Ce spune Dacian Ciolos despre carnea de cal, laptele toxic si curcanul cu antibiotic

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 19 Martie 2013, ora 22:39
6820 citiri
Ce spune Dacian Ciolos despre carnea de cal, laptele toxic si curcanul cu antibiotic
Foto: Comisia Europeana

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, afirma ca problemele depistate recent in cazul unor produse alimentare "made in Romania" nu sunt specifice tarii noastre.

Iar faptul ca aceste probleme au fost identificate este un lucru bun, care arata ca exista controale eficiente, a declarat Dacian Ciolos, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Totodata, a explicat comisarul european, nu trebuie sa consideram ca se intampla acum ceva special in privinta securitatii alimentelor.

"Presa reflecta mult mai mult astfel de lucruri decat in trecut. (...)Exista la nivel european un sistem de alerta si autoritatile din statele membre fac frecvent controale. Cand apar probleme, ele sunt anuntate prin acest sistem de alerta. Celelalte state membre iau masuri si fac si ele controale. Sunt lucruri care se intampla."

Dacian Ciolos considera ca atentia mai mare a presei asupra acestor controale si a rezultatelor lor este o consecinta a recentei controverse privind carnea de cal:

"Pentru ca a aparut povestea aceea cu carnea de cal, care nu este o problema de siguranta alimentara, ci de frauda, controalele s-au intensificat, presa a devenit mai sensibila la astfel de lucruri si ele sunt reflectate mai mult in media si dezbatute public".

In opinia comisarului Ciolos, aceasta dezbatere nu este un lucru rau "cat timp este folosita pentru a intari nu numai controlul, ci si nevoia de autocontrol a sectorului agroalimentar din Romania, asa cum se intampla si in Olanda, si in Franta, cum s-a intamplat si in Germania, unde anul trecut au aparut probleme".

Comisarul Dacian Ciolos atrage insa atentia ca pentru evitarea situatiilor de criza e nevoie de o mai buna organizare si reactie la nivelul sectorului agroalimentar:

"Dupa ce apar astfel de probleme, sectorul agroalimentar se organizeaza mai bine, pentru a fi mai vigilent cu cei care nu respecta normele si pun in pericol credibilitatea intregului sector. Cred ca si in Romania, sectorul ca atare ar trebui sa fie mult mai bine organizat, mult mai activ si proactiv in astfel de situatii".

In ultimele saptamani au izbucnit mai multe scandaluri referitoare la calitatea unor produse alimentare romanesti: carne de cal in locul celei de vita, lapte infestat cu aflatoxina, carne de curcan continand antibiotice. In urma scandalului aflatoxinei, seful ANSVSA a fost demis de premierul Victor Ponta.

Cititi miercuri dimineata pe Ziare.com un amplu interviu cu Dacian Ciolos, despre agricultura romaneasca, despre felul in care ar putea fi eficienta si conditiile in care am putea ajunge sa consumam mai multe alimente romanesti.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ciolos securitate alimentara, #Ciolos carne cal, #Ciolos lapte toxic , #comisar european Agricultura