Dacian Ciolos: Romania a crescut cel mai mult pe zona de produse bio

Joi, 14 Februarie 2013, ora 09:31
3522 citiri
Dacian Ciolos: Romania a crescut cel mai mult pe zona de produse bio
Foto: caleaeuropeana.ro

Romania este unul dintre statele membre din estul Europei care a crescut cel mai mult in zona productiei bio, dar este important sa-si dezvolte partea de procesare si apoi pe cea de comercializare, a declarat, miercuri seara, la pavilionul Romaniei de la Nurnberg, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

"Romania este unul dintre statele membre din estul Europei care a crescut cel mai mult pe zona de produse bio, alaturi de Cehia si Polonia, dar este important sa se construiasca treptat caramida pe caramida. A crescut mult in productia de materie prima, dar este important sa-si dezvolte partea de procesare si apoi pe cea de comercializare.

Acest targ inseamna foarte mult pentru promovarea produselor bio romanesti, iar Europa, prin acest targ international, are in produsele bio o poarta de intrare. Este important ca in spatele acestor standuri sa se afle o productie bine organizata, bine structurata, pentru a face fata la eventuale cereri pe piata", a precizat comisarul european.

Acesta a subliniat ca in Romania a explodat foarte mult productia bio, in timp ce consumul s-a dezvoltat destul de putin.

"Cred ca si aici productia bio din Romania ar avea o directie in care sa lucreze, pentru ca oricarei tari interesate sa produca pentru export ii este greu sa reziste in timp la export. Toate marile state producatoare de produse bio au si piata importanta. Pentru Romania cred ca ar fi foarte utila mai multa promovare", a spus Ciolos.

Desi foarte multi romani stiu ce inseamna productie bio, din pacate nu stiu unde sa gaseasca aceste produse, considera comisarul.

"Eu, de cate ori vin la Bucuresti, caut produse traditionale si eco si, uitandu-ma prin aceste magazine, am observat ca nu se gasesc legume si fructe proaspete deoarece nu reusesc sa gaseasca producatori fideli care sa livreze in aceste magazine", a adaugat Dacian Ciolos.

Calitatea bate pretul

In ceea ce priveste pretul mai ridicat platit pentru produsele eco, comisarul european considera ca acesta nu ar fi o problema, deoarece consumatorii cauta calitatea si valoarea produselor.

"Exista o asteptare inclusiv pe produse ecologice. Cred ca acei consumatori care intra in magazine bio nu si-au pus problema pretului. Ei cauta calitatea si valoarea produsului. Cred ca, daca producatorii se orienteaza catre acel tip de comert organizat, care tinteste un consumator specific, nu s-ar pune problema pretului. Chiar si 5% dintre consumatorii interesati suficient de bine tintiti de producatori ar fi un foarte bun inceput", a aratat oficialul european.

Intrebat ce produse eco consuma, Ciolos a precizat ca este un mare consumator de plante medicinale, de fructe "cand se gasesc" si de produse procesate pe baza de miere si de faina, pentru ca "imi produc propria paine".

Romania, tara anului la BioFach

Miercuri seara, la pavilionul Romaniei, a sosit si ministrul Federal pentru Alimentatie, Agricultura si Protectia Consumatorilor, Ilse Aigner, alaturi de reprezentantii Nurnberg Messe.

Romania detine statutul de tara a anului la editia din acest an a Biofach, fiind reprezentata de 55 de expozanti din sectorul agriculturii ecologice, evenimentul fiind sustinut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio Romania".

Pavilionul Romaniei se intinde pe o suprafata de 600 de metri patrati, inclusiv un restaurant unde vor fi gatite meniuri traditionale romanesti. Firmele expozante vor expune produse certificate ecologic, precum cereale si seminte oleaginoase, uleiuri, fructe de padure, ciuperci uscate, plante medicinale, seminte de plante aromatice si mirodenii, furaje, branzeturi, oua, produse lactate, vinuri, fructe si sucuri din fructe, produse de panificatie, dulceturi, cosmetice, miere si produse apicole, produse provenite din acvacultura.

Din datele furnizate de ministrul Agriculturii, in toamna anului trecut, efortul financiar al MADR pentru organizarea acestui eveniment este estimat la aproximativ 800.000 de euro.

Cel mai mare targ de comert cu produse ecologice din lume "BioFach Nurnberg 2013" si-a deschis portile miercuri pentru 2.420 de expozanti, din 130 de tari, si pentru cei peste 40.000 de vizitatori estimati ca vor vizita targul in cele patru zile de evenimente (13-16 februarie 2013).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Dacian Ciolos produse bio, #romani produse bio , #comisar european Agricultura