Ciolos a demis un subprefect, care a spus ca sintagma "stat national unitar" e eronata

Joi, 08 Decembrie 2016, ora 18:27
6061 citiri
Ciolos a demis un subprefect, care a spus ca sintagma "stat national unitar" e eronata
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Premierul Dacian Ciolos a decis, joi, sa-l demita pe subprefectul judetului Timis, Zoltan Gheorghe Marossy, dupa ce acesta a declarat intr-un interviu ca sintagma "stat national unitar" este eronata.

"Potrivit Constitutiei, prefectul si subprefectul sunt reprezentantii Guvernului pe plan local. Prefectul si subprefectul fac parte din categoria inaltilor functionari publici, iar la numirea in functie depun un juramant in care se angajeaza sa respecte inclusiv Constitutia, nu sa o interpreteze.

Tuturor prefectilor si subprefectilor li s-a cerut sa-si exercite functia respectand Constitutia si legile tarii.

In urma acestor declaratii ale dlui subprefect, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Guvernul a decis sa adopte hotararea privind incetarea exercitarii cu caracter temporar prin detasare a functiei publice de subprefect al judetului Timis de catre domnul Zoltan Gheorghe Marossy", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu (foto).

Zoltan Gheorghe Marossy, fost membru UDMR, a declarat, intr-un interviu pentru site-ul Pressalert.ro, legat de problema autonomiei ceruta in anumite zone din Romania, ca unele persoane nu cunosc notiunile despre care vorbesc.

"Ei nu fac clar diferenta... Teritoriile integrate in Romania de la 100 minus doi ani sunt la ora aceasta totalmente integrate in statul national roman. In Constitutie acea sintagma e eronata (stat national unitar - n.red.), deoarece ii exclude pe toti ceilalti care nu sunt etnici romani", a declarat Zoltan Marossy.

"Oameni cu fluturi in cap au fost, sunt si vor fi intotdeauna. Dintre astia, unul intr-un milion e in geniu... Pe de alta parte, autonomie, in sensul conducerii aproape de omul care locuieste pe acel teritoriu, e foarte uzual in Europa si e dorit in Romania. Se face o confuzie teribila intre secesiune, autonomie... si alte variante pe care nu le repet sa nu dau idei la astia cu fluturii. Si eu imi doresc autonomie", a continuat Zoltan Marossy.

El a mai declarat ca "autonomia trebuie sa vina ca un fel de satisfacere a nevoilor populatiei de acolo". "Daca intr-o regiune istorica nu e nevoie, nu trebuie sa le bagi pe gat autonomia. Intr-o alta zona istorica, in Banat, de exemplu, unde traditia a facut ca oamenii sa fie obisnuiti sa se autogospodareasca, poate ca majoritatea vor", a continuat Marossy.

O disputa verbala a incins recent opinia publica dupa ce

premierul Ungariei a declarat ca maghiarii n-au nimic de sarbatorit de Ziua Nationala a Romaniei.

In replica, premierul Dacian Ciolos a declarat ca Viktor Orban face campanie pe teritoriul Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Ciolos demis subprefect maghiar Timis , #guvern