Guvernul vrea sa facem buncare sub orice bloc. Cerintele sunt exagerate

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Luni, 21 Noiembrie 2016, ora 06:58
11998 citiri

Guvernul condus de catre premierul Dacian Ciolos a mai redus din situatia absurda in care orice cladire cu suprafata mai mare de 150 mp ar fi avut nevoie de buncar.

Actualmente, existenta unui buncar nu aduce niciun aport la siguranta cetatenilor pe timp de razboi. Tehnica permite penetrarea cu usurinta a acestora, iar daca este sa privim spre Siria am putea spune ca asta ar reprezenta ultima problema a celor aflati in conflict.

Tocmai din acest motiv premierul a decis cresterea de la 150 mp la 600 mp a limitei de la care este obligatorie dotarea cu buncare. Cu toate acestea, si prezentele cerinte sunt prea exagerate pentru simplul motiv ca duc la valori de investitie neutilizate irationale.

Ar trebui mutata limita nu doar in functie de suprafata, ci si de la un anume regim de inaltime in sus, deoarece daca numarul de niveluri este insuficient atunci buncarul poate fi cu usurinta strapuns.

O limita sustenabila ar veni de la o suprafata cel putin dubla, iar la cladirile private cu regim de inaltime mai mic de 11 niveluri nu se dovedeste functional.

De asemenea, cladirile de locuit ar trebui scoase de sub incidenta legii si ar fi necesara si o diferentiere in functie de categoria de importanta a cladirilor.

Ce se intampla atunci cand se stabilesc limite irationale? Nimeni nu mai respecta legea, asa cum se intampla in multe alte cazuri. Cand limita era de 150 mp toata lumea avea in acte buncar, iar in realitate putine constructii dispun de ele. Un formalism ce trebuie evitat prin limite rationale.

O atentie deosebita trebuie acordata cazului particular al spatiilor comerciale. Acolo normativul de incendiu spune ca se va lua in considerare la fiecare 1 mp de suprafata comerciala o persoana. Ori in cazul buncarelor trebuie alocata tot o suprafata de 1 mp pentru fiecare persoana, lucru care ne duce automat la ideea ca suprafara buncarului trebuie sa fie egala cu cea a spatiului comercial.

In aceasta situatie, aplicarea devine absurda prin simplul fapt ca exista norme necorelate. Nu stiu care investitor isi va mai permite sa faca spatii comerciale cu subsol, in conditiile in care se va afla in imposibilitatea respectarii normativului.

Pentru corecta intelegere: un buncar nu reprezinta un spatiu oarecare ci cu anumite conditii constructive si de instalatii ce fac aproape imposibila utilizarea optima pe timp de razboi. In conditiile in care asociatiile de proprietari nu intretin curent spatiile comune, ce s-ar intampla cu buncarele?

Asa se intampla cand fiecare vine doar cu propriile cerinte, fara a se consulta si cu cei care trebuie efectiv sa implimenteze masura. Ca Ministerul Apararii sau de Interne vrea buncare este bine, dar sa le faca ei, nu sa le impuna cetatenilor si asta la limite ce nu se dovedesc realiste.

Eu personal nu am reusit sa identific actul normativ ci doar comunicatele de presa, motiv pentru care voi limita continutul acestui articol.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#buncare blocuri metrou, #adaposturi razboi blocuri metrou , #guvern