Dacian Ciolos anunta solutia pentru R. Moldova: dublarea exporturilor de fructe in UE

Luni, 28 Iulie 2014, ora 23:50
3487 citiri
Dacian Ciolos anunta solutia pentru R. Moldova: dublarea exporturilor de fructe in UE
Foto: ec.europa.eu

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a anuntat o propunere a Comisiei Europene menita sa ajute Republica Moldova, afectata de restricitiile impuse de Rusia. Astfel, contingentele de export fara taxe vamale pe piata europeana pentru mere, prune si struguri de masa din Republica Moldova ar putea fi dublate.

"In urma discutiilor de zilele trecute cu premierul Republicii Moldova Iurie Leanca si cu vicepremierul Natalia Gherman, avand in vedere impactul deciziei Federatiei Ruse de a inceta importul de fructe si legume din Republica Moldova, Comisia Europeana propune masuri de sprijin suplimentar pentru producatorii moldoveni", se arata intr-un comunicat al Comisarului pentru Agricultura Dacian Ciolos remis Ziare.com.

Zi istorica pentru R. Moldova - Parlamentul a ratificat Acordul de Asociere cu UE

Potrivit acestei propuneri,Republicii Moldova ii vor fi acordate contingente de export suplimentare, fara taxe vamale, pentru mere, prune si struguri de masa de doua ori mai mari decat cotele negociate in cadrul Acordului de Liber Schimb Cuprinzator si Aprofundat (DCFTA).

Masura va fi valabila pana la sfarsitul anului 2015, mai spune Dacian Ciolos. Republica Moldova are, de saptamana trecuta, interdictii la export pentru legume, fructe si conserve pe piata rusa, dupa ce autoritatile ruse au acuzat nerespectarea standardelor de calitate de catre producatorii moldoveni.

Rusia recurge la astfel de masuri frecvent, mai ales in relatia cu fostele stale satelit ale Uniunii Sovietice, pe care le acuza ca doresc integrarea in strucutrile europene.

Pe 2 iulie, Parlamentul Republici Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, gest care a iritat profund Moscova.

#Dacian Cilos propunere ajutor Moldova, #Comisia Europeana ajutor Moldova dublare exporturi, #UE Moldova dublare exporturi fructe , #comisar european Agricultura