Guvernul a aprobat rectificarea bugetara. Ciolos: E prima in an electoral fara amprenta politica, nu vrem voturi!

Miercuri, 10 August 2016, ora 14:09
6825 citiri
Guvernul a aprobat rectificarea bugetara. Ciolos: E prima in an electoral fara amprenta politica, nu vrem voturi!
Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul a aprobat, miercuri, prima rectificare bugetara din acest an. Premierul Dacian Ciolos a declarat ca este prima rectificare facuta in an electoral care insa nu are amprenta politica.

Potrivit acestuia, Executivul nu urmareste sa castige voturi in detrimentul eficientei bugetare.

"Este prima data cand facem o rectificare in an electoral fara amprenta politica. (...) Nu cautam sa castigam voturi in detrimentul eficientei bugetare", a subliniat Dacian Ciolos.

Premierul a precizat ca au fost alocate resurse acolo unde acestea erau necesare pentru continuarea unor proiecte si pentru acoperirea unor cheltuieli noi, izvorate din prioritatile care au aparut pe parcurs.

"Am abordat rectificarea bugetara si ca un bilant de etapa al guvernarii", a mai spus seful Guvernului, mentionand ca sanatatea, educatia si drepturile sociale sunt prioritatile primei rectificari bugetare din acest an.

Ciolos a aratat ca sanatatea si educatia au fost asumate de Cabinetul sau la inceputul mandatului, iar aceste prioritati au fost intarite pe parcurs de ceea ce s-a intamplat in aceste domenii.

In ceea ce priveste drepturile sociale, el a spus ca multe dintre acestea au cunoscut o rectificare pozitiva izvorata din hotarari ale Parlamentului.

Premierul a mai spus ca sunt alocate resurse si pentru investitii.

"E important sa punem mentine un echilibru al bugetului intre cheltuielile pentru investitii, cheltuielile pentru consum.

Acesta e modul nostru de abordare si sper ca acest an electoral si lunile care vin sa evite tentatii care sa puna presiuni nesustenabile asupra bugetului", a declarat totodata Dacian Ciolos.

Referindu-se la sumele alocate, premierul a spus: "Pentru domeniul Sanatatii avem o alocare bugetara suplimentara de aproape 570 de milioane de lei, care va viza peste 163 de mii de persoane care prin corectatea grilei de salarizare vor avea venituri mai mari. Alte 860 de milioane sunt asigurate suplimentar sub forma creditelor de angajment pentru diferite programe de sanatate care se deruleaza in acest an".

In ce priveste Educatia, alocarea bugetara suplimentara este de peste un miliard de lei, a precizat prim-ministrul.

"E vorba de bani destinati atat corectarii partiale a grilei de salarizare, dar si pentru eliminarea unor nedreptati in ceea ce priveste salariile personalului din invatamant. (...) Totodata, din acest miliard de lei vor merge bani si pentru finantarea unor programe educationale. Aceste masuri vizeaza pozitiv aproximativ 280 de mii de cadre didactice si auxiliare", a explicat premierul.

Dacian Ciolos a vorbit si despre suplimentararile pentru drepturi sociale.

"Prin rectificare, alocam acestui domeniu peste 2,8 miliarde de lei in bugetul Ministerului Muncii. De aici, circa 1,4 miliarde de lei sunt destinati in primul rand indemnizatiei pentru cresterea copilului, dar si unor ajutoare sociale sau alocatii de stat pentru copii, indemnizatii pentru persoane cu dizabilitati.

Cealalta jumatate, 1,4 miliarde de lei, sunt bani necesari pentru asigurarea pensiilor pana la sfarsitul anului. (...) Ne asumam aceasta responsabilitate si asiguram sumele necesare pentru pensii pana la sfarsitul anului. Nu se pune problema de nicio taiere de pensii", a subliniat premierul.

Prima rectificare pozitiva pentru Mediu in ultimii ani

Ciolos a mentionat si alte domenii avute in vedere la rectificare.

"La Agricultura avem o alocare de 405,3 milioane de lei prin redistribuire pentru plata ajutorului acordat agricultorilor pentru subventia pentru motorina - circa 308 milioane lei - pentru trimestrele II si III, dar si pentru plata ajutorului de minimis pentru sectorul zootehnic in valoare de aproape 100 de milioane de lei", a precizat el.

Premierul a mai spus ca este prima rectificare pozitiva pentru Mediu in ultimii ani.

"Aici vizam doua lucruri: in primul rand, o masura care poate contribui la combaterea taierilor ilegale de paduri, e vorba de paza padurilor private cu suprafete mai mici de 20 de hectare, pentru care Codul Silvic din 2008 inca prevede alocari de la buget pentru acoperirea pazei acestor suprafete, insa, in ciuda acestor decizii legislative din 2008, aceasta masura nu a fost aplicata pana acum niciodata, ceea ce a dus la cateva sute de mii de hectare de paduri care practic nu au fost pazite pana acum", a afirmat Ciolos.

El a spus ca, pentru a preveni inundatiile, Guvernul a alocat 85 de milioane de lei pentru investitii in lucrari de aparare impotriva inundatiilor.

Citește și:
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Ce s-a discutat la Consiliul European. Explicațiile președintelui României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la Consiliul European de la Bruxelles, transmite Administraţia Prezidenţială. Astfel, Consiliul European a luat notă de mandatele...
Șoșoacă folosește retorica Rusiei după ce Ucraina a anunțat sancțiuni împotriva sa: „Mă amenință cu moartea. Stat abuziv și fascist”
Șoșoacă folosește retorica Rusiei după ce Ucraina a anunțat sancțiuni împotriva sa: „Mă amenință cu moartea. Stat abuziv și fascist”
Senatoarea independentă Diana Șoșoacă a reacționat aberant după ce Ucraina a anunțat sancțiuni la adresa sa ca urmare a proiectelui de lege depuse de senatoare pentru anexarea unor...
#rectificare buget, #Guvern rectificare buget , #guvern