Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, le-a transmis vineri tinerilor fermieri din Romania sa fie consecventi, sa aiba obiective clare si sa ramana independenti, indiferent de cat sprijin ar primi dintr-o parte sau alta a clasei politice.
Declaratia a fost facuta intr-un mesaj video transmis de la Bruxelles, cu ocazia constituirii Federatiei Tinerilor Fermieri din Romania (FTFR). Comisarul european pentru agricultura a subliniat ca succesul tinerilor fermieri "sta in consecventa si in obiective clare".
"Lansarea acestei federatii este un semnal extraordinar pentru tinerii fermieri, dar si pentru tinerii care sunt interesati de un viitor in agricultura si in zonele rurale. V-ati angajat intr-un proiect ale carui rezultate se vor vedea peste 5, peste 10, peste 20 de ani. V-ati asumat o responsabilitate mare, care merge dincolo de viitorul membrilor vostri - o responsabilitate fata de societate. Nu e loc de greseli, nu e loc de dezamagiri si sunt sigur ca sunteti constienti de asta", a spus Ciolos.
Totodata, Ciolos le-a transmis tinerilor fermieri sa ramana independenti. "Nu izolati, dar independenti. Indiferent de cat sprijin primiti dintr-o parte sau alta a clasei politice - si sper sa primiti sprijin - ramaneti pe picioarele voastre, cu incredere in voi. Faceti politica tinerilor fermieri si faceti politica agriculturii!", a adaugat comisarul.
Agricultura europeana a pierdut aproape 4 milioane de fermieri in 10 ani
Comisarul european pentru agricultura a declarat ca in ultimii zece ani agricultura europeana a pierdut aproape 4 milioane de fermieri.
"In momentul de fata avem circa 10 milioane de fermieri in Uniunea Europeana. In Romania de azi, doar unul din zece fermieri are sub 40 de ani", a mai spus Ciolos.
"Aveti nevoie de acces la credite. Din pacate, bancile considera de multe ori ca tinerii au o capacitate investitionala redusa, ca sunteti mai putin bancabili", a declarat Ciolos.
Acesta a precizat ca subventia la hectar pentru un tanar fermier, pana in 40 de ani, va fi suplimentata cu 25% pe perioada primilor cinci ani dupa instalare in activitatea agricola. Pentru statele cu ferme mici, cum este si Romania, limita maxima pentru care se va primi aceasta subventie suplimentara va fi de 25 de hectare.
Totodata, in programul de dezvoltare rurala tinerii fermieri vor avea acces la finantari nerambursabile de pana la 70.000 de euro.
Ciolos a precizat ca acestea sunt cateva dintre propunerile pe care Comisia Europeana le-a facut pentru tinerii agricultori in viitoarea Politica Agricola Comuna, dupa 2014.