Ciolos devine oficial, marti, comisar european pe Agricultura

Marti, 09 Februarie 2010, ora 07:56
2369 citiri
Ciolos devine oficial, marti, comisar european pe Agricultura

Noua Comisie Europeana urmeaza sa fie validata marti, in jurul orelor pranzului, prin votul din plenul Parlamentului UE, dupa mai multe luni de nesiguranta, care au amanat inceperea mandatului.

Votul reprezinta doar o formalitate, in conditiile in care, in cele din urma, toti comisarii desemnati au fost avizati dupa examenele sustinute in comisiile de profil ale Europarlamentului. Noua echipa condusa de Jose Manuel Barroso il include pe Dacian Ciolos, comisarul UE pentru Agricultura si dezvoltare rurala.

Mandatul actualului executiv european a luat sfarsit la 31 octombrie 2009, dar audierile prelungite si rasturnarile de situatie provocate de Bulgaria au intarziat votul asupra noii Comisii.

In cadrul audierilor din comisii din urma cu o luna, propunerea Romaniei pentru scaunul de comisar european pe Agricultura, Dacian Ciolos, a facut o impresie excelenta, primind votul unanim al europarlamentarilor.

Echipa lui Ciolos

Dupa ce a trecut cu brio de audierile din Parlamentul European, Dacian Ciolos a inceput sa-si pregateasca echipa cu care va lucra in perioada in care va fi comisar european pentru Agricultura.

Un austriac, un german, un francez, un polonez, o portugheza, un britanic si doi romani vor face parte din echipa lui Ciolos, scrie portalul german Agrarheute.

Pana acum, este confirmata cooptarea austriacului Georg Hausler pentru functia de secretar de cabinet, a francezului, Yves Madre, care a lucrat la reprezentanta permanenta a tarii sale pe langa UE si a romanului Sorin Moisa. Alte trei posturi, scrie portalul citat, se pare ca vor reveni unui polonez, unei portugheze si unui alt roman.

Ciolos l-a ales ca purtator de cuvant pe britanicul Roger Waite, redactor sef la Bruxelles al publicatiei specializate in politica agricola europeana "Agra Facts". In cazul in care Dacian Ciolos va fi confirmat, Waite urmeaza sa-si preia noul post in martie 2010.

Lista noilor comisari europeni:

* AUSTRIA: Johannes Hahn

* BELGIA: Karel De Gucht

* BULGARIA: Kristalina Georgieva

* CEHIA: Stefan Fule

* CIPRU: Androulla Vassilou

* DANEMARCA: Connie Hedegaard

* ESTONIA: Siim Kalas

* FINLANDA: Olli Rehn

* FRANTA: Michel Barnier

* GERMANIA: Guenther Oettinger

* GRECIA: Maria Damanaki

* IRLANDA: Maire Geoghegan Quinn

* ITALIA: Antonio Tajani

* LETONIA: Andris Piebalgs

* LITUANIA: Algirdas Semeta

* LUXEMBURG: Viviane Reding

* MALTA: John Dalli

* MAREA BRITANIE: Catherine Ashton

* OLANDA: Neelie Kroes

* POLONIA: Janusz Lewandowski

* PORTUGALIA: Jose Manuel Barroso

* ROMANIA: Dacian Ciolos

* SLOVACIA: Maros Sefcovic

* SLOVENIA: Janez Potocnik

* SPANIA: Joaquin Almunia

* SUEDIA: Cecilia Malmstrom

* UNGARIA: Laszlo Andor

Citeste si:
Mesajul lui Nicolae Ciucă după alegerea noii conduceri a partidului Maiei Sandu: ”Suntem pregătiți să mergem PAS cu PAS alături de voi pe calea europeană a democrației”
Mesajul lui Nicolae Ciucă după alegerea noii conduceri a partidului Maiei Sandu: ”Suntem pregătiți să mergem PAS cu PAS alături de voi pe calea europeană a democrației”
Premierul Nicolae Ciucă l-a felicitat duminică, 15 mai, pe preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, pentru alegerea sa ca lider al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS)....
Fiul lui Piedone candidează la Primăria Sectorului 5. Mesajul tatălui aflat în închisoare: ”Dumnezeu nu lasă poporul român pe mâna orcilor!”
Fiul lui Piedone candidează la Primăria Sectorului 5. Mesajul tatălui aflat în închisoare: ”Dumnezeu nu lasă poporul român pe mâna orcilor!”
Fostul primar al Sectoarelor 4 și 5, Cristian Popescu Piedone, a postat duminică, 15 mai, un nou mesaj din detenție, după ce mai mulți susținători ai săi au protestat în fața...