Mai putine hartii, mai putine drumuri intre institutii: Cum vor fi implementate masurile pentru reducerea birocratiei

Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 07:59
5217 citiri
Mai putine hartii, mai putine drumuri intre institutii: Cum vor fi implementate masurile pentru reducerea birocratiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Gata cu plimbatul dupa documente - acesta este mesajul pe care Guvernul vrea sa-l transmita printr-un pachet de masuri adoptat de curand. Institutiile statului vor fi obligate de-acum sa comunice intre ele si sa faca rost unele de la altele de anumite acte, pentru ca cetateanul sa nu mai fie nevoit sa piarda mult timp pe drumuri.

Astfel, Executivul simplifica unele proceduri, elimina cateva taxe de timbru si comaseaza anumite biruri. De asemenea, impune ca amenzile, taxele si impozitele sa poata fi platite si prin card ori online. Iar unele documente vor fi acceptate si in format electronic.

Afla toate masurile pentru reducerea birocratiei adoptate de Guvern

Din lista lunga de masuri ne-a atras atentia un lucru cerut de ani de zile de romani: comunicarea intre institutiile statului.

Astfel, nu vei mai fi obligat sa mergi de la ghiseu la ghiseu sau (mai rau) de la un sediu la altul pentru a obtine niste hartii. In schimb, anumite informatii vor fi transmise in format electronic de la o institutie la alta.

Iata doua exemple elocvente, asa cum apar in pachetul de masuri adoptat de Guvern:

- Datele cu caracter personal necesare pentru furnizarea unui serviciu public, care sunt colectate, detinute sau gestionate de o alta autoritate sau institutie publica, se iau direct de la respectiva autoritate sau institutie, daca acest lucru a fost solicitat expres de catre beneficiarul serviciului public sau daca exista consimtamantul expres al acestuia.

- Autoritatile si institutiile publice, altele decat cele din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, vor putea obtine certificatul de cazier judiciar in mod direct de la Ministerul Afacerilor Interne, scutind cetateanul de obtinerea acestuia, caz in care taxa de eliberare si taxa extrajudiciara de timbru vor fi eliminate.

Ce va presupune mai exact aceasta comunicare intre institutii?

Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, Ziare.com a stat de vorba cu reprezentantii Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC).

Am vrut sa aflam daca interconectarea institutiilor se va face printr-un program software implementat in toate ghiseele sau daca va exista macar un ghid cu pasii de urmat, ceea ce - cel mai probabil - ar fi insemnat costuri suplimentare.

Insa MCPDC ne-a precizat ca abordarea acestei situatii "nu este una uniforma pentru ca si serviciile publice furnizate sunt diferite".

"Memorandumul aprobat in sedinta de guvern din data de 28 iunie stabileste acest principiu, insa solutiile trebuie particularizate, ele fiind fie de natura normativa, fie de natura procedurala, fie de natura practica/tehnica", ne-au explicat reprezentantii Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic.

Ei au dat cazierul judiciar drept exemplu. Gratie noilor masuri, institutiile publice vor comunica cu MAI pentru obtinerea cazierului judiciar, iar un prim pas in acest sens este ca toate institutiile publice sa obtina semnatura electronica.

Astfel, "Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic alaturi de Cancelaria Prim-Ministrului vor monitoriza punerea in practica a acestor masuri" si fiecare minister in parte "va oferi asistenta institutiilor din subordine (atat prin atragerea de resurse externe, fonduri nerambursabile, acolo unde este cazul), cat si prin crearea si uniformizarea de proceduri", ne-au transmis reprezentantii MCPDC.

Mai putine hartii, mai putine drumuri

Ministerul pentru Dialog Social arata ca implementarea pachetului de masuri pentru debirocratizare va avea beneficii importante pentru cetateni.

"Inseamna in primul rand timp economisit, drumuri mai putine si hartii in minus de obtinut sau de depus pentru contribuabili. Ne propunem sa dezvoltam platforma www.maisimplu.gov.ro si sa conectam problemele semnalate de cetateni pe Punctul Unic de Contact Electronic, acolo unde vor fi afisate informatii despre toate serviciile publice, chiar si formulare de sesizari si - de ce nu - poate chiar sisteme de feedback si de votare a calitatii serviciilor de catre cetateni", ne-au explicat reprezentantii MCPDC.

Dar ce se va intampla cu functionarii?

In conditiile in care unele documente se vor transmite online si exista cateva taxe care dispar, am vrut sa aflam daca aceste schimbari - binevenite pentru contribuabili - ar putea duce la concedieri in randul functionarilor sau la relocarea lor.

Ministerul pentru Dialog Social a aratat, insa, ca pachetul de masuri realizat de Guvern le va usura munca angajatilor la stat.

"Pentru functionari consideram ca munca se va usura, comunicarea facandu-se cat mai mult in mediul electronic. In acest moment nu s-a evidentiat nevoia de reducere a posturilor furnizorilor de servicii publice, intrucat activitatea se va mentine, insa sarcina administrativa nu va mai fi asupra cetateanului.

Asadar, in loc ca un functionar sa petreaca ore in sir primind dosare cu documente in format fizic, acesta ar putea petrece acel timp, sau poate chiar mai putin, solicitand informatii de la diverse institutii pe cale eletronica, sau primind de la cetateni unele documente (cum e copia dupa Cartea de Identitate), prin e-mail", arata reprezentantii MCPDC.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#masuri reducere birocratie, #masuri comunicare institutii, #comunicare institutii de stat , #guvern