In concediu la munte, la mare sau...la guvernare

de Mircea Cosea , profesor universitar
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 08:07

   

In concediu la munte, la mare sau...la guvernare
Mircea Cosea
Guvernul de tehnocrati ai domnului prim ministru Dacian Ciolos nu s-a dovedit a fi providential pentru Romania. Nici macar nu a reusit sa creeze imaginea unei echipe de functionari care, cu modestie si buna intentie, ar fi dorit sa aduca in patria natala ceva din atmosfera mai europeana a birourilor din Bruxelles.

Citeste toate textele scrise de Mircea Cosea pentru Ziare.com

Pentru mine, nu este o surpriza. Cunosc bine Parlamentul European si am vazut ceea ce inseamna birocratie de acolo, dar totusi speram ca acei tehnocrati adusi de la Bruxelles vor face tot posibilul sa se ridice la nivelul sansei vietii lor, aceea de a se transforma peste noapte din functionari anonimi ai masinariei aparatului european, in personaje de cel mai inalt nivel si responsabilitate.

Speram ca aceasta sansa data de Dumnezeu sa o considere ca pe o onoare si un privilegiu, sa le dea curajul de a-si asuma responsabilitatea functiei prin incercarea de a se darui cu orice risc misiunii incredintate, aceea de a sluji poporul pe care au privilegiul sa-l reprezinte.

Nu sunt deziluzionat de lipsa totala de performanta a majoritatii celor adusi de la Bruxelles. Chiar le acord scuza greutatii de acomodare, lipsa experientei de comunicare sau teribilismele adolescentine in cautarea de popularitate ieftina si imediata.

Exista insa un element peste care nu se poate trece cu usurinta. Este acela al situatiei institutionale in care se afla. Sunt minstri in Cabinetul Ciolos care se afla in concediu la Bruxelles. Trec peste faptul ca institutia europeana a permis intrarea in concediu a celor care au devenit ministri romani si nici nu este cazul aici si acum sa discutam complicitatea acestor institutii la formarea unui guvern care nu reprezinta pe romani ci, eventual, pe sefii de departamente in care lucreaza la Bruxelles functionarii plecati in concediu pentru a fi minstri pe perioada vacantei.

Trec si pentru faptul ca o astfel de situatie nu se mai intalneste decat in fotbal, unde jucatorii pot fi imprumutati de la o echipa la alta pe perioade determinate de timp, dar nu se poate trece peste mentalitatea si comportamentul functionarilor deveniti ministri in concediu.

Este o mentalitate care demonstreaza totala lipsa de angajare si reponsabilitate a acestor persoane fata de functia ce le-a fost conferita. Este o sfidare si un act de umilinta fata de cetatenii acestei tari care isi doresc ministri atasati cu trup si suflet misiunii lor, devotati intereselor populatiei, gata sa-si sacrifice nu numai cariera, dar si starea lor materiala pentru implementarea si reusita unor proiecte in care cred cu adevarat si nu renunta la realizarea lor, chiar daca sefii lor de la Bruxelles i-ar anunta ca li s-a terminat concediul.

Ce incredere putem avea in ministrii de vacanta?

Daca, insa, aceasta este situatia, inseamna ca Guvernul Ciolos nu este un guvern, ci doar un fel de "management privat" al unei institutii care se cheama Romania.

In acest caz, acest management trebuie sa aiba un contract cu Romania, adica sa i se dea o agenda de obiective cu termene si indicatori de performanta precisi, pe care trebuie sa-i indeplineasca pe perioada stipulata in contract. In caz de nerealizare trebuie aplicate sanctiuni materiale si penale.

In calitatea mea de cetatean, alegator si contribuabil, cer Parlamentului Romaniei sa prezinte echipei Ciolos un astfel de contract si sa urmareasca modul in care se realizeaza.

Romania nu este o republica a dudelor (caci nu avem banane) ca sa se lase condusa de functionari de la Bruxelles care nu au responsabilitatea si curajul asumarii onoarei de a fi ministru in proporia tara, care se ocupa de treburile tarii in vacanta, fara sa-si riste salariu in euro, fara sa se simta solidari cu concetatenii lor.

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4568 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
DAN-795
rank 5
FIE CE-O FI , GUV. CIOLOS , dar , nu mai vrem tanttalai
escroci si hoti , carora puterea bolsevica le-a intins o mina, ca sa fie doctori si sa serveasca niste mafioti.

