Dacian Cioloș răspunde acuzațiilor privind neplata cotizației la USR. Săgeți lansate înspre Cătălin Drulă și Stelian Ion

Luni, 06 Iunie 2022, ora 11:28
4148 citiri
Dacian Cioloș răspunde acuzațiilor privind neplata cotizației la USR. Săgeți lansate înspre Cătălin Drulă și Stelian Ion
Dacian Cioloș a declarat că a încercat să schimbe regulamentul cotizației, însă s-a lovit de majoritatea din BN FOTO Hepta

Fostul președinte USR Dacian Cioloș a reacționat după acuzațiile lui Cătălin Drulă și a altor membri din partid că ar fi plecat cu datorii de peste 30.000 de euro.

Concret, datoriile ar fi venit din neplata unor cotizații care sunt proporționale cu salariile celor cinci demisionari din USR. Conform unei decizii a partidului, toți parlamentarii și europarlamentarii trebuie să cedeze către partid 10% din venitul lor.

Într-o scrisoare trimisă către Libertatea, Dacian Cioloș a precizat că pe perioada în care și-a desfășurat mandatul de președinte al USR a încercat să explice „fără succes” membrilor din Biroul Național că „nu putem amesteca banii și funcțiile, că nu putem încălca reguli și prevederi”. Acesta a mai arătat că decizia cotizației obligatorii a fost luată în 2018 și întărită în 2020, adică înainte de a se produce fuziunea cu PLUS.

Legalitatea cotizației

Mai departe, Cioloș susține că a cerut o opinie despre legalitatea acestei cotizații din partea serviciului juridic din Parlamentul European și că ulterior, în calitate de președinte USR, a propus renunțarea la cotizația diferită pentru parlamentari și europarlamentari, proporțională cu veniturile și trecerea la o contribuție voluntară și transparentă. Europarlamentarul a adăugat că cotizația reprezintă o „vulnerabilitate majoră” pentru partid, însă „în ciuda eforturilor mele, majoritatea din Biroul Național a votat împotriva propunerii mele, menținând cotizațiile obligatorii diferențiale”.

Înțepături pentru Stelian Ion

Cioloș mai notează în scrisoarea sa că acest episod l-a făcut să-și analizeze viitorul în funcția de președinte al USR, criticând apoi „echipa majoritară” care „lua decizii care au deturnat partidul nu numai de la acele principii și valori, ci de la legalitate”, a mai notat europarlamentarul.

„Nu aveam cum să girez cu numele meu o majoritate, din care face parte inclusiv un fost ministru al Justiției, care a votat orbește să nesocotească o decizie a Parlamentului european asupra unor reguli de cheltuire a banilor europeni”, a conchis Cioloș.

#Dacian Ciolos, #demisie ciolos, #demisie ciolos usr, #cotizatie usr, #europarlamentari usr, #catalin drula, #stelian ion , #stiri Dacian Ciolos