Dacian Cioloş despre posibila opoziției a Olandei privind aderarea României la Schengen: „Nu au argumente”

Vineri, 21 Octombrie 2022, ora 13:46
4016 citiri
Dacian Cioloş despre posibila opoziției a Olandei privind aderarea României la Schengen: „Nu au argumente”
Dacian Cioloș a precizat că subiectul aderării la Schengen trebuie tratat cu maximă seriozitate FOTO Facebook / Renew Europe

Olanda "nu are argumente" să împiedice intrarea României în Schengen, a transmis, vineri, 21 octombrie, europarlamentarul și liderul REPER Dacian Cioloş.

"Pentru mine, lucrurile sunt limpezi. Olanda nu are argumente să împiedice intrarea României în Schengen şi le-am spus asta ferm de fiecare dată şi europarlamentarilor olandezi, şi premierului Rutte. Voi face asta în continuare. Intrarea în Schengen este o prioritate naţională de cel mai înalt grad, pe care dorim să o tratăm cu maximă seriozitate şi echilibru, deoarece orice alunecare în manifestare a furiei în extremism şi naţionalism poate pune în pericol o decizie importantă pentru noi, dar şi pentru unitatea europeană, necesară mai mult ca oricând", a declarat Cioloş, potrivit unui comunicat al partidului REPER.

În privinţa votului pe care reprezentanţii Olandei l-au dat în Parlamentul European asupra rezoluţiei privind aderarea României la spaţiul Schengen, Dacian Cioloş a transmis că trebuie făcută o disociere între speculaţiile politice sau interesele particulare ale unor partide din ţările UE şi politica europeană a fiecărei ţări.

"Singurul nostru punct de interes este votul pe care reprezentanţii Olandei îl vor da în Consiliul de miniştri al UE atunci când se va decide aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Am înţeles că parlamentarii olandezi îşi doresc să primească informaţii suplimentare din partea propriului Guvern. Eu unul aş vrea să înţeleg mai bine ce anume îşi doreşte să afle Guvernul olandez de la autorităţile române şi, în ceea ce ne priveşte pe noi, cei de la REPER, parlamentari şi europarlamentari români, suntem gata să le oferim orice clarificare îşi doresc, într-o deplină transparenţă a angajamentelor noastre europene. Ne place să credem că aceeaşi atitudine o vor avea şi restul partidelor din Parlamentul României, precum şi Guvernul, împreună cu Preşedinţia României", a adăugat Cioloş.

Potrivit acestuia, "o tensionare a situaţiei nu va ajuta în atingerea obiectivelor şi poate duce la rezultate imposibil de evaluat în acest moment".

"Discuţiile despre răzbunări, controale sau măsuri punitive pe care diverşi politicieni români încearcă să le sugereze la adresa unor companii olandeze nu dau rezultate şi pe termen lung se pot întoarce împotriva noastră. În aceeaşi măsură, speculaţiile unor forţe politice din ţări europene care încearcă să îşi rezolve probleme interne folosindu-se de situaţii specifice ce privesc alte state europene sunt nepermise. Orice derapaj în ceea ce priveşte integrarea României în spaţiul Schengen va fi plătit prin crize majore şi hrănirea mişcărilor populiste. Aderarea unui stat la o formă de integrare europeană nu ar trebui să fie subiect de excese politice", a adăugat europarlamentarul.

El şi-a exprimat speranţa ca "fiecare politician responsabil, implicat în acest proces prin natura funcţiei pe care o deţine, să reacţioneze echilibrat şi cu gândul la protejarea construcţiei europene".

#Dacian Ciolos, #aderare Romania Schengen, #Olanda opozitie Romania Schengen , #stiri Dacian Ciolos