In concediu la munte, la mare sau...la guvernare

Autor: Mircea Cosea - profesor universitar
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 08:07
4951 citiri

Guvernul de tehnocrati ai domnului prim ministru Dacian Ciolos nu s-a dovedit a fi providential pentru Romania. Nici macar nu a reusit sa creeze imaginea unei echipe de functionari care, cu modestie si buna intentie, ar fi dorit sa aduca in patria natala ceva din atmosfera mai europeana a birourilor din Bruxelles.

Pentru mine, nu este o surpriza. Cunosc bine Parlamentul European si am vazut ceea ce inseamna birocratie de acolo, dar totusi speram ca acei tehnocrati adusi de la Bruxelles vor face tot posibilul sa se ridice la nivelul sansei vietii lor, aceea de a se transforma peste noapte din functionari anonimi ai masinariei aparatului european, in personaje de cel mai inalt nivel si responsabilitate.

Speram ca aceasta sansa data de Dumnezeu sa o considere ca pe o onoare si un privilegiu, sa le dea curajul de a-si asuma responsabilitatea functiei prin incercarea de a se darui cu orice risc misiunii incredintate, aceea de a sluji poporul pe care au privilegiul sa-l reprezinte.

Nu sunt deziluzionat de lipsa totala de performanta a majoritatii celor adusi de la Bruxelles. Chiar le acord scuza greutatii de acomodare, lipsa experientei de comunicare sau teribilismele adolescentine in cautarea de popularitate ieftina si imediata.

Exista insa un element peste care nu se poate trece cu usurinta. Este acela al situatiei institutionale in care se afla. Sunt minstri in Cabinetul Ciolos care se afla in concediu la Bruxelles. Trec peste faptul ca institutia europeana a permis intrarea in concediu a celor care au devenit ministri romani si nici nu este cazul aici si acum sa discutam complicitatea acestor institutii la formarea unui guvern care nu reprezinta pe romani ci, eventual, pe sefii de departamente in care lucreaza la Bruxelles functionarii plecati in concediu pentru a fi minstri pe perioada vacantei.

Trec si pentru faptul ca o astfel de situatie nu se mai intalneste decat in fotbal, unde jucatorii pot fi imprumutati de la o echipa la alta pe perioade determinate de timp, dar nu se poate trece peste mentalitatea si comportamentul functionarilor deveniti ministri in concediu.

Este o mentalitate care demonstreaza totala lipsa de angajare si reponsabilitate a acestor persoane fata de functia ce le-a fost conferita. Este o sfidare si un act de umilinta fata de cetatenii acestei tari care isi doresc ministri atasati cu trup si suflet misiunii lor, devotati intereselor populatiei, gata sa-si sacrifice nu numai cariera, dar si starea lor materiala pentru implementarea si reusita unor proiecte in care cred cu adevarat si nu renunta la realizarea lor, chiar daca sefii lor de la Bruxelles i-ar anunta ca li s-a terminat concediul.

Ce incredere putem avea in ministrii de vacanta?

Daca, insa, aceasta este situatia, inseamna ca Guvernul Ciolos nu este un guvern, ci doar un fel de "management privat" al unei institutii care se cheama Romania.

In acest caz, acest management trebuie sa aiba un contract cu Romania, adica sa i se dea o agenda de obiective cu termene si indicatori de performanta precisi, pe care trebuie sa-i indeplineasca pe perioada stipulata in contract. In caz de nerealizare trebuie aplicate sanctiuni materiale si penale.

In calitatea mea de cetatean, alegator si contribuabil, cer Parlamentului Romaniei sa prezinte echipei Ciolos un astfel de contract si sa urmareasca modul in care se realizeaza.

Romania nu este o republica a dudelor (caci nu avem banane) ca sa se lase condusa de functionari de la Bruxelles care nu au responsabilitatea si curajul asumarii onoarei de a fi ministru in proporia tara, care se ocupa de treburile tarii in vacanta, fara sa-si riste salariu in euro, fara sa se simta solidari cu concetatenii lor.

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ministri Ciolos vacanta Bruxelles, #ministri concediu Bruxelles , #guvern