Ziare.com

Ciolos: Reforma Politicii Agricole Comune, benefica pentru micii fermieri

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 21:58

   

Ciolos: Reforma Politicii Agricole Comune, benefica pentru micii fermieri
Comisia Europeana a propus miercuri, 12 octombrie, o reforma a Politicii Agricole Comune (PAC), care ar trebui sa intre in vigoare in 2014.

Potrivit proiectului, subventiile pentru fermieri (280 de miliarde de euro pentru sapte ani) vor fi mai echitabile si mai echilibrate intre estul si vestul Europei. O alta propunere este plafonarea subventiilor pentru fermele mari. Micii fermieri si fermierii tineri sunt incurajati. PAC devine si mai ecologica si apare un nou concept, de "fermier activ".

Proiectul de reforma a Politicii Agricole Comune, denumit deja "reforma Ciolos" va intra in dezbaterea statelor membre UE si a Parlamentului European si va suferi fara indoiala modificari. Artizanul reformei, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a expus la RFI liniile noii Politici Agricole Comune.

"Este benefica, cred, din doua puncte de vedere: in primul rand, pentru ca simplifica mult si reduce volumul de munca administrativ al agentiilor de plati atunci cand se fac controalele pe teren. Aceasta este benefic atat pentru agentie, pentru stat, pentru cheltuielile legate de controale, dar si pentru toti beneficiarii, pentru ca aceste controale pe teren vor putea fi finalizate mai rapid si platile facute la timp.

Este benefica pentru micii agricultori, pentru ca nu vor mai trebui, ca in fiecare an, sa se duca sa-si depuna o cerere de plata cu tot felul de documente la agentia de plati, ci prin simplul fapt ca au ferma respectiva mica in care lucreaza, vor putea sa primeasca aceasta suma forfetara anuala.

Si mai e benefica pentru ca de aceasta masura de plata simplificata pentru fermele mici am legat o alta masura in programul de dezvoltare rurala, prin care un fermier mic, daca doreste sa-si cedeze ferma unui alt fermier pentru marirea suprafetei lucrate de acel fermier, cel mic va putea sa-si mentina suma respectiva si dupa ce si-a cedat ferma. O pastreaza sub forma unei rente viagere sau pensionari anticipate.

In felul asta, nu numai ca simplificam sistemul de plata pentru fermele mici, dar ii incurajam si pe fermierii mici care doresc sa-si cedeze ferma sa o faca si sa nu fie descurajati de aceasta plata la hectar sa-si cedeze terenul.

Deci cred ca va fi benefica si pentru felul cum se vor acorda platile directe si pentru restructurarea fermelor mici", a declarat Ciolos.

Citeste mai multe despre Ciolos: Reforma Politicii Agricole Comune este benefica pentru micii fermieri din Romania pe RFI.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1611 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor