Ciolos si Pruna le raspund lui Dragnea si Tariceanu: In Guvernul tehnocrat nimeni nu avea interesul sa modifice legile pentru a-si apara propria piele

Miercuri, 24 Ianuarie 2018, ora 23:49
8016 citiri
Ciolos si Pruna le raspund lui Dragnea si Tariceanu: In Guvernul tehnocrat nimeni nu avea interesul sa modifice legile pentru a-si apara propria piele

Fostul premier Dacian Ciolos si fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna au transmis, miercuri seara, un mesaj catre presedintii celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei in care afirma ca modificarile la Legile Justitiei si Codul Penal operate de Guvernul tehnocrat s-au facut cu respectarea procedurilor si afirma ca au existat toate avizele necesare si dezbatere publica.

In plus, cei doi arata ca "in guvernul tehnocrat nimeni nu avea interesul sa modifice legile pentru a-si apara propria piele", iar modificarile au vizat aspecte necontroversate si nu au scos in strada sute de mii de cetateni.

Pe pagina de Facebook a Platformei Romania 100 a fost postat, miercuri seara, un mesaj semnat de fostul premier Dacian Ciolos si de fostul ministru al Justiei Raluca Pruna in care se combat afirmatiile pe care presedintii celor doua camere ale Parlementului Romaniei, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, le-au facut in scrisoarea transmisa liderilor Comisiei Europene.

Acelasi mesaj a fost postat si pe pagina fostului premier cu titlul "Saga 'tehnocratii sunt de vina' continua azi cu un nou capitol, pe Justitie".

"Domnii Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu indraznesc sa compare modificarile pe care le fac ei in domeniul justitiei cu cele facute de Guvernul tehnocrat. Sefii PSD-ALDE ignora avize ale CSM care se gasesc chiar pe site-ul Camerei Deputatilor", scriu cei doi in document.

Acestia ataseaza mesajului link-urile catre site-ul oficial al Camerei Deputatilor unde pot fi consultate avizele emise de catre Consiliul Superior al Magistraturii, dar si link-ul catre site-ul Ministerului Justitiei unde au fost puse in dezbatere publica modificarile respective.

"In guvernul tehnocrat nu a existat niciun conflict de interese personal, in sensul in care nimeni din guvern nu avea interesul sa modifice legile pentru a-si apara propria piele in fata justitiei. Modificarile operate de guvernul tehnocrat au vizat aspecte necontroversate ale Codului Penal si Codului de procedura penala care au fost discutate in prealabil in comisiile juridice ale Parlamentului, multe fiind deja adoptate de Senat, si care puneau in acord legislatia cu decizii ale Curtii Constitutionale. Aceasta dupa intarzieri considerabile, unele chiar de doi ani, cauzate exclusiv de inactiunea parlamentara", se mai arata in mesaj.

In plus, Dacian Ciolos si Raluca Pruna afirma ca modificarile operate atunci au survenit cererilor magistratilor, au avut toate avizele legale, inclusiv avizul Consiliului Superior al Magistraturii, si nu au starnit controverse in magistratura.

"Nu in ultimul rand, guvernul tehnocrat a adoptat modificarile cu respectarea procedurilor legale in vigoare, fara a se deroba de raspundere ascunzandu-se in spatele vreunei comisii parlamentare extraordinare. In ceea ce priveste propunerile de modificare a legilor justitiei, spiritul in care s-a lucrat in anul 2016 a fost acela al transparentei si consultarii largi, cu toate partile interesate din societate si din sistemul judiciar.

Textul proiectului a fost discutat vreme de peste 10 luni, atat la sediul Ministerului Justitiei, cat si in dezbateri organizate in mari centre universitare. Un mod de lucru deschis, complet opus stilului intempestiv, in forta, afisat de actuala coalitie de guvernare", se mai arata in document.

In plus, Ciolos si Raluca Pruna afirma ca "modificarile guvernului tehnocrat nu au provocat iesirea in strada a zeci si sute de mii de cetateni, pentru ca spiritul in care guvernul tehnocrat a lucrat, de deplin respect fata de cetatean si fata de institutiile legitime ale statului, lipseste din pacate guvernarii PSD/ALDE".

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si cel al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, au semnat, miercuri, o scrisoare adresata presedintelui si prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker si Frans Timmermans, in care explica faptul ca dezbaterea Legilor Justitiei s-a facut transparent, cu implicarea tuturor participantilor la actul de justitie.

Cei doi isi exprima "ingrijorarea cu privire la modul incorect in care a fost informata Comisia Europeana in ceea ce priveste transparenta dezbaterilor" si afirma ca reactia Comisiei Europene este "surprinzatoare".

In plus, Tariceanu si Dragnea sustin ca oficialii europeni au avut o reactie "diametral opusa" cand Guvernul Ciolos a facut modificari la legile justitiei, ceea ce "nu poate fi pus decat pe seama modului in care a fost informata Comisia de catre diverse surse din mediul romanesc".

Reactia lui Dragnea si Tariceanu a venit dupa ce Comisia Europeana a avertizat Parlamentul de la Bucuresti in legatura cu Legile Justitiei si Codurile Penale.

Citeste si:
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 despre congresul PNL ce va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia va fi ales președintele PNL. „Am și un...
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana...
Sursa: NEWS.RO