Topul celor mai mari companii din Romania (Infografic)

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 21:47
10029 citiri
Topul celor mai mari companii din Romania (Infografic)
Foto: Dacia

Dacia este cea mai importanta companie din Romania, dupa cifra de afaceri, potrivit unui studiu realizat de analistii de la compania de business information si credit risk management KeysFin, pe baza ultimelor date financiare furnizate de aproape 200.000 de firme.

Cele mai importante business-uri din tara noastra au loc in industria petroliera, in sectorul auto si in retailul alimentar, insa cel mai profitabil sector este cel energetic.

Dacia este cea mai importanta companie din Romania, dupa cifra de afaceri. Pe fondul unor exporturi in crestere, producatorul Loganului si Duster-ului a incheiat primul semestru din acest an cu afaceri de 9,8 miliarde de lei, in crestere cu 1,7% fata de perioada similara din anul trecut, arata analiza KeysFin remisa Ziare.com.

Compania auto are cel mai mare business din tara, insa nu si cel mai profitabil. Cu un profit net de numai 191,2 milioane de lei, producatorul din Mioveni se situeaza abia pe locul 9 in topul national al profitabilitatii.

Mai mult chiar, Dacia are si o problema presanta legata de datoriile acumulate. Societatea se situeaza pe locul 3 in topul datornicilor din 2014, cu 3,8 miliarde de lei, rezultat in scadere insa cu 2,1% fata de primele sase luni din 2013.

A doua mare companie din Romania, dupa cifra de afaceri, este OMV Petrom, cu un rezultat, dupa primele sase luni, de 6,4 miliarde de lei, in scadere cu 3,4% fata de S1 2013.

Pe locul 3 gasim un alt producator din industria petrolului, Rompetrol, care a incheiat primele sase luni din 2014 cu un rezultat in crestere cu 23,3%, de 4,2 miliarde de lei, avansul semnificativ fiind influentat de reducerea costurilor de operare si de cresterea preturilor carburantilor.

Locul 4 este ocupat de unul dintre cei mai importanti retaileri din sectorul alimentar din Romania, Kaufland, firma care, pe fondul extinderii agresive din ultima perioada, si-a crescut afacerile cu 10,5%, la 3,7 miliarde de lei.

Remarcabila este si evolutia profitului companiei, in crestere cu 40,2 % fata de primele sase luni din 2013, la nivelul record de 249,3 milioane de lei. inca o dovada ca retailul, indiferent de conditiile economice, are un cuvant greu de spus intr-o economie in care consumul este principalul motor.

Ultimul loc in clasamentul realizat de KeysFin este ocupat de Petrotel Lukoil, o companie despre care s-a scris in multe randuri ca ar putea sa se retraga din Romania.

Datele financiare arata ca, in primele sase luni din acest an, compania si-a crescut afacerile de la noi din tara cu 43,5%, la 3,2 miliarde de lei.

Interesant este si faptul ca afacerile in crestere au fost insotite de o crestere a datoriilor companiei, de aproape 10 procente, pana la nivelul de 3,7 miliarde de lei.

Petrotel Lukoil a ajuns sa aiba datorii mai mari decat cifra de afaceri, fapt care, potrivit analistilor de la KeysFin, va influenta semnificativ evolutia business-ului companiei in urmatoarea perioada.

Energia, cel mai profitabil sector

Datele statistice centralizate de KeysFin arata ca cea mai profitabila afacere din Romania este cea din domeniul energetic. Hidroelectrica are cel mai important castig, de 409 milioane de lei, in crestere cu 7,1% fata de perioada similara din anul trecut.

Locul secund este ocupat de CNADNR, cu 370,4 milioane lei, iar pe trei gasim Electrocentrale Bucuresti si Continental Automotive, cu 314 milioane lei respectiv 310 milioane de lei.

Producatorul de anvelope a inregistrat cea mai semnificativa crestere de profit in 2014, de 46%, cu 4 procente peste al doilea performer al clasamentului, Kaufland, companie care a raportat un profit in crestere cu 40%, de 249,3 milioane de lei.

Topul datornicilor

Studiul realizat de KeysFin, care a luat in calcul datele financiare de la peste 200.000 de firme din economia romaneasca, arata ca cel mai mare datornic este, pentru al doilea an la rand, Cosmote Romania, actualul Telekom, firma care a inregistrat datorii de 4,4 miliarde de lei, nivel aproape similar cu cel din anul trecut.

Pe locurile urmatoare in top se situeaza, in ordine campionii neperformantei din 2013 - RCS&RDS, firma a carei datorii au crescut cu 4,8% la 4 miliarde de lei, Automobile Dacia si Daewoo Mangalia, ambele cu 3,8 miliarde de lei. Top 5 datornici este completat de Petrotel Lukoil SA, firma care a inregistrat cea mai puternica performanta negativa, datoriile sale crescand in S1 2014 cu 9,5%, la 3,72 miliarde de lei.

"O radiografie a rezultatelor financiare din 2014 arata ca economia resimte inca efectele negative ale crizei economice, insa exista raze de speranta", afirma analistii de la KeysFin.

"Cele mai multe companii importante din tara au trecut in teritoriul pozitiv si se semnaleaza un dezghet timid, insa important prin prisma semnalului, al relatiilor de afaceri", au mai spus acestia.

C.P.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#top cele mai mari companii Romania, #cele mai mari companii Romania, #top companii cifra afaceri, #top companii profit, #top companii datorii , #vanzari