APADOR-CH: Guvernul taie, in secret, din dreptul la viata privata si la informare

Sambata, 21 Mai 2016, ora 15:29
4755 citiri
APADOR-CH: Guvernul taie, in secret, din dreptul la viata privata si la informare
Foto: APADOR-CH

APADOR-CH protesteaza fata de modul "neloial" in care Guvernul a modificat legislatia penala, printr-o ordonanta de urgenta "tinuta cu strictete la secret" pana in momentul adoptarii.

Asociatia considera ca, sub pretextul armonizarii Codurilor Penal si de Procedura Penala cu ultimele decizii ale CCR, Executivul a introdus in ordonanta "modificari periculoase", afectand astfel grav drepturi prevazute in Constitutie.

"APADOR-CH protesteaza fata de modul neloial in care Guvernul a procedat la modificarea legislatiei penale (Codul Penal si Codul de Procedura Penala), printr-o ordonanta de urgenta tinuta cu strictete 'la secret' pana in momentul adoptarii, mai ales in conditiile unor modificari de amploare (peste 150 de modificari, in total) ", se arata intr-un comunicat al ONG-lui postat pe site.

Documentul subliniaza ca este rezonabila "o interventie legislativa de urgenta in privinta punerii in acord a Codurilor cu deciziile Curtii Constitutionale si pentru implementarea unor directive europene pentru care procedura de infringement este iminenta, in conditiile in care Parlamentul nu poate sau nu doreste sa-si exercite functia de legiuitor".

Dar, arata APADOR-CH, printre numeroasele modificari ale Codului de Procedura Penala au fost "strecurate" si unele texte pentru care nu se poate justifica nici necesitatea corelarii cu deciziile CCR si nici necesitatea implementarii urgente a unor directive.

"Mai mult, unele dintre modificari afecteaza drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la viata privata si dreptul la un proces echitabil", acuza asociatia.

APADOR-CH da ca exemplu in acest sens modificarea art. 153 din CPP, care elimina filtrului judecatoresc, care era prevazut, si abiliteaza procurorul sa ceara direct de la banci, fara incuviintarea judecatorului, datele financiare ale unei persoane, modificare care "nu a fost ceruta in nicio decizie a Curtii Constitutionale si nici prin vreo directiva europeana ce trebuie implementata".

Ponta acuza Guvernul Ciolos: "Secta Macovei" gandeste ca Statul Islamic

In context, APADOR-CH solicita Guvernului "sa remedieze aceste incalcari ale Constitutiei si aminteste faptul ca legiferarea pe ascuns, netransparenta si neloiala nu este o cale democratica de urmat". Asociatia "isi anunta intentia de a folosi procedurile legale pentru eliminarea acestor excese".

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#APADORCH acuzatii Guvern Ciolos, #Ciolos ordonanta modificari coduri penale , #guvern