Vanzarile Dacia in Franta au scazut cu 15% in 2011

Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 18:28
994 citiri
Vanzarile Dacia in Franta au scazut cu 15% in 2011

Vanzarile de automobile Dacia pe piata franceza au scazut cu 15% in 2011 fata de anul precedent si s-au cifrat la 88.979 unitati, potrivit datelor publicate luni pe site-ul Comitetului Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA).

In decembrie, vanzarile Dacia in Franta au fost de 7.464 unitati, in scadere cu 19,6%.

In 2011, piata auto din Franta a consemnat o scadere de 2,1%, determinata in principal de caderea vanzarilor grupului Renault (din care face parte si Dacia) cu 9,6%, la 544.697 unitati. In decembrie, vanzarile Reanult pe piata franceza au coborat cu 28,1%, la 41.725 unitati, scaderea generala a pietei fiind de 17,8%.

In Romania, pe primele 11 luni din 2011 Dacia conduce in topul celor mai vandute marci, cu 29.426 unitati, urmata de Volkswagen (10.606 unitati), Renault (8.194 unitati), Skoda (7.741 unitati), Ford (6.117 unitati) si Opel (4.694 unitati).

Productia auto in Romania a inregistrat o scadere totala de 0,8%, la 318.348 unitati, pe segmentul autoturisme diminuarea fiind de 0,7% (294.137 unitati).

La finalul anului trecut, Dacia a oprit productia de automobile la uzina de la Mioveni cu trei zile mai devreme decat era programat, ca urmare a scaderii comenzilor si pentru a evita acumularea de stocuri.

"La fel ca intregul domeniu auto, Dacia este influentata de realitatea economica si de evolutia pietelor, mai ales a celor din Europa, principala noastra destinatie de export. In contextul scaderii comenzilor, pentru a evita acumularea de stocuri, Dacia trebuie sa isi ajusteze productia pentru ultima luna din 2011", au spus reprezentantii Automobile Dacia.

Activitatea uzinei va fi reluata, conform programului, la 3 ianuarie.

Pe de alta parte, Asociatia constructorilor de automobile din Romania /ACAROM/ estimeaza ca exporturile de automobile si componente auto vor creste in acest an la 11 miliarde de euro, de la 10,3 miliarde euro in 2011, o contributie importanta urmand revina grupului Renault in Romania.

"Desi este riscant sa facem o prognoza pentru anul viitor, avand in vedere situatia economica externa, cred totusi ca exporturile de masini si de componente auto vor ajunge la 11 milarde de euro in 2012. Imi bazez estimarea in primul rand pe activitatea de la Dacia, avand in vedere ca 82% din portofoliul de contracte sunt deja semnate. Vom lansa un nou automobil, vom pune in functiune o noua fabrica de motoare si o noua capacitate de cutii de viteze. Productia ultimilor doua unitati va merge in proportie de 50% la export", declara la finalul anului trecut Constantin Stroe, presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) si vicepresedinte Automobile Dacia.

Ford ar putea sa contribuie la cresterea exportului in sectorul de profil, precum si producatorii de componente auto.

Incepand cu anul viitor, la fabrica Dacia de la Mioveni va intra in productie a doua generatie a modelului Logan.

De asemenea, in prima parte a anului viitor, la uzina Ford de la Craiova vor fi produse primele unitati de serie a noului monovolum de clasa mica B-Max, care va fi fabricat exclusiv in Romania.

Citeste si:
Biroul Național al PNL, convocat sâmbătă. Modificarea Statutului, pe ordinea de zi
Biroul Național al PNL, convocat sâmbătă. Modificarea Statutului, pe ordinea de zi
Biroul Politic Naţional al PNL a fost convocat pentru sâmbătă, la Palatul Parlamentului, de liberalii care îl susţin pe premierul Florin Cîţu la şefia partidului. BPN al PNL a fost...
Bagajul de restanțe din noua sesiune parlamentară. Promisiunile care ar putea fi amânate definitiv
Bagajul de restanțe din noua sesiune parlamentară. Promisiunile care ar putea fi amânate definitiv
La finalul celei de-a treia săptămâni parlamentare, aleșii nu dau semne că se vor porni prea curând de numeroasele restanțe din legislatura trecută precum desființarea Secției Speciale,...
Sursa: AGERPRES