Dacian Ciolos, la audieri: Nimeni nu poate intelege Agricultura dintr-un birou

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 10:21
3794 citiri
Dacian Ciolos, la audieri: Nimeni nu poate intelege Agricultura dintr-un birou
Foto: Antena 3

"Vreau sa va asigur ca, daca voi fi confirmat, imi voi construi strategia luand in considerare realitatile politicilor agricole comune din strategia Uniunii Europene. Ca politician, sunt deschis oricaror idei si schimburilor de idei legate de dezvoltarea agriculturii", a declarat Dacian Ciolos, la inceputul audierii sale pentru postul de comisar european pentru Agricultura.

Dupa introducerea facuta in limba engleza, Dacian Ciolos s-a prezentat in limba romana: "Am crescut profesional, dupa anii '90, sub semnul integrarii in Uniunea Europeana. Am muncit in exploatatii agricole in Romania, in alte state membre UE, am lucrat la ferme agricole din Europa. Am fost ministru al Agriculturii in Romania, intr-o perioada dificila. In toti acesti ani am invatat ca nimeni nu poate intelege Agricultura dintr-un birou", a spus posibilul comisar european al Romaniei.

"Principala prioritate a mandatului meu va fi definirea prioritatilor pentru politica agricola comuna", a precizat Dacian Ciolos, explicand, apoi, care sunt directiile de actiune in cazul in care va fi acceptat pentru functia de comisar european.

"Piata trebuie sa joace un rol de regulator al preturilor. Volatilitatea preturilor din sectorul agroalimentar din ultimii ani arata ca trebuie sa venim cu solutii noi si adaptate. Sunt convins ca impreuna le vom gasi", a explicat fostul ministru roman al Agriculturii.

O alta directie prioritara pentru Ciolos va fi dezvoltarea agriculturii rurale. "In ce priveste politica de dezvoltare rurala va trebui sa punem mai bine in valoare diversitatea agriculturilor europene, sa promovam parteneriatul public-privat. Orientarea sectorului agro-alimentar spre calitate si diversitate este atuul nostru pe piata mondiala si voi actiona si in aceasta directie", a spus Ciolos.

Declaratia initiala a lui Dacian Ciolos a fost aplaudata indelung de europarlamentarii prezenti. A urmat apoi seria de intrebari din partea membrilor comisiei care il audiaza.

Intrebari si raspunsuri

Raspunzand intrebarii adresate de un europarlamentar german, Ciolos a subliniat ca se va "bate" pentru ca normele europene in vigoare sa fie recunoscute in toata lumea.

"Politica agricola comuna are nevoie de reforma pentru a fi mai bine adaptata contextului actual, avem o Uniune Europeana cu 27 de state. Dupa parerea mea reforma nu inseamna neaparat reducerea sprijinului financiar, ci mai degraba gasirea unor solutii noi, adaptate la situatia actuala", a raspuns Ciolos ingrijorarilor exprimate de europarlamentarul Luis Capoulas Santos, caruia i-a promis ca discutiile legate de agricultura nu vor fi purtate prin intermediul presei.

Europarlamentarul portughez al socialistilor europeni i-a atras atentia lui Ciolos ca s-a contrazis in declaratia sa initiala, de la inceputul audierilor, cu ceea ce a transmis in raspunsurile scrise. Candidatul Romaniei i-a raspuns ca "sectorul agricol al UE s-a schimbat foarte mult in anii acestia. Sunt un reformator".

Comisarul desemnat i-a mai asigurat pe europarlamentari ca, in privinta micilor fermieri, va avea in vedere o distribuire echilibrata a ajutoarelor europene. "Va trebui sa gasim mecanisme pentru acest echilibru si nu vreau sa ma duc prea departe cu propunerile pentru ca ar parea ca am luat deja o decizie, iar deciziile va trebui sa le luam impreuna", a subliniat Dacian Ciolos.

In continuare, Ciolos i-a explicat europarlamentarului James Nicholson ca va pleda pentru acordarea unui buget important pentru Agricultura. "Voi veni cu argumente pentru a justifica mentinerea, pentru Agricultura, a unui buget important. Nu putem construi o politica agricula comuna consistenta pentru viitor daca nu avem si buget in aceasta directie".

"Nu stiu daca am raspuns la toate intrebarile", si-a incheiat Ciolos raspunsul la intrebarea legata de bugetul Agriculturii europene, replica europarlamentarului britanic starnind zambete in sala: "Nu, nu ati raspuns, dar poate am pus eu prea multe intrebari".

Critici din partea Frantei si Marii Britanii

Dacian Ciolos a raspuns in continuare la intrebari, in limba romana, franceza si engleza, europarlamentarii parand sa fie multumiti de raspunsurile date de candidatul Romaniei. O singura exceptie, in ce priveste "armonia" din timpul audierilor, a fost remarcata dupa interventia europarlamentarului francez Stephane le Foll, care l-a criticat ca nu are o viziune coerenta asupra Politicii Agricole Comune (PAC) si ca ofera raspunsuri formale.

Replica candidatului roman a venit imediat, intr-o franceza fara cusur: "Pe mine nu ma intereseaza forma politicilor noastre, ci fondul si continutul problemei. Chiar daca avem doi piloni, nu inseamna ca vizam doua agriculturi diferite", a spus comisarul desemnat, subliniind ca aceasta strategie este determinata si de diversitatea agricola din UE. In final, europarlamentarul francez s-a declarat multumit de raspuns.

Dupa criticile franceze, John Agnews, europarlamentar britanic al conservatorilor europeni, s-a aratat revoltat de faptul ca in 2002 fondurile europene, la care a contribuit si tara sa, au fost irosite in Romania, dar Dacian Ciolos a contracarat prompt atacul, spunand ca in 2002 Romania a primit numai fonduri SAPARD.

"In 2002 Romania nu era membru al Uniunii Europene. Poate va referiti la fonduri SAPARD, care au fost investite in special pentru dezvoltarea infrastructurii agricole. Poate ati putea totusi sa imi dati mai multe detalii la ce fonduri din 2002 va referiti", a spus Ciolos. Britanicul a trecut insa la alta intrebare, fara sa faca precizarile cerute.

De multe ori insa, in timpul audierilor, Dacian Ciolos a oferit raspunsuri generale, explicand ca "urmeaza sa stabilim mecanismele in cadrul discutiilor ulterioare".

Cum se desfasoara audierile?

Romanul Dacian Ciolos a fost vineri de comisia de agricultura si dezvoltare rurala din Parlamentul European, incepand cu ora 10, ora Bucurestiului. Inaintea audierii, candidatul a furnizat un CV, o declaratie de avere si a raspuns unui chestionar scris.

La sfarsitul tuturor audierilor, Parlamentul European va vota cu "da" sau "nu" componenta comisiei. Observatorii cred ca principalele grupari politice din PE (conservatorii, socialistii si liberalii) s-au pus de acord cu privire la candidati, asa ca sansa respingerii Comisiei este redusa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dacian Ciolos audieri, #Ciolos comisar Agricultura, #Ciolos audieri Parlamentul European , #comisar european Agricultura