Opinie politica: Ridica-te, Daciane!

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Duminica, 12 Iunie 2016, ora 20:30
5414 citiri
Opinie politica: Ridica-te, Daciane!

Avem un guvern care a venit pe emotie populara si asa trebuie sa ramana: sensibil la emotia celor din strada, atent la derapajele economice, alert la deviatiile politice.

Sansa "tehnocratilor" de a face ceva pentru tara asta este sa-si clameze independenta politica, neapartenenta la interesele de grup, sa intareasca dorinta de a face schimbari structurale, morale si culturale, macar in randul administratiei publice, daca nu si la nivel macrosocial sau chiar de natiune, in ansamblu.

Guvernul "tehnocrat" trebuie sa conduca atipic, profesionist in exprimare decizionala, dar diletant si incapatanat in intelegerea mecanismelor sirete de guvernare asa-zis politica succedate in perioada post-decembrista.

Nu trebuie ca odata cu deslusirea si corectarea meandrelor legislative sau functionalitatilor institutionale intortocheate, ticluite de poli de interese si putere care se folosesc de spatii de emisie aservite economic si politic, executia "tehnocrata" a unui guvern de profesionisti sa devina politica sau, cu atat mai putin, politicianista.

In modul ei cunoscut de metamorfozare, bazat pe comenzi date pe biletele roz, degetele duse la nasuc sau esafodaje televizate, politica nu mai este o solutie de guvernare ci este un mod vetust de a manifesta un control discretionar la adresa maselor.

Curentele economice, gandirile doctrinare, modelele sociale, toate acestea sunt notiuni pe care niciunul din cei care se pretind politicieni nu le mai cunosc, nu mai vorbesc sa le si aplice.

Ceea ce incearca modestia "tehnocrata" sa sparga reprezinta un conglomerat de cumetrii, smenuri si aranjamente de alcov, ai caror protagonisti sunt vedete politice si nu oameni de Stat.

Avem nevoie de oameni politici "nedisciplinati" in partide, care sa inteleaga si sa stapaneasca politicile publice dedicate intereselor nationale, nu celor "multinationale" private si care sa demaste cu naivitate prompta aranjamentele personale ale unor oligarhi cu legitimatie de parlamentar.

Impotriva mecanismelor de devalizare a unei economii, de manipulare a unor cetateni cu nevoi fundamentale si de sechestrare in interes personal a unor surse de bunastare sociala, ei bine, nu se poate lupta prin "intelegerea" acestor mecanisme sau prin "imprietenirea" cu vectorii de influenta.

Mecanismele corupte moral, financiar si politic pot fi infrante doar prin destructurare, prin demascare si prin rupere de la sursa de putere care le alimenteaza.

Aliatul cel mai bun intr-un astfel de demers nu este nici partidul politic advers, nici televiziunea cealalta, cu atat mai putin baronetul mai mult sau mai putin prietenos.

Impotriva hidrei care asteapta sa revina la putere in noiembrie camaradul de lupta este emotia celor care, desi scarbiti de lipsa de alternativa, sunt gata sa se activeze atunci cand se transmite un mesaj viguros, corect si fara compromis.

Asadar, hai Dacian sa-i spunem institutional lui Victor Viorel cat a jecmanit economia romaneasca! Hai sa-i spunem lui Orlando ce oroare de absorbtie a fondurilor bazata pe comenzi politice si interese de grup a facut! Hai sa-i spunem lui Dragnea ce capuse clientelare a hranit din dezvoltarea regionala! Hai sa-i spunem lui Sova ce infrastructura de mucava a construit pe miliarde de euro! Hai sa-i spunem Rovanei cum a alimentat cu ajutoare sociale un aparat de vot disciplinat!

Momentul "tehnocratiei" nu este unul al lui Ciolos sau Iohannis. Momentul "tehnocratiei" reprezinta emergenta ofului acumulat in sufletele celor calcati pe gura de coruptie, celor care contribuie disciplinat la colectarea taxelor, celor care au demnitatea inabusita de tupeul politic, a celor care misca Romania reala, dar o fac prin modestie si devotament.

Cred ca e momentul sa folosim "tehnocratia" ca pe o arma si nu ca pe o scuza, e momentul sa revitalizam emotia increderii acordate, sa construim profesionist si increzatori ca emotia celor 70% insensibili la stimulii electorali de acum, va fi elementul definitoriu care va face diferenta in noiembrie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ciolos guvern tehnocrat, #alegeri parlamentare 2016 , #guvern