APADOR-CH: Guvernul taie, in secret, din dreptul la viata privata si la informare

Sambata, 21 Mai 2016, ora 15:29
4825 citiri
APADOR-CH: Guvernul taie, in secret, din dreptul la viata privata si la informare
Foto: APADOR-CH

APADOR-CH protesteaza fata de modul "neloial" in care Guvernul a modificat legislatia penala, printr-o ordonanta de urgenta "tinuta cu strictete la secret" pana in momentul adoptarii.

Asociatia considera ca, sub pretextul armonizarii Codurilor Penal si de Procedura Penala cu ultimele decizii ale CCR, Executivul a introdus in ordonanta "modificari periculoase", afectand astfel grav drepturi prevazute in Constitutie.

"APADOR-CH protesteaza fata de modul neloial in care Guvernul a procedat la modificarea legislatiei penale (Codul Penal si Codul de Procedura Penala), printr-o ordonanta de urgenta tinuta cu strictete 'la secret' pana in momentul adoptarii, mai ales in conditiile unor modificari de amploare (peste 150 de modificari, in total) ", se arata intr-un comunicat al ONG-lui postat pe site.

Documentul subliniaza ca este rezonabila "o interventie legislativa de urgenta in privinta punerii in acord a Codurilor cu deciziile Curtii Constitutionale si pentru implementarea unor directive europene pentru care procedura de infringement este iminenta, in conditiile in care Parlamentul nu poate sau nu doreste sa-si exercite functia de legiuitor".

Dar, arata APADOR-CH, printre numeroasele modificari ale Codului de Procedura Penala au fost "strecurate" si unele texte pentru care nu se poate justifica nici necesitatea corelarii cu deciziile CCR si nici necesitatea implementarii urgente a unor directive.

"Mai mult, unele dintre modificari afecteaza drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la viata privata si dreptul la un proces echitabil", acuza asociatia.

APADOR-CH da ca exemplu in acest sens modificarea art. 153 din CPP, care elimina filtrului judecatoresc, care era prevazut, si abiliteaza procurorul sa ceara direct de la banci, fara incuviintarea judecatorului, datele financiare ale unei persoane, modificare care "nu a fost ceruta in nicio decizie a Curtii Constitutionale si nici prin vreo directiva europeana ce trebuie implementata".

Ponta acuza Guvernul Ciolos: "Secta Macovei" gandeste ca Statul Islamic

In context, APADOR-CH solicita Guvernului "sa remedieze aceste incalcari ale Constitutiei si aminteste faptul ca legiferarea pe ascuns, netransparenta si neloiala nu este o cale democratica de urmat". Asociatia "isi anunta intentia de a folosi procedurile legale pentru eliminarea acestor excese".

Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
În contextul alegerilor din iunie 2024, Rareș Bogdan, unul dintre cei mai vocali reprezentanți ai alianței de guvernare PSD+PNL, a lansat acuzații în rafală la adresa partidelor de...
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
În 2024 s-a stabilit un nou record al voturilor nule, exprimate la alegerile europarlamentare. USR și AUR au acuzat PSD+PNL de fraudă masivă, în timp ce puterea susține că opoziția caută...
#APADORCH acuzatii Guvern Ciolos, #Ciolos ordonanta modificari coduri penale , #guvern
  1. Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
  2. Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
  3. Un birou electoral din Costineşti a cerut anularea alegerilor. BEC nu a luat încă o decizie
  4. Nicolae Ciucă îl trage de mânecă pe partenerul de guvernare Marcel Ciolacu. "Ar trebui să aibă puţină smerenie"
  5. O comisie de votare din Botoșani a recunoscut public că a inversat rezultatul alegerilor într-un sat. Pe cine au dat vina pentru eroare
  6. Nici n-a câștigat bine al doilea mandat că Nicușor Dan se gândește deja la următorul. "Îmi doresc și un al treilea"
  7. George Simion: „99,9% sunt candidat la prezidențiale”. Ce n-a mers în strategia AUR pentru alegeri VIDEO
  8. "Mandat european pentru ultrașii de dreapta români"
  9. Clotilde Armand, ironizată de cel care a învins-o în alegeri. George Tuță: "Următoarea etapă este să-i dea în judecată pe cetățeni că nu au votat cu ea"
  10. Reacția AEP după cererile de demisie ale președintelui Toni Greblă: "Numărarea voturilor sau centralizarea rezultatelor nu intră în atribuţiile noastre"