Ziare.com

Ciolos: Romania are capacitatea de a recupera intarzierile in absorbtia fondurilor UE

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 18:07

   

Ciolos: Romania are capacitatea de a recupera intarzierile in absorbtia fondurilor UE
Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat, luni' ca Romania are capacitatea de a recupera intarzierile privind absorbtia de fonduri europene si s-a aratat optimist in ceea ce priveste reluarea rambursarilor.

"Romania s-a angajat din propria initiativa in vara acestui an la un plan de actiuni pentru a clarifica rolul institutiilor in achizitii publice si sa inceapa controale la proiectele pentru care s-au facut plati, aflate in derulare. Comisia Europeana va analiza in zilele urmatoare rezultatele acestor clarificari, masuri si adoptari pe care Romania le-a facut si in functie de aceste lucruri sa reia cererile de rambursari. Eu, din cate stiu si cu elementele pe care le am in momentul de fata, sunt destul de optimist legat de acest lucru", a spus Ciolos.

Comisarul a precizat ca problema rambursarilor a fost deja discutata cu autoritatile romane.

"De fiecare data cand am intanire cu premierul si presedintele abordam si probleme care nu sunt strict legate de mandatul meu. Cu domnul premier, cu domnul presedinte, dar si cu Leonard Orban (ministrul Afacerilor Europene, n.r.) am discutat despre masurile pe care Romania le-a luat pentru rambursarea platilor pe fondurile structurale, pentru a clarifica lucrurile privind achizitiile pe proiectele publice, pe simplificarea procedurilor la ANRMAP, la celelalte institutii si la autoritatile de management care se ocupa de fonduri structurale. Eu nu astept sa vin in Romania sa transmit mesaje. O fac si de la Bruxelles daca consider ca trebuie transmis ceva pentru a evita problemele", a precizat Ciolos.

In opinia comisarului european, crearea Ministerului Afacerilor Europene va duce la recuperarea intarzierilor pe absortia de fonduri.

"Crearea acestui nou minister al Afacerile Europene si numirea lui Leonard Orban in aceasta functie reprezinta un pas important inainte. Daca Orban va fi sprijinit de Guvern, de Parlament, Romania poate sa recupereze mult din intarzierilr pe care le are in absorbtia fondurilor din punct de vedere cantitativ si calitativ, pentru ca ambele aspecte sunt importante.

O accelerare prea mare a absorbtiei din punct de vedere cantitativ nu este recomandata. Este posibil ca dupa un an sau doi sa se vina cu corectii financiare, pentru ca platile s-au facut cu erori sau pentru ca nu s-a tinut cont de reguli. Nu cred ca este in interesul Romaniei. De aceea, aspectele cantitative si calitative trebuie luate in vedere. Este un pas inainte si important sa se vada rezultatele atat cantitativ, cat si calitativ", a conchis Ciolos.

Sursa: rNews

Articol citit de 1384 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

are nevoie, nu capacitate

te joci cu cuvintele... romanii nu sint in stare nici sa ia ceea ce li se da degeaba din motive de coruptie si lipsa de expertiza... problemele astea nu se rezolva peste noapte...

muieti-s posmagii?

 

Aas... Cand noi vom putea, nu se vor mai da!

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor