Ziare.com

Dacian Ciolos, despre ce-i lipseste agriculturii ca sa fie performanta - Interviu (I)

de Madalina Mitan
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 15:30

   

Dacian Ciolos, despre ce-i lipseste agriculturii ca sa fie performanta - Interviu (I)
Romania are un potential agricol bun, dar acest lucru nu este suficient pentru ca agricultura Romaniei sa devina performanta, a afirmat, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

"Nu am stiinta de vreo tara din Europa care sa-si fi dezvoltat o agricultura puternica numai datorita potentialului", ne-a spus comisarul european.

Ce-i lipseste agriculturii romanesti? "Avem nevoie in primul rand de consecventa si de stabilitate. Daca asteptam sprijin doar de la natura, din cauza secetei din ultimele luni, s-ar putea ca anul viitor sa avem o recolta mai putin buna", este de parere Dacian Ciolos.

Un alt subiect despre care ne-a vorbit Dacian Ciolos este legat de inregistrarea, la nivel european, a produselor traditionale romanesti si despre beneficiile pe care le au micii producatori daca reusesc sa faca acest lucru.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Unul dintre avantajele aderarii Romaniei la Uniunea Europeana este protejarea produselor traditionale, activitate care nu-i atrage insa prea mult pe fermierii romani.

Magiunul de Topoloveni este singurul produs romanesc inregistrat la nivel european, in timp ce, la nivel national, numarul acestora se ridica la cateva mii.

Cerintele sunt diferite, adica autoritatile romane sunt mult mai putin exigente decat cele europene, iar legislatia nici macar nu defineste notiunea de "produs traditional".

Citeste mai jos prima parte a interviului acordat Ziare.com de Dacian Ciolos:

Se vorbeste foarte des despre potentialul agricol al Romaniei. Anul acesta a fost un an bun, insa, intr-un an normal, agricultura romaneasca are performante mai degraba modeste daca le comparam cu altele din Europa. De ce se intampla asta?

Da, avem un potential agricol foarte bun, dar, singur, potentialul nu face recolte bune decat in anumite limite.

Potentialul devine interesant atunci cand i se adauga un plus de actiune. Nu am stiinta de vreo tara din Europa care sa-si fi dezvoltat o agricultura puternica numai datorita potentialului.

2011 a fost un an agricol foarte bun, in parte pentru ca am avut soare si ploaie atunci cand a fost nevoie de ele, dar si pentru ca incepem sa vedem roadele unor subventii acordate la timp, ale investitiilor facute in modernizarea agriculturii in ultimii ani, ale evolutiei modului in care agricultorii romani incep sa-si abordeze meseria.

Daca ne uitam insa la randamente, chiar si la fermele mari, e loc de mai mult. Productia de anul acesta ar trebui sa fie regula nu exceptia.

Pe de alta parte, nu peste tot pamantul e la fel de bun, nu in fiecare an ploua cat trebuie, nu e soare suficient in fiecare vara.

Atunci ai nevoie de stiinta, ai nevoie de sisteme de irigatii, ai nevoie de agricultori calificati, de o piata pe care sa-si poata vinde rodul muncii lor la un pret corect, de un sistem de sustinere financiara care sa le ofere un minim de certitudine.

Una dintre solutiile lui Dacian Ciolos pentru agricultura romaneasca

"O agricultura puternica se va vedea in anii buni"

Iar asta inseamna cunoastere, acces la servicii de consultanta performante conectate la realitatile de pe teren, inseamna organizarea producatorilor si a pietelor, inseamna politici agricole coerente aplicate la nivel national.

O agricultura puternica se va vedea in anii buni, dar mai ales in anii cand o mai buna organizare va compensa conditii naturale mai putin ideale.

Daca intelegem aceste lucruri, daca nu ne mai amagim cu comercializarea la negru - care poate aduce avantaje individuale pe termen scurt, dar care, pe termen lung, impiedica structurarea, modernizarea si dezvoltarea agriculturii pe baze sanatoase - abia atunci vom putea culege roadele acestui potential.

Ce ne trebuie pentru a avea o agricultura puternica? Ce credeti ca trebuie schimbat?

Avem nevoie in primul rand de consecventa si de stabilitate. Daca asteptam sprijin doar de la natura, din cauza secetei din ultimele luni, s-ar putea ca anul viitor sa avem o recolta mai putin buna.

Acesta nu ar fi trebuit sa fie un motiv pentru ca agricultura sa primeasca mai putin sprijin financiar anul viitor. Dimpotriva. Agricultorii au nevoie de stabilitate, au nevoie de mai multa sustinere decat alte sectoare ale economiei, au nevoie sa stie pe ce se bazeaza atunci cand isi fac planurile pentru urmatorul ciclu de productie.

Agricultura ar trebui sa fie importanta si cand vine vorba despre stabilirea bugetului

Incertitudinea constanta nu face decat sa duca la o reducere a investitiilor in agricultura, in ciuda potentialului pietei de a absorbi productia.

Daca recunoastem potentialul agricol al Romaniei, ar trebui atunci sa-i recunoastem agriculturii si rolul de sector economic strategic si sa-l tratam ca atare atunci cand se stabileste bugetul, cand se fac planuri de investitii, cand se stabilesc politici fiscale. Valorificarea potentialului agricol va depinde si de valorizarea potentialului uman.

Pentru a avea agricultura performanta e nevoie de scoli care sa pregateasca specialisti, de institute de cercetare care sa ofere solutii relevante pentru practica agricola, de servicii de consiliere si consultanta pentru agricultori.

E crucial ca agricultura sa iasa la lumina, astfel incat valoarea ei sa se vada in economia reala. Si cred ca asta se va putea obtine numai printr-o fiscalizare inteligenta, progresiva, insotita de un sprijin tintit, pe categorii de agricultori.Cred ca fiscalizarea agriculturii este importanta acum nu atat pentru contributia la bugetul statului, cat pentru insanatosirea si transparentizarea mediului de afaceri in acest sector, pentru incurajarea investitiilor si organizarii pietei.

Fermele mici au nevoie de sprijin

O agricultura puternica se construieste in timp si este rodul unei politici agricole clare, cu tinte precise, conectata la resursele existente, bazata pe o viziune integratoare a modelelor si structurilor de productie din Romania.

De exemplu, fermele mari ar trebui incurajate sa investeasca in inovare si modernizare pentru cresterea, de o maniera durabila, a randamentului de productie, sprijinite sa-si dezvolte capacitatea de stocare astfel incat sa-si intareasca pozitia de negociere pe pietele externe, astfel incat o parte cat mai mare din valoarea adaugata sa ramana la fermier.

Pe de alta parte, fermele mici ar avea nevoie de altceva: de sprijin pentru organizarea grupurilor de producatori pentru colectarea, procesarea si vanzarea produselor, astfel incat, si in cazul lor, cea mai mare parte a valorii adaugate sa ramana la ei.

Sunt sectoare precum agricultura ecologica, produsele traditionale, de calitate, care ar merita o atentie mai mare, pentru ca piata europeana le este foarte favorabila.

Dar agricultura ecologica si produsele traditionale nu se fac fara stiinta si organizare, asa cum pot avea unii impresia.

Exista in politica agricola comuna europeana multe elemente de care Romania va putea beneficia din plin.

Dar e important ca Romania sa-si stabileasca o strategie pornind de la realitatile romanesti si de la oportunitatile europene. De aceea, spun toate acestea, nu in calitate de comisar european, ci ca om pasionat agricultura si politici agricole, interesat de ceea ce se intampla acasa.

Stiu ca v-ati vazut la Bucuresti la inceputul lunii cu producatorii de produse traditionale. Romania are un singur produs cu indicatie geografica protejat la nivel european, Magiunul de Topoloveni, in timp ce, la nivel national, sunt inregistrate 2.500. De ce aceasta discrepanta? Sunt autoritatile romane prea ingaduitoare sau cele europene prea stricte?

Avem o tara cu traditii locale solide, cu culturi culinare specifice legate de munte, de delta, de regiuni istorice. Magiunul de Topoloveni este un deschizator de drumuri.

La intalnirea cu producatorii am avut acest studiu de caz concret despre toate etapele procesului de inregistrare prin care a trecut Magiunul de Topoloveni. Nu e atat de greu, cum poate parea la o prima vedere. E nevoie doar de determinare, de mai multa organizare, de o intelegere si o aplicare corecta a cerintelor europene.

E important ca producatorii sa fie informati despre ce inseamna inregistrarea unui produs la nivel european si despre etapele acestui proces. Am vazut ca unii producatori confunda aceasta inregistrare la nivel european cu obtinerea unui drept exclusiv de fabricare a acelui produs traditional. Nu e deloc asa.

Dacian Ciolos ii indeamna pe fermierii europeni sa protejeze mai mult mediul

Caracteristica unei indicatii geografice sau de origine este o proprietate intelectuala publica si poate fi folosita de toti cei care, in regiunea respectiva, respecta acea reteta pentru fabricarea produsului.

"Inregistrarea unui produs traditional la nivel national este mult mai relaxata"

A fost evident ca acesti oameni au nevoie de informare si sprijin pentru pregatirea dosarelor. De aceea am propus ministrului Agriculturii sa-si stabileasca o echipa care sa lucreze in acest domeniu, care sa se specializeze si care sa poata beneficia de sprijin tehnic de la serviciile specializate din Directia generala pentru agricultura a Comisiei Europene.Pe de alta parte, exista o discrepanta intre exigentele europene si cele nationale pentru inregistrarea unui produs traditional.

La nivel european, inregistrarea presupune demonstrarea unei traditii, respectarea unor norme definite intr-un caiet de sarcini pentru produsul respectiv, oferind in acelasi timp o protectie contra falsurilor. Inregistrarea unui produs traditional la nivel national este mult mai relaxata, fara sa existe acesti indicatori de protectie.

Pentru a face mai usoara trecerea de la inregistrarea nationala la cea europeana, este important ca legislatia romaneasca sa clarifice ce inseamna produs traditional, care sunt calitatile pe care trebuie sa le indeplineasca. E important sa existe sisteme riguroase de inregistrare nationala si de control.

Stiu ca la Ministerul Agriculturii se lucreaza la o astfel de lege. Cu cat aceste standarde se apropie mai mult de cele europene, cu atat vor fi mai putine blocaje atunci cand se trece la inregistrarea acestor produse la nivel european.

Care sunt avantajele unui produs traditional romanesc protejat la nivel european? Ce produse ar trebui sa inregistreze Romania?

Un produs romanesc inregistrat la nivel european intra in familia celor mai bune si mai de calitate produse alimentare europene. Inregistrarea in sistemul de calitate european ofera protectie contra falsurilor sau contrafacerii, ofera recunoastere si identificare pe piata.

Cumparatorul care va vedea eticheta de calitate europeana va sti ca are in fata un produs specific, cu calitati particulare, un produs care are o istorie si o traditie, un produs care iese din plutonul celor standardizate si merita un pret mai bun.

In cazul acestor produse se plateste nu numai calitatea, dar si traditia si istoria asociata produsului respectiv, precum si sistemele de certificare si control specifice.

In plus de asta, inregistrarea la nivel european ii intareste pozitia ca potential beneficiar al programelor de promovare a produselor de calitate europene atat in interiorul Uniunii Europene, cat si in afara ei.

Intentia mea este ca sumele alocate la nivelul UE pentru promovare pe pietele externe sa creasca semnificativ dupa 2014, pana la sute de milioane de euro. Ar fi bine ca produsele romanesti sa poata beneficia de aceasta promovare si de aceea cred ca procesul de inregistrare trebuie accelerat.

Ciolos: Reforma Politicii Agricole Comune, benefica pentru micii fermieri

Preocuparea pentru inregistrarea la nivel european ar trebui sa se orienteze spre acele produse care au un potential bun de productie si comercializare.

Daca este un produs realizat sporadic, in cantitati mici, daca nu vizeaza o anumita anvergura pe piata, interesul inregistrarii la nivel european este mai mic, pentru ca si riscul copierii lui ilegale este redus.

In prezent, la nivel national, sunt in lucru inca doua dosare pentru inregistrarea ca indicatii geografice protejate a carnatilor de Plescoi si a novacului afumat din Tara Barsei.

Aceste dosare ar urma sa ajunga pe masa Comisiei in urmatoarele luni. Am aflat insa si de initiative noi, pornite de oierii din zona Sibiului si zona Bran, de o asociatie a producatorilor de produse traditionale din Galati.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5354 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pt. pensionarii romani (6MM) mai multi decit agricultorii ce faceti?

Romania ar avea nevoie de un comisar european pentru Pensii! nu pt. Agricultura!

 

Felicitari Ciolos!

Pe cde alta parte aflam pe surse aflam ca ieri

19.12.2011 in jurul orelor

18,numitul Marian Vnghelie si-a admonestat coechipiera

de partid si de raion administranu-i si o pereche

de palme deputatei care si-a anuntat plecarea din psd!

...drept pentru care a lesinat;Marean s-a inspaimantat si

a chemat salvarea!

De la internare tovarasa Vasile a intrat in coma si nu

mai poate articula nici un cuvant pentru media!

Asteptam cu interes iesirea din starea de coma indusa

de primarul V pentru a vedea daca s-a vindecat,sau are

amnezii!

Multa sanatate!

Important este sa cumparam produse romanesti!!

Cel mai important este ca noi sa nu ne mai lasam pacaliti de hypermarketurile care incearca sa ne bage pe gat produse agricole aduse de la mii de kilometri. Daca cumparam din hypermarketuri sa cautam doar produse agricole romanesti si daca nu gasim sa ne ducem in piata si sa le cumparam de acolo. Asa, o sa mancam produse mai bune, de calitate si mai ieftine, iar tara o sa o duca mult mai bine, vor aparea ferme romanesti si nu o sa mai depindem de altii sa ne dea de mancare!

ce avem nevoie ?

tractoare,combine si sisteme de irigare i-a pune tu si eba si vadim si fecali cite 5000 de euro pe luna din cei 20.000 care i primiti deoparte si puteti face in fiecare luna un satsau o asociatie fericita.Daca ai inteles ce vreau sa spun,ca nici ultima ta camasa nu are buzunare

"Tractoarele are, recoltele cresc..."

Agricultura eficienta clasica careacterizata prin "intensiva si extensiv" este pe moarte. Daca nu atunci NOI vom fi pe moarte! Tractoarele, combinele si irigatiile nu fac altceva decit sa accelereze procesul de degradare a solului si mai ales a mediului, lucruri care in final vor avea un rezultat dezastruos.

Sint exemple nenumarate dintre care amintesc aici doar Israel, o tara cu o agricutura dintre cele mai "avansate" si unde efectele deja sint evidente. Datorita climei aride sistemele de irigatii se bazeaza exclusiv pe debitul riului Iordan care este singurul din zona si totodata sigura sursa de apa a Marii Moarte. Datorita utilizarii crescinde a debitului spre irigatii acesta a scazut dramatic ceea ce a dus la scaderea drastica a nivelului marii care efectiv seaca si is reduce suprafata intr-o maniera accelerata in fiecare an. Exemple mai sint vezi marea Aral si lacul Ciad care efectiv si-au redus suprefetele la o fractiune datorita irigatiilor.

Pe linga acest efect mai este si cel al epuizarii solului de minerale si nutrienti pt plante, in special se constata peste tot o disparitie a carbonului din sol care acuma se incearca a fi reintrodus prin utilizarea prafului de carbune, vezi Egipt si Germania. Ca sa compensese maril ferme (alto solutie sugerata) recurg la ingrasaminte chimice si/sau produse modificate genetic care ajung in carnea animalelor si in faruria noastre cu toate efectele asupra sanataitii pe care le constatam.

Deci cine vede solutia in "tractoare, combine si irigatii" habar n-are despre ce vorbeste si presupune ca a folosi apa din riuri este simplu si "logic". Ei bine situatia este taman pe dos, apa in curind va deveni mai rara si mai scumpa decit chiar ... petrolul. Adevarul e ca structura alimentatiei si demografia au toate aceste efecte cu impact negativ asupra mediului iar daca mediul e afectat cei care vor avea de suferit sint cei care traiesc in el, adica noi impreuna cu toate plantele si vietuitoarele. Natura e impasibila si isi urmeaza cursul si legile pe care daca noi le ignoram vom fi primii care vor suferi.

