Cine este Dacian Ciolos

Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 15:58
4632 citiri
Cine este Dacian Ciolos

Dacian Ciolos, a carui nominalizare pentru portofoliul agriculturii a fost anuntata oficial vineri de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, este considerat un profesionist, neafiliat politic, desi a facut parte timp de un an din cabinetul Tariceanu.

Din 26 februarie 2009, Dacian Ciolos este director pentru programe de dezvoltare rurala in cadrul Comisiei Europene.

In ianuarie 2009, Dacian Ciolos a refuzat un post de secretar de stat sau un alt post in cadrul ministerului din cadrul guvernului Boc, format in urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008. Ciolos a motivat decizia declarand ca "nu ar fi un lucru bun nici pentru mine, nici pentru actualul ministru care va veni cu echipa lui de lucru, nu cu a mea", dorind sa isi pastreze independenta fata de orice partid politic si sa lucreze intr-un post din cadrul uneia din institutiile de la Bruxelles.

Din iulie 2009, este presedintele Comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania, infiintata de Traian Basescu pe 6 iulie 2009. Activitatea acestei Comisii se va incheia cel mai tarziu la data de 30 iunie 2010.

Nascut pe 27 iulie 1969, in Zalau, Dacian Ciolos a urmat cursurile Facultatii de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, obtinand diploma de inginer horticultor in 1994. A urmat apoi studii de agronomie aprofundata, specializarea "Sisteme de productie si Dezvoltare rurala" la Ecole Nationale Superieure Agronomique din Rennes, Franta, beneficiind de o bursa guvernamentala franceza (1995-1996) si un master stiintific in "Economia dezvoltarii agricole, agro-alimentare si rurale" la Ecole Nationale Superieure Agronomique si Universite Montpellier I (1996-1997).

De asemenea, a obtinut doctoratul in economia dezvoltarii agricole, agroalimentare si rurale la Institutul National de Cercetari Agronomice din cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique Montpellier.

In perioada studentiei a fost reprezentant al studentilor in Senatul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara si in Consiliul de Administratie al Facultatii de Horticultura din Cluj Napoca (1990-1995), coordonator al Programului de stagii pentru studentii USAMV Cluj Napoca in ferme agricole din Franta (1992-1995) si initiator si membru fondator al asociatiei profesionale Argoecologia (1995).

A urmat stagii practice totalizand 13 luni in ferme de agricultura ecologica sub egida Federatiei Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretagne - Franta (1991-1996), studiind administrarea fermelor agricole familiale, principiile agriculturii durabile, organizarea interprofesionala a agriculturii ecologice in Franta.

A activat la Centrul International de Cooperare pentru Dezvoltare Agricola - CICDA Paris - Montreuil, Franta (august - septembrie 1995) ocupandu-se de pregatirea unui proiect de cooperare descentralizata Savoia - Arges pentru dezvoltare rurala, proiect de a carui implementare s-a ocupat timp de doi ani.

Dacian Ciolos a fost inginer stagiar la Camera Judeteana de Agricultura Aveyron - Franta (februarie - septembrie 1997), ocupandu-se cu elaborarea lucrarii de diploma DAA "Analiza si evaluarea experientei de dezvoltare agricola si rurala in Nord Aveyron".

Dupa absolvirea masteratului, a lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeana de la Bruxelles, in cadrul Diviziei de Dezvoltare rurala a Directiei Generale de Agricultura (martie - iulie 1997, aprilie 1999), ocupandu-se cu pregatirea Programului SAPARD - elaborarea cadrului de reglementare si a dispozitivului administrativ de implementare in statele eligibile.

Din martie 1998 pana in octombrie 1999 a fost directorul Programului de dezvoltare rurala locala in Arges, in cadrul cooperarii descentralizare dintre Consiliul General Savoia si Consiliul Judetean Arges - CICDA.

In 2000, a devenit membru al Grupului din Bruges, grup european independent de analize si propuneri privind Politica Agricola Comuna si Uniunea Europeana.

Intre noiembrie 1999 - decembrie 2001, Dacian Ciolos a fost coordonator al programelor de cooperare franco-romane in dezvoltare agricola si rurala la Centrul International de Cooperare pentru Dezvoltare Agricola - CICDA in cooperare cu Asociatia Nationala de Dezvoltare Agricola - ANDA, Franta.

In intervalul 2002-2003, a lucrat la Comisia Europeana, Delegatia CE in Romania, ca Task Manager Agricultura si Dezvoltare rurala, SAPARD. Incepand cu ianuarie 2005, a activat in cadrul Ministerului Agriculturii, mai intai pe postul de consilier al Ministrului, reprezentant in Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 - mai 2007), apoi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai - octombrie 2007). L-a inlocuit in functia de ministru al agriculturii si dezvoltarii rurale pe demisionarul Decebal Traian Remes, activand in perioada 11 octombrie 2007 - 22 decembrie 2008.

Guvernul l-a nominalizat la 12 octombrie pe Ciolos pentru functia de comisar european, mizand pe atribuirea portofoliului agriculturii pentru acesta. Presedintele CE Jose Manuel Barroso a anuntat vineri ca romanul Dacian Ciolos este propus pentru portofoliul agriculturii in viitoarea Comisie.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...