Ziare.com

Ciolos: Agricultura europeana nu e pe trend descendent

de Alina Bardas
Vineri, 26 Februarie 2010, ora 13:23

   

Ciolos: Agricultura europeana nu e pe trend descendent
Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura, sustine ca agricultura europeana nu este pe un trend descendent, in ciuda faptului ca venitul agricol a scazut cu 14% anul trecut in Europa.

"La fel ca in multe alte sectoare ale economiei, anul 2009 a fost deosebit de dificil pentru multi agricultori europeni. Dupa un an, in 2007, care a fost un an record intr-o serie de sectoare ale agriculturii, aceasta scadere dovedeste pur si simplu volatilitatea din ce in ce mai mare a pietelor noastre.

Daca avem in vedere previziunile referitoare la cresterea populatiei in urmatorii ani si cresterea mai mare a cererii pentru produse alimentare (din cauza schimbarii modului de hranire care rezulta din nivelul tot mai ridicat de viata in tari precum China si India), este clar ca nu putem sa stam si sa acceptam declinul agriculturii europene", a declarat Ciolos, intr-un interviu pentru Les Echos.

Comisarul roman considera ca, dupa un decalaj de mai multe decenii, problema securitatii alimentare este din nou pe ordinea de zi a actiunior politice in Europa si in intreaga lume.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

"Avem mai mult ca niciodata toate motivele pentru a mentine nivelul nostru de productie agricola, dar noi trebuie sa ne asiguram ca politicile noastre pot realiza o agricultura in conformitate cu asteptarile consumatorilor", a mai zis acesta.

Dacian Ciolos a mai precizat ca unul dintre obiectivele sale in calitate de comisar este sa aiba grija de siguranta produselor alimentare.

"Daca luam in considerare diferitele prioritati luate in calcul de Comisie pentru toate politicie UE in urmatorii ani, se pare ca agricultura poate contribui pozitiv la majoritatea dintre ele, sprijindu-se pe PAC (n.red.- Politica Agricola Comuna).

Intreaga lume ne invidiaza produsele alimentare de calitate si exista, din punctul meu de vedere, posibilitati mari de dezvoltare a exporturilor, nu numai consolidand pozitia Europei in lume, ci si consolidand piata interna", a declarat comisarul.

Ciolos a mentionat in cadrul interviului si o serie de provocari la nivel global, cum ar fi cea a schimbarilor climatice.

"Cu toate ca sectorul agricol a inregistrat progrese mult mai multe decat alte sectoare, agricultorii europeni nu trebuie sa se multumeasca sa limiteze emisiile de gaze cu efect de sera, trebuie sa se confrunte si cu noile conditii legate de schimbarile climatice. Sa nu uitam ca agricultura este sectorul economiei cel mai dependent de factorii meteorologici", a adaugat comisarul.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1061 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor