Paradoxul agriculturii romanesti

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 19:36
5445 citiri
Paradoxul agriculturii romanesti
Foto-montaj: Ziare.com

"Sunt extrem de fericit sa-l desemnez pe domnul Ciolos comisar pentru agricultura si dezvoltare regionala. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Daca va uitati la CV-ul lui, nu este nicio indoiala."

Sunt cuvintele prin care presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, si-a justificat decizia de a acorda unui roman portofoliul agriculturii.

Daca ne amintim de minunea reusita in tara de Dacian Ciolos care a evitat in extremis si in minimum de timp activarea clauzei de salvgardare pe agricultura, cuvintele presedintelui CE sunt, inca o data, confirmate.

De partea cealalta, reprosurile nu sunt nici ele lipsite de temei: a fost ales un candidat dintr-o tara cu mari probleme in privinta agriculturii si mai ales in privinta absorbtiei fondurilor europene. Romania nu a accesat decat 9% din banii pusi la dispozitie in perioada 2007-2013. E, intr-adevar, greu de inteles pentru multi straini cum e posibil ca o tara cu specialisti foarte buni sa mearga atat de prost. Se poate!

Dacian Ciolos nu a prea avut timp sa faca treaba in agricultura romaneasca. A fost instalat in fruntea ministerului abia dupa ce pacientul ajunsese in coma, adus in aceasta stare de doua minti luminate de politruci: Decebal Traian Remes si Dan Motreanu. Si a facut treaba, atat cat a putut face in scurtul sau mandat. Problemele agriculturii romanesti sunt insa mult prea gave pentru a fi rezolvate atat de repede si de catre un tehnocrat fara cine stie ce sustinere politica.

Aceste probleme tin in primul rand de structura proprietatii, de absorbtia galopanta a fondurilor europene si de nivelul de specializare al celor care lucreaza pamantul. Proprietatea romaneasca este mult prea faramitata asa ca nu poate fi exploatata in mod eficient, forta de munca este foarte slab calificata, iar fondurile europene zac nefolosite din lipsa de proiecte.

Corectarea acestor chestiuni nu poate fi facuta decat prin politici vizionare si curajoase pe termen lung, dependente fundamental de vointa politica. Altfel spus, avem nevoie de oameni politici intelepti si priceputi, buni cunoscatori ai domeniului sau extrem de permeabili la sfaturile consilierilor de specialitate, care sa puna in miscare reforme esentiale.

Vedeti asa ceva in jurul nostru? In Romania, profesionistii seriosi fug de politica, asa cum a fugit si Dacian Ciolos, asa cum fuge si Mircea Miclea si multi altii. In politica ajung in general cei care au esuat dramatic in propriile cariere si care incearca astfel sa se capatuiasca. Ce viziune pot avea acestia? Au in schimb un imens tupeu.

Va amintiti agresivitatea si suficienta gaunoasa ale lui Decebal Traian Remes, de exemplu? Ei acced in functii inalte, ei fac politicile Romaniei in interes propriu si al clientelei de partid. Specialistii sunt chemati, daca sunt chemati, doar pentru a scoate pacientul din coma, pentru ca apoi sa fie alungati si sa nu-i mai bage nimeni in seama pana la urmatoarea criza acuta.

Da, in Romania exista specialisti exceptionali, dar domeniile lor sunt conduse prost de politruci. Nu numai ca este posibil, aceasta este chiar drama Romaniei, greu de inteles, e drept, pentru restul Uniunii Europene.

Intr-un fel, ar trebui sa ne para rau ca Dacian Ciolos pleaca la Bruxelles. Acolo, dupa cum el insusi spune, va servi interesul comunitar, nu pe cel a Romaniei. Altfel spus, va face politica agricola a UE, nu a Romaniei si tot ce va putea face va fi sa vegheze ca aceasta sa nu fie in dezacord cu interesele noastre.

Ar fi fost insa cu mult mai mare nevoie de el in tara pentru a gandi o reforma profunda a agriculturii romanesti. Daca o astfel de reforma ar fi fost si dorita. Noi insa repetam doar ca vrem rosii romanesti in supermarket. Cum anume, nici nu mai conteaza.

Au dreptate strainii cand se intreaba: daca-i asa de bun Dacian Ciolos, de ce nu l-au pus romanii sa faca treaba in agricultura romaneasca problematica? De fraieri!

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...