UE, aproape sa intrerupa fonduri pentru Romania. Orban: Nu se pierde nimic

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 16:07
9339 citiri
UE, aproape sa intrerupa fonduri pentru Romania. Orban: Nu se pierde nimic

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a anuntat ca, cel mai probabil, Comisia Europeana va recurge la intreruperea platilor realizate pentru Romania prin Programul Operational Regional Dezvoltarea Resurselor Umane.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a precizat pentru Ziare.com ca Romania nu pierde nimic, doar ca nu mai poate sa trimita, temporar, cereri de rambursare.

"E o procedura soft, in baza careia, in momentul cand ai imbunatatit situatia, iti reiau platile.

Nu e vorba de sume, e vorba de faptul ca, in momentul de fata, nu mai poti trimite cereri de rambursare. Nu se pierde nimic. Pierderi ar fi in momentul in care ai avea programul suspendat si nu ai mai avea timp sa realizezi acele cheltuieli care se presupun a fi evitate pentru a se evita dezangajarea", ne-a spus ministrul.

El a explicat:"E vorba de niste rapoarte ale misiunilor de audit, care au consemnat niste probleme, au facut niste recomandari si recomandarile nu au fost implementate de catre autoritatea de management.

E o chestiune importanta si trebuie sa rezolvam aceasta problema cat mai repede."

Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene a anuntat ca acest lucru se va intampla in cateva zile.

In conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficiente duc la o intrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioada maxima de 6 luni, precizeaza sursa citata.

"Ca atare, in urmatoarele zile, Directorul General al DG EMPL va emite o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs. Intreruperea va fi ridicata de indata ce Autoritatea romana de audit confirma ca deficientele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale. Autoritatea de management a luat toate masurile necesare in vederea remedierii problemelor semnalate, iar Autoritatea de audit va reanaliza situatia si va prezenta noul sau raport la Comisie cat de curand", mentioneaza sursa citata, conform Mediafax.

Conform acestor precizari, intreruperea termenului de plata nu afecteaza implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua sa faca plati.

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a explicat ca e vorba de o masura de precautie.

"E vorba de nereguli sesizate de autoritatea de audit, ce evalueaza impactul acestor nereguli si este foarte probabil ca sa se ia o decizie de intrerupere si nu suspendare a platilor, dar este o problema intre autoritatea de management si CE, dar care nu va afecta beneficiarii proiectului. Este o masura de precautie", a spus Ciolos.

Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a declarat, marti, ca Romania risca sa piarda sume foarte importante din fonduri europene, din cauza suspendarii unui program, pe care nu a dorit sa-l numeasca.

"E vorba de un program care ar putea fi suspendat pe o perioada de minim sase luni. In conditiile in care nu vei mai putea face plati pe perioada respectiva, se va pune problema foarte serios, la sfarsitul anului, de dezangajare de fonduri. Speram sa nu se ajunga la situatia respectiva", a precizat Orban, pentru Ziare.com.

Intrebat daca asta inseamna ca vom pierde ceva bani, ministrul a raspuns: "Nu ceva, ceva mai mult. Totul depinde de cum or sa evolueze lucrurile in perioada urmatoare. Deocamdata, ne concentram ca sa nu se intample acest lucru".

Nu ne-am indeplinit obligatiile

Leonard Orban a explicat ca Romania risca sa piarda fondurile din cauza faptului ca nu si-a indeplinit obligatiile stabilite de misiunile de audit.

Leonard Orban - cum riscam sa pierdem sume uriase de la UE

"Situatii de genul asta pot aparea din multe motive, in cazul de fata e vorba de neindeplinirea unor obligatii rezultate din misiunile de audit efectuate de catre Autoritatea Romana de Audit.

In cazul de fata, vorbim de o misiune de audit care a facut niste recomandari pentru niste masuri care trebuiau sa fie efectuate si care nu au fost, pana in prezent, duse pana la capat", ne-a mai declarat ministrul.

Situatia s-ar putea rezolva pana in martie

Ministrul Afacerilor Europene a mai explicat ca "cel mai rau scenariu ar fi ca procedura de intrerurpere sa se transforme in suspendare", iar asta s-ar intampla daca nu implementam recomandarile Autoritatii de Audit, situatie in care platile sunt inghetate timp de 6 luni, dupa cum a declarat el la Realitatea TV vinetri seara.

Ministrul s-a aratat insa optimist, spunand ca spera ca situatia sa se rezolve pana in martie. "In momentul in care se constata imbunatatiri, imediat se pot relua platile", a spus el. Deocamdata nu se poate vorbi de pierdere de fonduri, a mai afirmat el.

Directorul POSDRU, Carmen Ionel, a fost demisa, vineri, de ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, la solicitarea premierului Mihai Razvan Ungureanu.

Citeste si:
Laura Codruța Kovesi și Mircea Geoană, în turul al doilea la alegerile prezidențiale din 2024 SONDAJ
Laura Codruța Kovesi și Mircea Geoană, în turul al doilea la alegerile prezidențiale din 2024 SONDAJ
În turul doi al alegerilor prezidențiale din 2024, lupta ar urma să se dea între Laura Codruța Kovesi și Mircea Geoană, potrivit unui sondaj realizat de Sociopol. Laura Codruţa Kovesi...
România, afectată de secetă în proporție de 70%. Ministrul Mediului invocă restricții privind consumul de apă
România, afectată de secetă în proporție de 70%. Ministrul Mediului invocă restricții privind consumul de apă
Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, iar în privinţa rezervei strategice de...