Domnul profesor, mai lanseaza niste teorii de la catedra , probabil pretul pentru a nu fi sabotat de expertii in nimic , si priceputi la toate , care a avut onoarea sa fie tratat de doctorii politruci cu calificativul colaborator , pentru niste titulari , veniti din scoala de partid ...macar lasati asa ! nu vrem sa mai auzim gretzoasele slogane ,
NOI FACEM TOTUL !
schmit
rank 5
Mircea Cosea, profesor universitar, Profesor pentru ce??
Provocaria natiuni ?? critica nedreapta?? rasturnare de guvern??
Nu e de mirare ca se poate raspunde numai cu aprobarea admin!!
Romania are in momentul de fata cel mai bun guvern
de dupa Revolutie!!
Cand auzim si ceva pozitiv in tara asta??
nusual
rank 5
E usor a scrie versuri
CE s-a demolat in 25 de ani,nu se plate construi intr-un an..Numai in communism se dorea "sa-si sacrifice starea lot materiala".Oare ponta si-a sacrificat starea materiala?Domnul professor Cosea are ceva impotriva Bruxellui?E problema celor de acolo de ce specialistii isi pot lua concediu un an.Nu as dori sa fiu elevul unui professor care infiereaza cu manie proletara cel mai putin corrupt guvern all Romaniei din toate timpurile.
Mircea1960
rank 1
Guvern instalat pentru schimbare
Cata dreptate aveti! Acest guvern afost instalat in urmaunei catastrofe umane - 63 de oameni au murit deoarece CORUPTIA insitutionalizata la toate nivelurile a permis declansrea unui accident. Romanii au cerut schimbarea! Insa ceea ce s-a intamplat se vede zi de zi: NIMIC! Se intareste coalitia in jurul a ceea ce exista in trecut si mai mult, vom avea instrumente mai puternice cu care cei care contina sa fie la putere in Romania sa se protejeze!
Nelamurit
rank 5
Cu asa intelectuali nu vom avansa niciodata
Dl Cosea este un intelectual si un om inteligent. Este regretabil ca a devenit vocal abia dupa ce plagiattore maximus si-a facut bagajele. Se stie ca este devotat PSD-ului dar a blama constant la fiecare cateva zile prezentul executiv nu ii face cinste si devine deranjant. Oare nu ar fi sau nu ar fi fost nimic de spus despre guvernul impostorilor care din 2012 face numai pomeni electorale si distruge sistematic ce nu s-a distrus inca din 2000 incoace in capitalismul original Iliescian ? Intelectualii ar trebui sa fie niste exemple si niste lideri ai celor multi si poate nu asa scoliti. A face un curent de opinie in ciuda bunului simt este degradant.
Caliman Eugen
rank 4
In primul rind,nu avem de a face cu un guvern tehnocrat in Romania!
1.Dupa caderea guvernului Ponta, in lipsa de candidati P.Ministri, Presedintele a cautat o denumire de ocazie pentru guvern si un astfel de P.Ministru, pe care l-a intitulat tehnocrat, fara sa fi gasit asa ceva in tara.Ca sa avem un guvern tehnocrat adevarat - nu unul formal, cum se intimpla cind guvernele politice cad si au nevoie de un surogat politic, pina la alegeri - era necesar ca Premierul sa prezinte un PROIECT NATIONAL, de dezvoltare economica si industriala.
2.Pentru a avea un premier providential, era nevoia ca acesta sa propuna acest "proiect de reconstructie economica si industriala" - daca binenteles l-ar fi realizat sau asumat de la altcineva.Un premier care nu spune nimic despre lipsa de 8 ani a investitiilor straine industriale, despre lipsa a 5 milioane de locuri de munca, despre datoria externa care se aproie de 100 de miliarde de Euro, despre emigrarea economica a unui sfert din populatia tarii, despre cele 5 milioane de persoane care nu vor avea pensii peste 20-30 de ani, despre dezastrul din sanatate si scoala romaneasca, care nu are un proiect postaderare prin care sa iesim din starea de natiune esuata, este el un premier tehnocrat?
3.Avem doar un guvern de "umplutura" pina la alegeri, cu persoane care asa cum arata d-l Cosea, fac un experiment personal, in niste functii pentru care nu sint calificati, iar rezultatele vor fi cele ca de pina acum:alt an pierdut pentru Romania!Spun acest lucru, deoarece la UE nu se "invata" lectia unei "cresteri economice rapide si sanatoase", ea fiind o uniune birocratica - care pina acum a ramas la stadiul de "strategii si directive teoretice", birocratice.Cu lectia aceasta, chiar bine invatata, nu ai ce face in Romania, unde dupa disparitia economiei si industriei nationale, nu mai ai cui sa dai directive ori sa-i faci "strategii" economice.Eventual, firmelor straine, pe care nu le intereseaza Romania, decit daca au beneficii seriaose.Daca nu, pleaca dupa celelalte plecate...
Caliman I.Eugen - analist dezvoltare economica.
nusual
rank 5
Avem un guvern pentru un an
Domnule analist politic?!
Parlamentul trebuie sa creeze cadrul legislativ care sa atraga investitori.
Guvernul ponta a avut 4 ani sa creeze locuri de munca.
A risipit banii de investitii pe pomeni!
Guvernul Ciolos lupta cu un parlament potrivnic,cu un aparat administrtiv incompetent numit de ponta si cu analisti comunisti dezinformatori.
Va pare rau ca lucrurile merg bine,diversionistilor.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor