Cum ar putea fi afectat USR de plecarea lui Dacian Cioloș din partid și ce șanse ar putea avea acesta pe cont propriu

Joi, 19 Mai 2022, ora 03:40
6180 citiri
Cum ar putea fi afectat USR de plecarea lui Dacian Cioloș din partid și ce șanse ar putea avea acesta pe cont propriu
Fostul lider USR Dacian Cioloș s-ar fi răzgândit cu privire la o demisie din partid FOTO / Hepta

Dacian Cioloș s-a întâlnit săptămâna trecută cu mai mulți apropiați din USR, foști membri PLUS, și ar pregăti o demisie din partid, potrivit unor surse politice. Șansele sale de reușită într-o nouă structură, sunt, însă, limitate explică analiștii.

Fostul lider USR Dacian Cioloș a avut o discuție cu mai mulți membri din vechiul PLUS cu privire la situația actuală din USR și la o eventuală demisie pentru a porni o nouă structură politică, alături de cel puțin alți patru europarlamentari. Conform unor surse politice, mai mulți membri PLUS sunt nemulțumiți de faptul că sunt marginalizați și nu au acces la anumite funcții.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a dezvăluit că subiectul unei posibile plecări ale lui Cioloș din partid a fost abordat într-o ședință a conducerii USR și a confirmat că acesta din urmă a avut o întâlnire la Bruxelles cu mai mulți europarlamentari.

„Nu este un secret pentru nimeni, o mare parte din colegii parlamentari din fostul PLUS au fost la o discuţie, la Bruxelles, cu Dacian şi cu europarlamentarii din fostul PLUS, ne-au confirmat că au fost aceste discuţii, că au fost nemulţumiri şi de asemenea, colegii din Biroul Naţional care au fost acolo ne-au confirmat că nu există perspectiva ruperii, a scindării, a plecării”, a spus Moşteanu.

Acesta din urmă a transmis apoi și un avertisment subtil lui Cioloș, precizând că „din punctul meu de vedere, orice încercare de rupere a acestui partid ar fi un serviciu direct făcut celor de la PSD şi PNL, cred că ar fi o nerozie să rupă cineva USR-ul”. Cu toate astea, purtătorul de cuvânt al USR a subliniat că „am fost unul dintre cei care au susţinut această fuziune, nu mă voi ruga de nimeni să rămână”.

Răscoala a murit din fașă

În cele din urmă Dacian Cioloș s-a răzgândit cu privire la demisia sa din partid după ce nu a reușit să convingă îndeajuns de mulți parlamentari din vechiul PLUS pentru a-l urma, afirmă surse politice pentru Ziare.com.

“Dacian Cioloș își programase demisia pentru săptămâna aceasta, dar s-a răzgândit. Motivul: parlamentarii și șefii de filială ex-PLUS nu au vrut să adere la planul lui. Nu a reușit să convingă oamenii să-l urmeze într-un nou proiect și să rupă USR”, susțin sursele citate.

Înghesuială pe „piața” de partide

Întrebat despre situația actuală din USR, analistul politic Alfred Bulai a explicat pentru Ziare.com că partidul PLUS a fost încă de la început doar un vehicul și că orice construcție nouă ar crea, aceasta nu va avea mai multe șanse decât a avut.

„El a venit cu bagajul personal, a venit cu câțiva miniștri și s-a lipit la USR-ul original. Din punctul ăsta de vedere nu poate să aibă mai multe șanse decât a avut. Iar pe vremuri nu a prea avut. Atunci a fost un mariaj împotriva naturii, pentru că cei din USR nu-și prea doreau acea construcție”, arată politologul.

Mai mult, acesta notează că construcția unui partid nu este treabă ușoară, că i-ar lua cel puțin jumătate de an, iar apoi, „pe piață” există deja alte partide construite în jurul unor personaje cu mai multă notorietate, cum ar fi Ludovic Orban sau Liviu Dragnea. „Cioloș a ieșit șifonat destul de mult după șefia de la USR. Orban a ieșit ca într-o bătaie cu Klaus Iohannis, în timp ce Liviu Dragnea reprezintă pentru unii un erou în lupta cu sistemul. Din punctul ăsta de vedere, domnul Cioloș nu reprezintă nimic. A fost doar premier”, declară Alfred Bulai.

O demisie ipotetică a lui Cioloș din USR nici măcar nu ar afecta partidul prea mult, mai notează analistul, care e de părere că o parte din useriști „vor zice mersi că au scăpat de el”.

Tensiuni de la lună la lună

În urmă cu o lună, în presă apăreau noi informații cu privire la tensiuni în USR după ce senatorul Irinel Darău, fost candidat la șefia formațiunii, a transmis că sute de membri demisionează din cauza stilului de conducere și că formațiunea riscă să devină irelevantă. Acesta a adăugat că USR și apoi USR PLUS au fost conduse de „aceeași echipă, de aceiași oameni, iar întregul partid a ajuns acum într-un impas major”.

Totodată, Darău a afirmat că „este obligatoriu ca această echipă de la vârf să accepte că ceva trebuie schimbat în stilul lor de conducere”. De cealaltă parte, președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, l-a acuzat de „băgare în seamă” și îl critică că încearcă să atragă atenția în contextul congresului care va avea loc în toamnă.

Exod a sute de membri USR

Demisia lui Dacian Cioloș de la șefia USR din luna februarie a declanșat atunci un adevărat exod după ce, în doar câteva zile, peste 400 de membri își semnau demisia din partid, în timp ce alții cereau separarea dintre USR și PLUS.

În aceeași perioadă, mai mulți lideri, îndeosebi din vechiul PLUS, au pus la îndoială împlinirea fuziunii dintre cele două partide. Europarlamentarul Dragoș Tudorache afirma într-un interviu că „această fuziune nu s-a împlinit, mai avem multe de făcut până să ne asigurăm că suntem un tot”.

Un mesaj similar transmitea și Dacian Cioloș la începutul lunii februarie, care afirma că fuziunea „a reușit parțial” și că mai este de lucru în ce privește funcționarea internă a partidului.

„A reuşit parţial (n.red. fuziunea). Aţi văzut că în exterior, atunci când a fost vorba până acum de poziţii ale partidului în relaţiile politice, cu celelalte partide, guvernare şi aşa mai departe - acolo s-a lucrat unitar şi am reuşit să ne aliniem. Mai greu e pe modul de organizare şi funcţionare internă. Deci, a reuşit parţial, dar mai e încă de lucru”, explica Cioloș într-o conferință de presă.

Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
Cătălin Drulă, după ce BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită: "Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E speriat”
Cătălin Drulă, după ce BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită: "Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E speriat”
Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni, 18 martie, că Marcel Ciolacu se află în spatele deciziei Biroului Electoral Central de a respinge constituirea Alianţei Dreapta Unită,...
#Dacian Ciolos, #presedinte USR, #rascoala usr, #catalin drula, #plus, #partid Ciolos , #stiri Dacian Ciolos