Ciolos: Prin gradul scazut de absorbtie a fondurilor, Romania ingrijoreaza UE

Luni, 02 Mai 2011, ora 23:32
1966 citiri
Ciolos: Prin gradul scazut de absorbtie a fondurilor, Romania ingrijoreaza UE
Foto: Arhiva

Comisarul Dacian Ciolos afirma ca gradul scazut de absorbtie a fondurilor europene in Romania ar putea determina reducerea acestui tip de finantare in intreaga Uniune.

"Daca luam in considerare numai platile efectuate pana la aceasta data, Romania are cea mai scazuta rata de absorbtie a fondurilor structurale din Uniunea Europeana. E adevarat ca am aderat de curand. Daca ne uitam insa la vecinii nostri, dupa al treilea an de la aderare, Cehia, Polonia si Ungaria aveau o rata de absorbtie neta de aproximativ 20%. Noi suntem inca la 3-4%.

Romania risca sa devina un contributor net la bugetul Uniunii Europene si asta nu din cauza altora, ci pentru ca nu este in masura sa ia ce i se ofera. Intr-o perioada economica dificila riscam sa pierdem o oportunitate cu efecte pe termen lung", a declarat comisarul european pentru Adevarul.

In plus acesta a precizat ca exista riscul ca, dincolo de pierderea banilor, neputinta Romaniei sa conduca la modificarea legislatiei europene.

"Dincolo de ceea ce risca sa piarda economia si infrastructura Romaniei, gradul scazut de absorbtie ingrijoreaza si Comisia Europeana. Aceasta incearca sa convinga statele membre - mai ales pe cele contribuitoare net la bugetul UE - ca fondurile structurale trebuie sa ramana o prioritate a bugetului comunitar dupa 2013.

Exista o valoare adaugata a investitiilor comunitare in relansarea economiilor europene dupa criza. Gradul redus de utilizare a acestor fonduri ar putea fi insa un argument in favoarea celor care doresc sa reduca acest tip de cheltuieli comunitare", a adaugat Ciolos.

Intrebat care crede el ca este motivul pentru care Romania nu reuseste sa absoarba mai multi bani comunitari, comisarul a raspuns: "Exista comportamente departe de ceea ce inseamna profesionalism, unele chiar la limita coruptiei. Sunt lucruri care ma ingrijoreaza, atat in calitate de comisar european, cat si in calitate de roman".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#Dacian Ciolos fonduri europene, #Romania fonduri europene , #comisar european Agricultura