Exercitiul de autoritate al lui Dacian Ciolos

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 06:57
10398 citiri
Exercitiul de autoritate al lui Dacian Ciolos

De departe cel mai mare castig in urma schimbarilor decise de premierul Ciolos mi se pare dubla victorie de la Educatie, adica plecarea lui Adrian Curaj si venirea prof. Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti.

Este inlocuit omul care a facut tot, dar tot ce i-a stat in putinta, pentru a apara plagiatorii, cu unul dintre rectorii care a luptat cel mai mult impotriva plagiatului, inclusiv in cazul lui Victor Ponta, pentru care a cerut retragerea titlului de doctor pe vremea cand acesta era premier.

Ei bine, mi se pare de-a dreptul un act de justitie istorica faptul ca dl prof. Dumitru va avea probabil ocazia sa semneze cu propria mana ordinul de ministru prin care dl Ponta sa ramana fara titlul obtinut prin plagiat.

In opinia mea, dl Curaj ar fi trebuit sa plece demult, de pe vremea cand a incercat masacrarea Legii educatiei exact in zona doctoratelor, oprita in extremis de premier, in chiar ziua cand OUG urma sa fie adoptata, de pe vremea cand a ratat total reforma planurilor-cadru din invatamantul preuniversitar, rezultatul demersului sau fiind catalogat de fostul ministru Mircea Miclea drept un "cumplit mestesug de tampenie".

Ministrul propus - Mircea Dumitru, rectorul celei mai prestigioase universitati romanesti, un profesor cu o carte de vizita si o conduita impecabile, ar trebui sa fie o premisa excelenta pentru Educatie, dar, din pacate, timpul pierdut de dl Curaj nu cred ca mai poate fi recuperat.

In cateva luni nu cred ca, in mod realist, dl Dumitru poate face minuni, dar cred ca poate pune bazele unui proces reformator al programelor scolare, care insa cu siguranta va depasi limitele mandatului domniei sale, si cred ca poate veghea ca noul CNACTDU sa faca ordinea care pare sa fi inceput cu Victor Ponta.

Am, asadar, speranta ca dl Ciolos se afla deja in cautarea unui ministru, la Interne, pentru ca, in conditiile unui demers antiplagiat in sfarsit corect, nu cred sa treaca prea mult timp pana cand situatia lui "Apud" Toba va fi si ea clarificata si pata de pe imaginea Guvernului stearsa dupa jumatate de an de tergiversari.

Cat despre dl Curaj, de-abia ca se va putea dedica trup si suflet nobilei misiuni de academician in cadrul Academiei lui Oprea, ASSN, pentru care este stipendiat cu bani publici.

CV-ul noului ministru al Transporturilor, Sorin Buse, este remarcabil, cred ca are si competenta, si experienta necesare pentru a debloca proiecte in care ministrul Costescu baltea, mai ales pe partea infrastructurii rutiere.

Nu am nicio indoiala ca domnia sa intelege pe deplin importanta austostrazii Sibiu - Pitesti si va incerca sa apese la maximum pedala.

Pentru ca marea problema a dlui Costescu nu a fost, dupa mine, nefericita aroganta cu care si-a incheiat mandatul, ci continutul acestui mandat in care nu s-a intamplat, de fapt, mai nimic notabil.

Cred ca schimbarea fusese decisa inainte sa deschida gura, iar declaratia "de lux" a fost emisa tocmai pentru a oferi un motiv care sa puna in umbra lipsa de performanta care impunea plecarea.

Marea temere este legata de ministerul osificat si clientelizat pana la os peste care este asezat. Sper ca dl Buse sa reuseasca minunea de a prelua rapid controlul asupra acestei structuri complicate si, pe fond ostile, pentru ca altfel nu ma indoiesc ca se va macina in lupte interne grele.

Asta cu atat mai mult cu cat misiunea explicita pe care o are de la premier este sa accelereze nu numai executia de autostrazi, ci si reforma CNADNR, institutie ca o imensa serparie de interese de toate soiurile mai putin cel public.

Per ansamblu, cred ca premierul a pregatit din timp aceasta remaniere, poate cu exceptia dlui Bostan, singurul pentru care nu are inca inlocuitor definitiv, si i-a dat drumul in chiar prima saptamana de vacanta parlamentara ca un semnal ca nu se socoteste deloc spre finalul de mandat, ca nu asteapta resemnat zilele pana la finalul mandatului, ci dimpotriva de-abia s-a incalzit pentru a livra, dupa cum promite.

In cazul dlui Curaj este, se pare, o simbolistica chiar mai profunda, cat timp ministrul Educatiei parea mereu sustinut din zone peste capul premierului. La fel ca Toba. E ca si cum Dacian Ciolos ar fi castigat si o batalie importanta pentru autoritate.

Sa vedem insa ce anume este pregatit sa livreze, pentru ca, daca se va limita la strategii ultrateoretizate si "momente astrale", nu vad vreun mare castig, dar cred ca acest subiect merita o discutie separata.

Inclusiv prin aceasta remaniere demult asteptata, Dacian Ciolos pare si intr-o campanie de imagine, un exercitiu de autoritate care ar putea pregati o intentie de a continua sa joace un rol de varf si dupa alegeri.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#remaniere guvern Ciolos, #ministri demisi Dacian Ciolos , #guvern