Ciolos scapa "deocamdata" de motiune de cenzura, dar nici nu guverneaza in pace - Avertismentul lui Tariceanu

Joi, 16 Iunie 2016, ora 20:42
2941 citiri
Ciolos scapa "deocamdata" de motiune de cenzura, dar nici nu guverneaza in pace - Avertismentul lui Tariceanu

Guvernul Ciolos scapa deocamdata de o motiune de cenzura. Liderii PSD, UNPR si ALDE, intruniti in sedinta joi seara, spun ca au adus argumente pentru o motiune, insa nu vor face "deocamdata" o asemenea mutare pentru ca s-ar ajunge la alegeri anticipate.

Cu toate acestea, au criticat aspru Executivul condus de Dacian Ciolos, pe care il acuza de "o performanta catastrofala" si promit ca vor monitoriza "in permanenta Guvernul". Mai mult, Calin Popescu Tariceanu a subliniat ca ALDE, PSD si UNPR vor restrange "la maximum" posibilitatea Guvernului de a emite ordonante simple pe perioada vacantei parlamentare.

"Din analiza noastra a reiesit ca, intr-adevar, o motiune de cenzura daca ar trece, ceea ce este foarte posibil, ne duce la alegeri anticipate, care s-ar putea desfasura in octombrie pentru ca aproape sigur presedintele Iohannis nu va desemna un candidat de prim ministru dintre persoanele pe care noi le putem propune.

Deocamdata nu vom face acest gest in aceste zile, in schimb ramane monitorizarea permanenta pe guvern si nu este exclus ca, daca apare un derapaj serios, un derapaj puternic, sa nu mai avem aceasta rezerva generata de anticipate - care ar fi mai devreme cu o luna decat cele la termen - si vom putea depune acea motiune de cenzura", a declarat Liviu Dragnea.

La randul sau, co-presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, a subliniat ca s-au adus in cadrul intalnirii, din partea ALDE si UNPR, mai multe argumente in favoarea depunerii unei motiuni de cenzura, un motiv fiind "performanta catastrofala" a Executivului si faptul ca, depasindu-si practic mandatul de guvern de tranzitie pana la viitoarele alegeri, "s-a apucat sa legifereze in domenii importante, intervenind pe ordonante de urgenta, care au depasit practic limitele pe care in mod normal ar fi trebuie sa si le asume".

"La Parlament, dupa cum stiti, am primit proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe durata vacantei parlamentare. Vom face o analiza foarte atenta a temelor si vom restrange, as spune la maximum, posiblitatea Guvernului de a legifera prin ordonante pe perioada vacantei, pentru ca, din moment ce performanta a fost atat de proasta, si aprecierile din randul populatiei ne indica clar ca nu este un guvern care sa se bucure de incredere, nu putem sa-i dam mana libera sa legifereze asa cum ar face un guvern normal in aceasta perioada prin ordonante", a sustinut presedintele Senatului.

Ciolos: Guvernul va actiona in limita mandatului acordat de Parlament

In replica, premierul Dacian Ciolos a declarat ca Guvernul pe care il conduce va actiona in limita mandatului acordat de Parlament pentru a emite ordonante in vacanta parlamentara.

"Parlamentul are abilitatea si e rolul Parlamentului sa adopte aceasta lege de abilitare a Guvernului de a emite ordonante, nu de urgenta, ordonante simple, in perioada vacantei parlamentare. Noi am prezentat acolo o lista cu diferite teme pe care vrem sa le abordam in aceasta perioada, cu acte normative care rezulta si din programul de guvernare si din programul legislativ pe care ni l-am propus.

Suntem in masura sa dam si am cerut ministrului pentru Relatia cu Parlamentul sa dea toate detaliile si informatiile si argumentele vizavi de temele pe care le-am propus acolo. Guvernul va actiona in limita mandatului acordat de Parlament pentru a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare. Asa prevede Constitutia si vom respecta intru totul ceea ce Parlamentul va decide", a punctat seful Executivului.

Citeste si:
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Senatoarea Diana Şoşoacă s-a afişat luni, 6 decembrie, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării Constituţiei, cu o botniţă, susţinând că drepturile şi libertăţile...