Tinind cont ca peste 50% din terenurile agricole sint folosite pt producerea de nutretzuri pt animale solutia este in a reorienta alimentatia ca avind la baza plantele si nu carnea. De asemenea agricutura trebuie sa se reorienteze spre una ecologica de la monoculturi la multiculturi cum deja se practica prin Franta, Austria GErmania. Alimentatia trebuie sa redevina o necesitate si nu un hobby, altminteri cu o populatie ce creste exponential efectele vor fi cataclismice. Sfirsitul lumii nu va fi nici o cometa, nici cutremur si nici potop cu pur si simplu vom sucomba intr-un mediu ce va deveni din ce in ce mai nociv...

Desteapta-te romane!
Desteapta-te lume!

Bre nenea ciolos (zis si vulpea cea mica),

Sti ce-i lipseste agriculturii romanesti? Hai sa-ti spuna un cetatean roman:O justitie corecta, care sa extraga Camorra portocalie din agricultura Romaniei,si banii din bugetul acestui minister sa se duca la taranii Romaniei,nu la Camorra portocalie,tovarase portocaliu ciolos!

mda

Nepotul generalului de contrainformatii Virgil Ardelean,"Vulpea" pentru cunoscatori,fost sef al "doi si-un sfert",unitatea de spionaj a armatei,un student cel mult modest,traiasca sfanta pila si nevasta frantuzoiaca,tot fiica de CI-st...In mod normal,nu ajungea veac comisar european.Veac.Dar cine mai asteapta normalitate ? E timpul tulbure...

 

Mda

Ok, si la subiectul articolului ai ceva de comentat? Sau doar ai vrut sa ne arati cat esti de frustrat si gelos. Te puteai abtine in acest caz.

mda

Nu,nu am.Trebuie?Oricum ideile sunt de la consilieri,tipul nu le are.L-ao auzit vorbind pe spionas?

d-nul comisar CIOLOS

a fost cel mai intervievat candidat,pt.ca era sustinut de francezi,a fost votat in unanimitate,a sustinut interviul in romana,franceza,engleza si germana si a fost cel mai aplaudat la scene deschisa. interviul a fost transmis live pa tv. pacat ca nu stim sa ne apreciem
valorile.

mda

He,he,toarasu portocaca,de unde ai scos chestia cu engleza si germana?franceza stie pentru ca f... frantzuzeste..deh,nevasta-i fata de securist francez,liaison de-a unchiului "Vulpe"...vive l'amitie franco-roumaine..sikteeeer,nonos..

Celebra 0215 transformata in 962

Nu a apartinut niciodata de Ministerul Apararii Nationale.
Dincolo de autobiografia care nu iti place , Dacian Ciolos este foarte bine vazut in Europa.

mda

Asa este,este vorba de serviciul de protectie interna a Ministerului de Interne.Foata Unitate 0215.Am facut o mica confuzie.Dar atat.

Da domnule Ciolos stim ce-i lipseste agriculturii ...

... un ministru bun nu ca cei care au distrus agricultura ... si va dau doar trei exempe mai semnificative ...Gavrilescu, Ciolos, Tabara, care sunt baieti foate destepti in agricultura in birou si nu in agricultura pe camp.

 

"Ce-i lipseste agriculturii ca sa fie performanta" ?

Am citit articolul dar n-am aflat raspunsul la intrebare. De ce i-ati pus titlul acesta?

 

Ca sa raspundem noi

Agriculturii ii lipseste exact ce nu am facut (sau nu am reusit sa facem) dupa caderea comunsmului: sa o privatizam corect.
Structura proprietatii este deficitara ca urmare a mutatiilor provocate de sistemul comunist, satele fiind practic depopulate si imbatranite. Ar fi fost necesare politici post-comuniste de atragere spre agricultura a oamenilor tineri si de revigorare a vietii satului.
Stimularea asocierii proprietarilor de terenuri agricole.
Prioritate in acordarea de credite garantate sau subventionate de stat, nu pentru consum si comert din Turcia, ci pentru lansarea productiei in noile ferme agricole, utilarea acestora, sisteme de canalizare etc.
Un sistem corect si eficient de acordare si de urmarire a subventiilor. Se pare ca, la fel ca in sistemele sociale, banii ajung mai degraba la smecheri (sau dispar pe drum in stufarisul birocratic) decat acolo unde trebuie.

