Dacian Ciolos: Nu cred in omul providential, ci in actiunea colectiva!

Marti, 09 Februarie 2010, ora 22:18
2638 citiri
Dacian Ciolos: Nu cred in omul providential, ci in actiunea colectiva!

Dacian Ciolos, cel care, dupa validarea, marti, a Comisiei Europene de catre Parlamentul European, este noul comisar european pentru agricultura, spune ca isi incepe mandatul fara nicio strangere de inima si fara sa aiba motive de teama, desi este constient ca vor fi momente dificile.

"Nu am nici o strangere de inima, si nu am motive sa am teama. Eu sunt si optimist din fire. Sigur, sunt realist si constient ca vor fi momente dificile, dar daca n-ar exista provocari in viata, n-ar mai avea sens sa traim", a declarat Ciolos intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati.

Noul comisar pentru agricultura considera ca in Romania exista specialisti mai buni decat el, dar este nevoie de "intelepciune si de capacitatea de a-l accepta pe celalalt si de a face pasi impreuna".

"Eu nu cred in omul providential, eu cred in actiunea colectiva, in primul rand, si in politica, la fel ca si in economie", a declarat noul comisar pentru agricultura.

Intrebat ce masura crede ca populatia Romaniei va putea sa consuma la un moment dat din productia proprie, astfel incat sa nu mai existe atat de multe importuri, Ciolos crede ca exista perspective in acest sens, dar subliniaza ca este nevoie de o decizie politica la nivel national, de o strategie coerenta.

"Nu mai trebuie sa ne bazam doar pe masuri pompieristice, de pe o zi pe alta sau de pe un an pe altul. Trebuie ca Romania sa aiba o perspectiva clar trasata, multianuala din acest punct de vedere - si asta tine tot de-o decizie politica nationala, la urma urmei. Sigur, nu este rolul meu, misiunea mea sa ajut un stat membru sau altul, dar prin politicile pe care Comisia Europeana le va propune, sper ca Romania sa se regaseasca si mai mult decat s-a regasit pana acum si sa poata sa aiba o politica agricola aplicata la nivel national, cat mai consistenta", a declarat Ciolos.

Noul comisar isi doreste ca ministrul agriculturii din Romania "sa aiba o prezenta activa" in discutiile si dezbaterile pe care Comisia le va organiza pe tema modulului in care ar trebui sa arate politica agricola comuna la nivelul european dupa 2013.

Prioritatea zero - reformarea politicilor agricole

Ciolos a spus ca in perioada urmatoare, dupa ce va prelua mandatul, cel mai important dosar in acest an ramane pregatirea reformei politice agricole comune pentru perioada de dupa 2013.

"Intentia mea este ca, undeva pe sfarsitul anului, sa pregatim o comunicare a Comisiei care sa fie preambulul textelor juridice legislative care vor reglementa politica agricola comuna dupa 2013. (...) Inainte de elaborarea acesteia, de prezentarea acestei comunicari a comisiei, am intentia sa organizez o consultare larga la nivel european.

O sa pregatesc in perioada urmatoare, probabil lunile februarie, martie, acest proces de consultare care va fi finalizat cu cateva conferinte, intalniri la nivel european, dar pana atunci in cursul primaverii, pana in vara, vom incerca sa stimulam diferitele organizatii profesionale, retele din mediul rural, structuri neguvernamentale, dar si parlamentele nationale.

Voi incerca sa implic Parlamentul European, statele membre. stiu ca au loc deja dezbateri, se exprima deja opinii vizavi de ce ar trebui modificat si ce nu, cum ar trebui sa arate politica agricola comuna pentru perioada urmatoare si vom incerca sa sintetizam toate aceste discutii care deja au inceput, sa le dam o anumita coerenta, in asa fel incat sa putem trage niste concluzii undeva la inceputul verii", a detaliat Ciolos.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....