Ciolos: In UE, Romania nu s-a alaturat unei croaziere all-inclusive

Joi, 02 Februarie 2012, ora 20:49
1728 citiri
Ciolos: In UE, Romania nu s-a alaturat unei croaziere all-inclusive
Foto: TVR Info

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala Dacian Ciolos a afirmat, joi, ca, atunci cand tara noastra a devenit membru al UE, nu s-a alaturat unei croaziere all-inclusive, ci unei expeditii ai carei membri "se calesc impreuna".

"Cand a devenit stat membru al Uniunii Europene, Romania nu s-a alaturat unei croaziere all-inclusive sau unui club de lux - asa cum s-a spus despre UE multi ani, ci unei expeditii care inca mai are de infruntat multe obstacole, o expeditie ai carei membri se calesc impreuna.

In aceste vremuri de turbulente financiare, Uniunea Europeana demonstreaza ca poate veni in ajutorul statelor membre confruntate cu dificultati, ca poate propune solutii de modernizare si restructurare pentru economiile vulnerabile.

Dar, ca sa continue sa fie un bloc economic solid, Uniunea Europeana trebuie sa dea dovada de mai multa solidaritate, de o capacitate mai rapida de reactie si de decizie. Numai astfel Uniunea Europeana va fi parte din solutia pentru criza economica ce ameninta Europa", a spus Ciolos, la conferinta "Romania in UE. Cinci ani de la aderare".

El a subliniat ca Uniunea Europeana de astazi este diferita de cea la care a aderat Romania in 2007 si ca, desi este o Uniune inca amenintata de criza, se afla in plin proces de redefinire.

"Suntem in mijlocul unei reforme a institutiilor europene aduse de Tratatul de la Lisabona, suntem la inceputul unor negocieri dificile cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru 2014-2020, suntem in perioada in care la nivel european se stabilesc prioritatile politice pentru urmatorul deceniu. Tratatul pentru Stabilitate, Coordonare si Guvernanta in Uniunea Economica si Monetara agreat saptamana aceasta la Bruxelles este una din solutiile anticriza europene.

Stabileste reguli pentru o mai buna coordonare fiscala si economica, pentru reducerea deficitelor publice, dar si pentru crestere economica si crearea de locuri de munca. Creeaza premisele pentru mai multa integrare europeana, dar ramane un tratat interguvernamental", a completat comisarul european.

De peste 60 de ani, Europa se bucura de pace

Potrivit lui Ciolos, daca Uniunea Europeana de astazi este intr-un proces de transformare, Romania nu este doar subiect al transformarii, ci parte a respectivului proces.

"Romania si-a exprimat deja cateva prioritati politice: doreste mentinerea unei politici agricole comune si a unei politici de coeziune puternice, sprijinite de bugete solide, care sa reduca disparitatile intre statele membre; doreste sa se alature zonei Euro, iar, pana atunci, sa participe la luarea deciziilor care se aplica in zona Euro, dar care au un impact si asupra zonei non-Euro; este preocupata de accesul lucratorilor romani la piata muncii din toate statele membre, de aderarea la Schengen, de viitorul Mecanismului de Cooperare si Verificare; are interese strategice in sectoarele energetic si de transport; face eforturi pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene", a evidentiat Ciolos.

El a precizat ca, din punct de vedere economic, Uniunea Europeana continua sa fie azi una dintre cele mai prospere regiuni din lume, insa nu are inca toate parghiile politice si legislative pentru a raspunde "cu suplete" noilor provocari.

"De peste 60 de ani, Europa se bucura de pace. Iar daca unora li se pare putin lucru, le propun sa urmareasca indeaproape stirile de pe alte continente. De peste 60 de ani, Europa este un spatiu al valorilor democratice, al libertatii, al statului de drept. Nici acestea nu sunt insa neaparat castigate pentru totdeauna. Derapajele sunt intotdeauna posibile si, din pacate, criza economica nu face decat sa le favorizeze. De aceea este important ca aceste valori sa continue sa fie protejate si promovate activ", a aratat Ciolos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#Dacian Ciolos aderare Romania, #Romania aderare cinci ani, #Ciolos Romania Uniunea Europeana , #comisar european Agricultura