Agricultura si ce-i lipseste.

Pariul cu agricultura a fost cistigat. Vom renunta la industria energofaga si ne vom axa pe agricultura si turism.Aceste cuvinte au fost rostite in 1990 de catre primul ministru de atunci Petre Roman.
Ca urmare s-a renuntat la Uzina de Tractoare Brasov ,care era energofaga. De atunci agricultura romaneasca nu a mai primit decit f.f.putine tractoare si acelea din import.
Ar trebui sa stim cite tractoare s-au importat din 1990 pentru agricultura ,si cite hodoroabe 4X4 pentru imbogatitii revolutiei.
Despre astaa sa ne vorbeasca domnul Cioros si nu povesti dupa cum ar fi bine ptr. tarani.

TOT!

Cum adica ce-i lipseste?in afara de pamant,tot.poate cele cateva milioane de tineri care muncesc pamanturile altora si miliardele de euro pe care le fura guvernantii ar putea imbunatati cu ceva situatia?!

 

Simplu

Taranii si utilajele cu care sa lucreze pamantul. Agricultura pana in 1989 era viabila si performanta, fiind principalul venit care a contribuit la plata datoriei externe. Astazi este falimentara datorita masurilor luate de guvernantii de dupa 1989.

 

Pai primul lucru care ne trebuie

E o legislatie sanatoasa in domeniu si functionari integri si competenti s-o aplice care sa inlocuiasca pletora birocratica taietoare de frunza. Apoi oameni la fel de competenti sa lucreze in Domeniu.Pare imposibil de realizat dar nu e.O zi buna !

 

D-le Ciolos,2 lucruri pe care nu le are Romania:bani sau proiecte !

Dezvoltarea agriculturii este posibila pe 2 cai:
1.Reindustrializarea tarii,care sa asigure consumatori cu bani pentru produse agricole de buna calitate si cca. 32 de milioarde de Euro,pentru modernizarea rapida a agriculturii.Romanii au bani prea putini si pentru produsele alimentare si legumele de proasta calitate,imporate.Bani nu exista nici pentru pensii,salarii si medicamente!
2.Un proiect national(cu desfasurare locala sau judeteana)de "transformare a agricultorilor de subzistenta,in FERMIERI comerciali.
Proiectul de acest tip nu presupune mari costuri financiare,ci un imens efort de conceptie si dezvoltare treptata,pentru fiecare din fazele de tranzitie de la productia de subzistenta,catre cea de piata,comerciala.
In "programul economic" pe care l-am oferit (fara rezultat)presedintelui,exista un proiect de acest tip,dar din pacate,programul oferit a fost ignorat si de P.Ministru si de Presedinte.
Asa ca tot ceeace spune Ciolos poate fi Taxat doar intr-un anumit mod, foarte "popular":vise taica,vise...
Ca potential,populatia ar putea sa traiasca ca in Germania,dar potentialul fara programe si cu oameni politici ca ai nostri,poti muri de foame.
Caliman Eugen -analist de provincie.

 

Fermieri mici au nevoie si de consiliere nu numai de bani !

Au banii si nu stiu cuk sa lucreze dcu ei.
Omul singur nu razbeste, trebuie sa se uneasca sa formeze societati pe actiuni, asociatii, cooperare,etc !

 

@dacidava 20.12.2011, 12:21

d-le, cred ca esti in stare sa gasesti pete si-n soare!
pai votul in unanimitate al ue pentru d Ciolos se datoreaza pilelor? mare-i gradina...

 

Ciolos:"ce-i lipseste agriculturii romanaesti ca sa fie performanta"

Tarii asteia ii lipseste niste ocupanti normali la cap!

Cel mai bun pamant din intreaga Europa zace sub buruieni, in timp ce japonezii cara alge cu spinarea, pe terase facute pe munti sterpi!

Iar arabii iriga de zor peticutze amarate de deshert, in timp ce in tara lui Flatulescu si ai d.ementilor care l-au ales in fruntea statului, milioane de metri patrati de aur negru zac imburuienite!

Stiti ce-au zis nazistii cand au vazut pentru prima data pamantul nostru?
Das ist nicht Erde! Das ist Butter!
Asta nu-i pamant! Asta-i unt!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor