Veste buna pentru fermieri: Ciolos spera ca in 2013 vor aparea Camerele Agricole

Duminica, 19 Mai 2013, ora 18:20
2266 citiri
Veste buna pentru fermieri: Ciolos spera ca in 2013 vor aparea Camerele Agricole

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, considera ca proiectul Camerelor Agricole va fi finalizat in acest an, astfel incat agricultorii romani "sa aiba un instrument, nu numai de reprezentare, ci si de actiune directa pe teren".

"Cred ca inca nu e prea tarziu. Am avut o discutie cu ministrul Agriculturii, pe acest subiect si cu domnul vicepremier, Liviu Dragnea, care, cred eu, au inteles de ce sunt importante (n.r Camerele Agricole), inclusiv in aceasta perspectiva a regionalizarii, respectiv de ce e important ca agricultorii sa aiba un instrument nu numai de reprezentare, ci si de actiune directa pe teren pentru a avea acces la fonduri si pentru a clarifica multe aspecte tehnice.

Inteleg ca mai urmeaza niste modificari legislative. Pentru a clarifica anumite aspecte, legea a fost votata in conditiile in care exista un alt parlament si un alt guvern. Guvernul actual a dorit sa mai aduca anumite modificari. Sper eu ca totusi, in cursul acestui an, acest proiect sa fie finalizat si agricultorii sa aiba un instrument de care, cred eu, au nevoie multi ani de zile", a declarat, duminica, comisarul european Dacian Ciolos, pentru Radio Romania Actualitati.

Comisarul european, prezent in Romania in perioada 16-20 mai, a declarat joi in fata agricultorilor romani ca este un sustinator al Legii Camerelor Agricole inca de pe vrea cand era ministru al agriculturii, lege pe care nu a reusit sa o finalizeze.

"Eu am fost sustinator al Camerelor Agricole de multa vreme si cand am fost ministru am propus o lege pe care nu am apucat sa o duc pana la capat pentru ca am avut mandatul scurt. Mi se se pare esential ca Romania sa aiba o structura de consultanta agricola prin care sa existe o legatura directa cu agricultorii, iar performanta sa fie masurata de agricultori si nu de altii din afara sistemului agricol.

Daca activitatea unui consultant nu este masurata de performanta agricultorilor, nu are nici un sens sa cheltuim bani, nici publici, nici privati, pe consultanta. De asta pentru mine este important sa existe Camere Agricole care sa constitutie o legatura intre reprezentantii agricultorilor si consultanta", a declarat Dacian Ciolos la conferinta "Politica Agricola Comuna 2014-2020 in viziunea LAPAR".

Potrivit sursei citate, este esential ca structurile Camerelor Agricole sa fie constituite si conduse de agricultori si nu de catre stat.

"Cred ca este important sa existe o anumita constanta si coerenta in timp, indiferent cum se schimba guvernele, iar agricultorii sa aiba intr-adevar o structura care sa-i reprezinte, nu doar pentru a contesta polici guvernamentale, ci si pentru a construi in sector. Camerele Agricole pot fi o structura de reprezentare, prin care agricultorii transmit serviciilor de consultanta de ceea ce au nevoie.

Aici pot sa ajute si fondurile europene pentru ca am prevazut prin legislatia europeana ca prin noul PNDR agricultorii sa aiba acces la o sustinere financiara pentru a-si plati partial consultanta agricola in cadrul proiectelor. Fondurile ar putea fi folosite de structura privata a agricultorilor care dezvolta serviciile de consultanta", a explicat comisarul european.

Oficialul european a fost primit de presedintele Traian Basescu, de premierul Victor Ponta si s-a intalnit si cu vicepremierul Liviu Dragnea, care este si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

#Ciolos infiintare Comisii Agricole, #infiintare Comisii Agricole, #comisar european infiintare Comisii Agricole , #comisar european Agricultura