dacia, a avertizat ca anul viitor ar putea fi mai multi muncitori care sa ramana fara loc de munca.

"Anul acesta vom avea 500 de oameni care vor fi restructurati, anul urmator vor fi probabil mai multi, deci trecem printr-un moment foarte greu si ca atare trebuie sa protestam. Noi nu dorim sa ajungem ca Oltchimul. Daca aceasta autostrada asa cum a spus si directorul general nu va fi facuta, pana in 2020, automobilele Dacia nu vor mai fi fabricate aici", a declarat Ion Iordache.

Aproape 7.000 de persoane au protestat, joi, in centrul orasului Mioveni, cerand Guvernului inceperea lucrarilor la autostrada Pitesti-Sibiu, vitala pentru constructorul auto Dacia.

Avertismentul lui Ponta

In replica, premierul Victor Ponta a sfatuit liderii sindicali de la Dacia sa termine cu protestele daca nu vor sa ramana fara loc de munca.

"Hai sa fim seriosi, daca o mai tin in mitinguri, atunci se va muta producatia in Maroc. Fac un apel la liderii de sindicat - stiu care e nivelul salariilor de acolo si ce e mai bine pentru noi - sa fie rezonabili pentru ca, altfel, Dacia are si o alta varianta, anume Maroc", a avertizat premierul.

Ponta avertizeaza muncitorii Dacia: Terminati cu mitingurile, ca altfel...

Insa la Mioveni, sentimentul este cu totul altul.

"Intreaga clasa politica este de vina pentru ceea ce se intampla azi cu noi, minciunile lor trebuie sa inceteze. Trebuie sa-i facem sa inteleaga ca lucreaza pentru noi", a spus liderul unuia dintre sindicatele care participa la acest protest organizat de Sindicatul Autoturisme Dacia, potrivit Mediafax.

Si Ford se plange de infrastructura

Toti constructorii auto din Romania ar fi avantajati de o infrastructura mai buna. Este si cazul Ford, care are o uzina la Craiova.

Ce pierderi are Ford Romania din cauza infrastructurii - De ce Dacia e avantajata de programul Rabla

"Daca am produce la capacitate maxima la Craiova, de la fabrica ar pleca zilnic 240 de camioane, in timp ce alte 240 de camioane ar veni spre fabrica. Nu avem infrastructura necesara. Nu avem sosele, poduri, nimic.

Iar problema nu e doar a producatorului, pentru ca furnizorii sunt cei mai afectati: camioanele lor stau sa intre in fabrica ore intregi doar pentru ca vin din timp ca sa nu strice fluxul de productie", a spus Zoltan Brassai, fostul directorul general Ford Romania, la inceputul lunii aprilie.

Autostrada Pitesti-Sibiu, amanata

Compania Nationala de Autostrazi va trebui sa evalueze din nou ofertele depuse in cadrul licitatiei pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate al autostrazii A1 Sibiu - Pitesti - document necesar pentru demararea constructiilor in viitor, a stabilit Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC).

Decizia vine dupa ce Compania de Autostrazi a anuntat pe 11 februarie castigatorul licitatiei, dar rezultatul a fost contestat de un alt participant la procedura publica.

Reevaluarea ofertelor practic intarzie realizarea Studiului de fezabilitate si, implicit, amana si momentul cand constructia efectiva a autostrazii va putea incepe.

C.P.

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#angajati Dacia dati afara, #angajati Dacia disponibilizati, #disponibilizari Dacia , #vanzari
Comentarii