Ciolos: Problematica agriculturii romanesti este similara cu cea din Brazilia

Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 15:40
3018 citiri
Ciolos: Problematica agriculturii romanesti este similara cu cea din Brazilia

Problematica agriculturii din Romania este similiara cu cea din Brazilia, avand in vedere ca in ambele tari exista mari exploatatii agricole, orientate catre export, dar si ferme de subzistenta, a declarat, sambata, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos.

Comisarul european a participat la ceremonia de decernare a titlului de doctor Honoris Causa directorului general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agriculturii (FAO), Jose Graziano da Silva, de catre Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.

"Brazilia este o tara continent cu o problematica a agriculturii pe care, pastrand proportiile, o regasim si in Romania, in sensul ca exista exploatatii agricole de dimensiuni mari, orientate spre performanta, export. Brazilia este unul din marii exportatori de produse agricole, agro-alimentare din lume.

Dacian Ciolos: Romania a crescut cel mai mult pe zona de produse bio

Dar Brazilia are si zeci de milioane de mici producatori de subzistenta. Si Brazilia a stiut, in acesti ultimi ani de dezvoltare economica, sa devina un principal actor pe piata internationala agroalimentara, prin capacitatea de export, prin dezvoltarea si modernizarea agriculturii si, in acelasi timp, a stiut sa se preocupe si de problema celor saraci, care produc pentru a se hrani pe ei, familiile lor si pe cei din jurul lor", a precizat Dacian Ciolos.

Comisarul european a aratat ca problema securitatii alimentare nu este o fatalitate, ci acest obiectiv poate fi atins.

"Simt ca FAO, in anii urmatori, isi va schimba destinul devenind dintr-o organizatie internationala centralizata o structura apropiata de oameni, cu un mod de lucru adaptat fiecarui continent si fiecarei regiuni, pentru ca directorul ei general are capacitatea de a asculta, de a intelege si de a lua decizii pentru a orienta lucrurile in directia care sa dea rezultate", a precizat Dacian Ciolos.

Daniel Constantin: Am discutat politici pentru combaterea flagelului foametei

La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca, in cele cinci zile ale Conferintei FAO din Bucuresti, s-au dezbatut teme menite sa combata flagelul numit foamete, care mai exista, din pacate in anumite tari si in zilele noastre.

"Ma bucur ca ieri (vineri - n.red.), dupa foarte multe mesaje care s-au transmis in ultimii ani vis-a-vis de foamete, de lipsa de alimente care va aparea la un moment dat, directorul general al FAO ne-a transmis un mesaj care ne-a linistit foarte tare, spunand ca in urmatorii 20 - 30 de ani nu exista un astfel de pericol si atunci nu trebuie sa facem altceva decat sa gandim politici pe termen lung pentru a combate acest flagel", a mai spus Constantin.

Ciolos: Migratia romanilor aduce bunastare

In aceasta saptamana, Romania a gazduit, pentru a doua oara de cand este membra FAO, din anul 1961, o conferinta regionala, cea de-a 29-a, dedicata regiunii Europa si Asia Centrala, primul eveniment avand loc in urma cu 38 de ani in anul 1976.

Temele centrale ale conferintei au fost axate pe problemele risipei de alimente si ale deseurilor alimentare, dar si pe sprijinirea fermelor de familie din zona.

Potrivit datelor FAO, peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite anual in lume, ceea ce reprezinta o treime din productia de alimente la nivel mondial si costuri de 750 de miliarde de dolari, intr-o lume in care 842 de milioane de persoane se confrunta cu foametea, malnutritia si insecuritatea alimentara.

Romania inregistreaza in prezent o risipa de alimente de cinci milioane de tone, in timp ce in UE ajunge la gunoi, anual, o cantitate de aproximativ 90 de milioane de tone de alimente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#Dacian Ciolos agricultura romaneasca, #Ciolos agricultura Romania Brazilia, #Daniel Constantin flagel foamete , #comisar european Agricultura
Comentarii